hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Ezber bozan şaşkınlık

    04.07.2018 Çarşamba | 10:17Son Güncelleme:

    İspanya’nın Tarragona kentinde düzenlenen Akdeniz Oyunlarının kapanış gününde atletizmde Kadınlar 4X400 Metre Finalini İtalya kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buraya kadar her şey normal. Zaten favori de gösteriliyorlardı ama Libania Grenot, Maria Benedecta Chigbolu, Ayomide Folorunso ve Raphaela Lukudo’dan kurulu Altın Madalyalı takım 4 siyahi atletten oluşuyordu. Kısacası damarlarında İtalyan kanı taşımıyorlardı.

    İşte bu zafer İtalya’da ezber bozdu, şaşkınlık yarattı. Bilindiği gibi İtalya’da son seçimlerde iki popülist parti “5 Yıldız Hareketi” ve “Lig Partisi” koalisyon ortağı olarak iktidara geldi. Lig Partisi katı bir ırkçılık anlayışı içerisinde sığınmacılara göz açtırmıyor. Kaçak olarak İtalya’ya girmek isteyen binlerce sığınmacının teknelerini, botlarını, gemilerini limanlara sokmuyor. AB içerisinde konu ile ilgili büyük huzursuzluk yaratıyor. İçişleri Bakanlığı görevini üstlenen Lig Partisinin lideri sığınmacıları ülkeye sokmadığı gibi geçmişte kabul edilen yabancıların sınır dışı edilmesi ile ilgili yasalar hazırlatıyor. Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Giuseppe Conte’nin bu radikal tutuma çare aramaları fayda etmiyor. Matteo Salvini “Dediğim dedik”le hem koalisyon ortağını tehdit ediyor hem de ırkçılığını pekiştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ezber bozan şaşkınlık

    İşte tamda ülkede Irkçılık konusu gündemden düşmediği bu günlerde Akdeniz Oyunlarında 4 siyahi atletin “Gökmavili” forma ile İtalya’ya madalyalar kazandırması ve Salvini’nin ilk tepkisi kafaları karıştırdı.

    Merkez Sol’un Demokrat Partisi, Lig Partisi'ne yüklenerek geçmişte İtalya’ya gelen yabancıların dostça karşılanıp ellerinden tutulmasının meyvesinin Akdeniz Oyunları'nda alındığını söylerken İçişleri Bakanı Matteo Salvini ise Facebook’tan “Bizim yabancı ikinci nesile bir diyeceğimiz yok. Biz savaşları bahaneyle ülkelerini terk edip ve İtalya’ya doğrudan sığınmayı hedefleyenlere karşıyız. Bu kızlar bizim kızlarımız. Kendilerini kutluyor ve kucaklıyorum ve de ilk fırsatta onlarla tanışmak istiyorum” mesajı verdi.

    Tabii bu pistte ki zafer üzerine sosyal medya Lig Partisini hedef alırken şampiyon kadınlar “Salvini bizimle görüşmek istiyorsa biraz beklemesi gerekecek çünkü önümüzde Berlin’de düzenlenecek bir Avrupa Atletizm Şampıyonluğu var ve var gücümüzle buna hazırlanıyoruz” açıklamısı yaptılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konu medyaya “İtalya’da ezber bozan bir şaşkınlık” olarak değerlendirildi.