hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    İtalya’nın yeni Cumhurbaşkanı kadın olur mu?

    12.01.2022 Çarşamba | 13:30Son Güncelleme:

    Önümüzde ki günlerde İtalya’nın13. Cumhurbaşkanı seçilecek. Son Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tüm ısrarlara karşın görevine 7 yıl daha devam etmek istemediğini açıkladı. 80 yaşında ki Mattarella İtalya’nın 12. Cumhurbaşkanı ve görevini 3 Şubat’ta bırakacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etkin ‘La Repubblica’ gazetesi İtalya’nın 13. Cumhurbaşkanı için ayrıntılı bir tahmin makalesi yayınlamış ‘Quirinale’ Sarayının yeni ev sahibi kim olacak?’ diye.

    Dünyanın tanıdığı güçlü isimler var. Eski Başbakanlardan ‘Forza İtalia’ Partisi kurucusu iş insanı Silvio Berlusconi ve deneyimli iktisatçı Romano Prodi gibi. Sağ ve solun iki ağır topu. Tabii halen Başbakanlık koltuğunda oturan Mario Draghi’yi unutmamak gerek. Fakat İtalyanlar görevi prestijli ancak sınırlı olan Cumhurbaşkanı yerine ‘Süper Mario’yu ülkenin dümeninde görmek istiyor.

    İtalya’yı ekonomik açıdan ipten alan AB ve İtalya eski Merkez Bankası Başkanı da pek hevesli görünmüyor doğrusu. Kurt siyasetçilerden Pier Ferdinando Casini ve her devrin adamı eski Başbakanlardan Giuliano Amato’nun da adı az da olsa geçiyor.

    Zaten Amato son üç Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ön safhada yer alımış ama siyaset arenasında tercih edilmemişti. Demokratik Partiden 4 yıl Başbakanlık yapmış Paolo Gentiloni’de olası iyi bir aday olarak gösterilmiş ‘La Repubblica’ gazetesince.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halen Kültür ve Turizm Bakanı olan Dario Franceschini’nin genç ve dinamik olması sol kesimi heyecanlandırıyor. Bir başka Cumhurbaşkanı adayı ise Walter Veltroni. Roma eski Belediye Başkanı ama ‘Quirinale Sarayı onun için ağır gelebilir.

    Bu arada aynı prestijli gazete 3 kadın aday belirlemiş sütunlarında. Marta Cartabia, Marta Elisabetta Casellati ve Letizia Moratti.

    İtalya’nın yeni Cumhurbaşkanı kadın olur mu

    Marta Maria Cartabia 2019 -2020 yıllarında Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yapmış bir akademisyen. İtalya’nın önde gelen güçlü kadınları arasında ilk sıralarda gösteriliyor. Adaşı Marta Elisabetta Casellati ise ilk kadın Senato Başkanı. Başkanlığı döneminde cesur kararları ile iz bırakmıştı.

    Benim de yakından tanıdığım Letizia Moratti ise çok aktif bir iş kadını ve siyasetçi. İtalyan Devlet Televizyon Kurumu RAİ’nin ilk kadın Başkanı olarak tarihe geçti. Sonra Milano gibi kozmopolit bir kentin Belediye Başkanlığını başarı ile yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeni Cumhurbaşkanlığı için 9 erkek adaya karşı olası 3 kadın aday. Soru basit. İtalya’nın13. Cumhurbaşkanı bir kadın olur mu?