hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İki ülke yönetimli faisans adası

    07.12.2022 Çarşamba | 16:56Son Güncelleme:

    Okuldayken tarih ve coğrafyaya merakım diğer derslerden fazlaydı. Zaten öğretmenlerim başka öğrencilerin yanıtlayamadığı soruları bana sorarlardı. Amerikan okulunda Amerika Birleşik Devletleri’nin 50 eyaletinin başkentlerini ezbere bilirdim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlginç coğrafi bölgeler dikkatimi hep çekmiştir. Örneğin dünyanın küçük ülkeleri Vatikan, San Marino, Monako, Lichtenstein gibi. Çok az insan bilir ama Roma’da Malta Şövalyeleri küçük devleti bulunmaktadır. Osmanlı’ya karşı savaşmak için kurulmuş Maltalı şövalyeler sonunda Roma’da toplanmışlar zamanında. Tabii bunda Vatikan’ın parmağı var.

    Bugün bambaşka bir coğrafi bölgeden söz etmek istiyorum. Faisans Adası. İlginç olan yanı İspanya ile Fransa arasındaki bu çok küçük ıssız ada altı ay Fransa, altı ay ise İspanya tarafından yönetiliyor. Yani iki komşu ülke arasında dostça paylaşılan bir adacık. Ama her seferinde askeri tören yapılıyor devir teslim sırasında.

    Fransızlar Faisans Adası diyorlar bu 200 metre uzunluğunda ki baklavayı andıran arazi şeridine, yani Sülün Adasına. İspanyollar ise İsla de los Faisanes ya da Baskça Kompantzia adını takmışlar. 1648’de Avrupa’da tam 30 yıl süren savaştan sonra ateş kes ilan edildiğinde iki ülke arasında ki barış anlaşması burada yapıldığı için her iki tarafta ayrıca bu ıssız araziye ‘Konferans Adası’ adını uygun görmüş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hendaye ve İrun kasabaları arasındaki adanın geçtiğimiz Ağustos ayında yönetimi Fransa’ya geçti. Şimdi Şubat ayında tekrar İspanya ‘Kondominyum’ mülkiye hukukunda farklı kişi veya ülkeler tarafından sahiplenen birimlere ayrılan gayrimenkuller düzeni ile adayı devir alacak. Unutmadan belirteyim bu adaya ünlü Fransız ‘Sefiller’ romanının yazarı Victor Hugo da kendi deyimi ile kafasını dinlemek için bir süreliğine gelmiş. Tabii tarih kitaplarına göre her iki ülkenin kraliyet ailesi mensuplarının da uğrak yeri dolmuş.

    Bu iki ülke yönetimli Sülün Adasını ilk fırsatta ziyaret etmek isterim doğrusu.