hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    "İslam'a geçtim" dedi, adeta linç edildi

    13.05.2020 Çarşamba | 12:19Son Güncelleme:

    Üç aya yakın bir zamandır İtalya’da koronavirüs salgını ilk kez birinci haber olmaktan çıktı. 18 ay önce Kenya’da kaçırılan insani yardım gönüllüsü Silvia Romano’nun Somali’de MİT’in de işbirliği ele El Kaide bağlantılı Eş Şebab terör örgütünün elinden bir operasyonla kurtarılması Covid-19’u ikinci plana itti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afrika’da çocuklara yardım amacıyla Liliana Sora tarafından kurulan 'La Sora Lella' birliğine katılan ve ailesinin karşı çıkmasına rağmen 'Africa Milele' insani yardım kuruluşunun Kenya merkezine giden Silvia Romano 2018’in Kasım ayında Chakama’da fidye amaçlı kaçırılmış ve daha sonra Somali’ye sevk edilmişti.

    İtalyan Gizli Servisi, Silvia Romano'nun izini sürmüş ancak kurtarma planlarında yerel istihbarat servisi ile beklenen uyum sağlanamayınca İtalya Dışİşleri Bakanlığı, Türkiye’den yardım istemişti. Eş Şebab terör örgütünün elinde bulunduğu öğrenilen Silvia Romano yerel istihbarat servisi ile bir koordineli yardım çalışma operasyonuyla kurtarıldı.

    İslama geçtim dedi, adeta linç edildiFotoğraf: Reuters 

    Silvio Romano'nun 18 aylık bir tutsaklık sonrası özgürlüğüne kavuşması İtalya’da sevinçle karşılandı. Mogadişu’ya gönderilen devlet uçağı ile Roma’ya getirilen ve Başbakan Giuseppe Conte ile Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio dışında aile bireyleri tarafından karşılanan Silvia Romano'nun ilk sözleri ülkede şok etkisi yarattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Silvia Romano "Kendi rızamla İslam’a geçtim. Artık bir Müslümanım ve adım Ayşe" açıklaması yaptı. İşte o an başta siyasetçiler ve sosyal medya yeni adıyla Ayşe Romano'yu linç etmeye başladı. Evinin önündeki hoş geldin sevgi gösterileri birden protestolara dönüştü.Tutsak kadın kendisini kaçıran örgütten hiçbir baskı görmediğini, kendi rızasıyla Kuran okumak isteyip, etkilendiğini belirterek şöyle konuştu "Kaçırıldıktan sonra tam bir ay sürekli ağladım. Sonra beni Somali’ye getirdiklerini söylediler. Hayatımın tehlikede olmadığını, beni öldürmeyeceklerini ve zamanı gelince özgürlüğüme kavuşacağımı sürekli yinelediler. Bu arada Arapça öğrendim. Dinlerine merak sardım. Onlar da bana kendi inançlarının gerekçelerini ve kültürlerini anlattılar. Din değiştirme sürecim de yavaş bir biçimde tutsaklığımın son dönemlerinde gelişti. İnanın hiçbir ilişki veya evlilikle olmadı. Sadece saygıdan dolayı bir değişim yaşadım."

    Uçaktan İslam koşullarına göre örtünmüş olarak inen 25 yaşındaki Silvia Romano'nun bu sözleri üzerine özellikle muhalefet hükümete büyük tepki göstererek devletin tutsak kurtarmak için yarattığı fondan Silvia Romano için teröristlere ne kadar fidye ödendiğini sordu. Bugüne kadar hiçbir İslam terör örgütünün fidye almadan tutsağını serbest bırakmadığına işaret eden medya ise inanılmaz bir nefret kampanyası başlattı. Bazı başyazarlar Ayşe adını alan Silvia Romano’nun terör örgütü ile işbirliği yaptığı için tutuklanıp yargılanmasını istediler. Bunun üzerine psikologların da katıldığı açık oturumlar ekranlara geldi. Birçok terör uzmanı Silvia Romano’nun İslam’a geçmesini açıklamasıyla adeta linç edildiğini bunun bir haksızlık olduğunu söylerken ailesi bu zor ve kırılgan dönemde kızlarına anlayış gösterilmesi gerektiğini duyurdular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etkin La Repubblica gazetesi Eş Şebab’ın sözcüsü Ali Dehere ile görüştü. Ali Dehere "Tutsağımıza neden kötü davranalım kİ? O bizim için çok değerli bir fidye takasıydı üstelik bir kadındı. Nasıl olsa karşılığını alacaktık ve kendisine iyi davrandık. Davamıza gereken finans desteğimizi aldık" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada AB ülkeleri İtalya’nın tutsak vatandaşını kurtarmak için fidye vermesinin birlik içerisinde büyük sorun yaratabileceğini yorumlarken Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio "Öncelikle La Repubblica gazetesi devlete soracağı soruları terör örgütü sözcüsüne sormuş. Fidye mi? Öyle bir şeyden haberim yok" değerlendirmesinde bulundu.

    Yeni adıyla Ayşe Romano kaçırılması ile ilgili Milano Nöbetçi Savcısı Alberto Nobili tarafından sorgulanmakta.

    Katolik dünyası ise Silvia Romano’nun İslam’a geçmesi ile ilgili henüz bir yorum yapmadı.

    İslama geçtim dedi, adeta linç edildiFotoğraf: Reuters