hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Karaoke öksüz kaldı

    20.03.2024 Çarşamba | 10:40Son Güncelleme:

    Karaoke furyası Avrupa’ya 90 lı yıllarda geldi. Ana vatanı Japonya idi. Eğlenceli anları yaşamanın vazgeçilmeziydi. Karaoke kelimesinin Japonca karşılığı ‘boş orkestra’ veya ‘orkestrasız müzik’ olarak geçiyor sözlükte. Söylenecek olan şarkının sözlerinin geçtiği ekran, müzik, mikrofon gibi araçlarla sözleri takip ederek şarkı söylemektir. Türkçe’de ise ‘şarkıcılara orkestra eşliği sağlayan bir cihaz’ olarak tanımlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ben İtalya’da yaşarken inanılmaz moda olmuştu. Japon ve Çin restoranlarının olmazsa olmazıydı karaoke. Özellikle hafta sonları rezervasyonsuz yer bulmak imkansızdı. Genelde gençler kadar toplu halde şarkı söylemek isteyen yetişkinler de bu Japonya’dan gelen bu müzik akımını fazlasıyla benimseyerek tiryakisi haline geldiler. Bir keresinde üyesi olduğum bir dernek için karaoke restoranını kapatmış ve çılgınca eğlenmiştik.

    Peki karaokenin mucidi kimdi? Aslında bu soruyu sormak pek aklımıza gelmemişti. Taa ki birkaç gün önce medyada çıkan ‘karaokenin mucidi Shigeishi Negishi 100 yaşında hayatını kaybetti’ haberini okuyuncaya kadar. Gerçekten kimdi bu müzik akımını dünyaya tanıtan ve sevdiren kişi? Aslında iyi bir futbolcu ve ekonomistti. 2. Dünya Savaşı’nda Japon ordusunda görev yaparken Singapur’da esir düştü ve iki yıl kamplarda kaldı. Tutkusu şarkı söylemekti.

    Ancak sürekli detone olduğu için arkadaşlarınca eleştirildi. Bunun üzerine 40’lı yaşlarındayken ‘Sparko Box’ adını taşıyan, jetonla çalışan ve seri üretilen bir müzik çalar makinesinin prototipini yapma fikrini geliştirdi, böylece 1967 yılında karaoke icat edilmiş oldu. Sonraki yıllarda Shigeishi Negishi 2 kendi deyimiyle yarattığı bu müzik oyuncağını geliştirerek dünya çapında bir eğlence cihazı olarak armağan etti. Güle güle sevgili Shigeishi Negishi. Karaoken hep yaşayacaktır.