hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Moulin Rouge 130 yaşında

    08.10.2019 Salı | 09:56Son Güncelleme:

    Fransa’nın başkenti Paris’de bulunan eğlence kabaresi 'Moulin Rouge' ya da Türkçe adıyla 'Kırmızı Değirmen' 130 yaşına bastı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paris’e giden turistleri çeken ve 850 müşteri ağırlayabilen bu lokal 130 yıl boyunca formatından hiçbir şey kaybetmediği gibi pek çok ülkede taklidi denenmiş ancak başarılı olunmamıştır.

    Orkestralı sahne şovunda genelde uzun boylu ve uzun bacaklı kadınların o dönemin vazgeçilmez dansı Can Can’ı sunmaları bir fenomen haline gelmiş, ortalama seyirci sayısında yüzde 71’lik bir erkek seyirci kitlesine hitap ettiği de belirlenmiştir.

    1889 yılında iki eğlence uzmanı Charles Zidler ve Joseph Oller tarafından tasarlanan kabare, mimarlar Adolphe Wilette ve Edouard - Jean Niemans’a emanet edilmiş ve Paris’te yıldızlaşan bir gece kulübü tarzında tek sahneli eğlence dev salonu kurularak ilk galası 6 Ekim’de yapılmıştır.

    Aslında Moulin Rouge o dönemde Fransa’da ortaya atılan kültürün, sanatın, refahın, şıklığın, bolluğunun simgesi 'Belle Epoque' yani 'Güzel Dönem' çerçevesinde Paris sosyetesinin tercih ettiği bir eğlence mekanı olarak ün salmış, kentin başka yerlerinde kurulan rakiplerinden etkilenmediği gibi müşteri kapasitesini arttırmıştır. Fransa’nın başkentinin adeta bir simgesi haline gelen 'Moulin Rouge' 1915 yılında bilinmeyen bir nedenle yanıp kül olmuş ancak tekrar inşa edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Paris 82 Boulevard de Clichy adresindeki dünyanın en gözde kabaresi ayrıca filmlere konu olmuştur. Son olarak 2001 yılında Baz Luhrman imzalı yapıtta Nicole Kidman ve Evan McGregor başrolleri paylaşmış ve bol ödül kazanmıştı.

    Bu arada ressam ve illustrasyon sanatçısı Henry de Toulouse -  Lautrec 1891 yılında ölümsüzleştirdiği 'Moulin Rouge : La Goulue' sokak afişi ile kabareyi kısa zamanda dünya çapında tanıtmış ve günümüze kadar gündemde tutmayı başarmıştır.

    Moulin Rouge 130 yaşında

    Fotoğraf: iStock