hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Hijyenik ped lüks mü?

    25.09.2020 Cuma | 12:42Son Güncelleme:

    Pandemi sırasında hijyenik pedlerden alınan KDV’nin çok yüksek olduğunu gündeme İtalya’nın Floransa kentinin Belediye Meclisi getirdi. Meclisin kadın üyeleri aslında AB bünyesinde kadınların periyodik regl döneminde pedlerin İskoçya’da olduğu gibi bedava dağıtılması gerektiğini savundular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Etkin ‘La Repubblica’ gazetesine konuşan Floransa Demokrat Parti meclis üyesi Laura Spanavigna “Kadın doğduysak suç bizde mi?  Her ay kullanmak zorunda olduğumuz bir hijyenik ped veya değişik sağlık ürünü sorunumuz var ve biz yüzde 22 KDV ödüyoruz.

    Hele bu salgın döneminde çoğumuz işsiz ve evde. Parlamento’nun bu konuya el atmasını istiyoruz” açıklamasında bulundu ve sordu ‘Hijyenik ped lüks mü?’ diye. Daha sonra yapılan oylamada Floransa Belediyesi hijyenik ped satışlarında KDV’nin kaldırılması veya en azından rakamın indirilmesi temennisi yaptı.

    İçinde bulunduğumuz yıl  İtalya’da pek çok kadın parlamenter hijyenik pedlerde KDV’nin kaldırılmasını istemiş ancak istek Sağlık Komisyona takılmıştı.

    Resmi verilere göre halen İtalya’da 21 Milyon kadın ayda hijyenik ped veya benzeri ürünleri almak zorunda kalıyor ve 2.6 Milyar Euro ödüyor. 

    Hijyenik ped lüks mü

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki Avrupa ülkelerinde durum ne? Kadın sitesi ‘Deabyday’ İngiltere’de bazı özel sağlık örgütlerinin14 -18 yaş grubu öğrencilere kısıtlı da olsa on line hijyenik ped dağıtığını yazdı..

    Almanya’da kısmi bedelsiz dağıtım için tarih vermekle birlikte şu anda KDV’yi yüzde 7 ‘de tutuyor . Fransa, İspanya, Portekiz, Hollanda’da KDV’nin indirilmesi için çareler arıyor. İrlanda ise  KDV’nin sıfırlanması için onay verdi. Yunanistan ekonomik kriz nedeniyle yüzde13 olan KDV’yi yüzde 23’e çıkartma arifesinde.

    Macaristan bu konuda çok katı. Yüzde 27 olan KDV’yi  kadınların isyanına karşı indirmek istemiyor. Yine ‘Deabyday’ sitesine göre G. Kore, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan’da hijyenik pedler kız öğrencilere okullarda bedava dağıtılıyor. New York eyaleti sağlık dairesi de yine okullara bedava hijyenik ped göndermeye başladı ve diğer eyaletlere örnek olmayı hedefledi.

    WHO, Dünya Sağlık Örgütü kadınların özel dönemlerinde  zorunlu kullanması gerekli olan bu sağlık ürünlerine kökten maddi çare bulmak için çalışmalar yapıldığını duyurdu.

    Ülkemizde de KDV si yüzde18’de tutulan hijyenik ped ürünleri ve benzerlerinin lüks değil zorunlu kullanım gereği olduğu zaman zaman Kadın Hakları Derneklerince gündeme getiriliyor ve indirilmesi için imzalar toplanıyor.