hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘İstanbul, Konstantinopolis değil’

    18.06.2022 Cumartesi | 15:15Son Güncelleme:

    ‘Turkey değil Türkiye’ başlıklı son yazımda çağrışım yaparak 1953’te Kanada’lı vokal grubu ‘The Four Lads’ın seslendirdiği ‘İstanbul (Not Constantinople)’ şarkısından söz etmiştim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazım ilgi görmüş olacak ki bir çok değerlendirmeler ve yorumlar aldım. Hatta şarkının Atatürk tarafından 1928 yılında Paul Whiteman’nın ‘Constantinople’ şarkısına karşı ısmarlandığı iddiası bile öne sürülmüş. Araştırdım, tarihçilerce bunun asılsız olduğunu çok yerde okudum.

    Doğrudur ‘İstanbul, Konstantinopolis Değildir’ şarkısının Paul Whiteman’ın bestesine karşı bir göndermedir 1953 yapımı şarkının sözlerini Jimmy Kennedy yazmış ve Nat Simon da bestelemiş. İstanbul (Not Constantinople) Billboard’da tam 18 hafta kalmış. O zaman için iyi bir başarı. Şarkı ün kazandıktan sonra bir çok solist ve grup tarafından günümüze kadar söylenmiş, dueti yapılmış. Swing tarzı olduğu için şovların vazgeçilmezi haline de gelmiş.

    Örneğin Bing Crosby ve Elle Fitzgerald ikilisi sahneye bir süre bu şarkı ile çıkmış. Canlı performansta ‘The Duke’s Men Of Yale aynı yıl turnede hep bu şarkıya öncelikle yer vermiş. Bir sonra ki yıl Caterina Valente, Frankie Vaughan parçayı seslendirmişler. Dario Moreno Fransızca versiyonunu söylemiş. Cocka Israelsson ve Systrarna Rosemblom aynı yıl İsveççe olarak şarkıyı seslendirmiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saymakla bitmiyor ama ‘The Four Lads’ tan sonra en çok ilgi çeken 1990’ta ‘They Might Be Giants’ topluluğu olmuş. Uzun süre ‘İstanbul (Not Constantinople)’ liste başını kimseye kaptırmamış. Bir Italyan arkadaşım 1954 yılında ünlü İtalyan şarkıcı Renato Carasone’nin bu şarkıyı Napoli’de İngilizce söylediğini hatırlattı. Bu arada 1970’te Sevinç Tevs ‘İstanbul’ adıyla bu şarkıyı repertuvarına almış. You Tube’den İstanbul (Not Constantinople)’ u seslendirenleri buldum ve dinledim. Sürpriz bir şekilde karşıma ünlü gurme üstadı, gezgin ve müzisyen Ayhan Sicimoğlu’nun orkestrası ile birlikte parçayı Fransızca söyleyen kızı Ayşe’de çıktı.

    ‘İstanbul, Konstantinopolis Değildir’ film müziği de oldu. Özellikle Julia Roberts’in başrolünü oynadığı ‘Mona Lisa Gülüşü’ n de kulağa hoş geldiği yorumlanmıştı.

    ‘Muppet Show’ ve ‘Simpson’larda da bu parça yer almıştı.