hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    15.04.2022 Cuma | 13:58Son Güncelleme:

    Baba tarafından Kıbrıslıyız. Babam Nafiz Erus1915 yılında Lefkoşa’da doğmuş. Beş kardeşlerin en büyüğü. Liseyi Kıbrıs’ta bitirdikten sonra üniversiteyi okumak için Ceyhan üzerinden İngiliz pasaportu ile Türkiye’ye geliyor. Kendisine Hilmi oğlu Nafiz yerine Erus soyadını veriyorlar. Ankara Ziraat Fakültesine yazılıyor ve veterinerlik okuyor. Diğer kardeşleri tam10 yıl sonra Türkiye’ye ayak basıyorlar. Şükrü, Mustafa, Mukaddes ve Osman Nejat. Onlara ise misafir olarak Konuk soyadı uygun görülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En küçükleri Osman Nejat Konuk Bursa’da avukatlık yaparken Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhak hayalleri ile yanıp tutuşan EOKA lideri Giorgios Grivas’ın Adada Türkleri katletme planının uygulamaya başlamasıyla soluğu Lefkoşa’da alıyor ve mücahit oluyor.

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    O yıllardan sonra davayı Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş ile yürütüyor. Büyük mücadeleler yaşıyor Osman Nejat Konuk. Rumlara esir düşüyor. Ayak tırnakları işkence sırasında sökülüyor ama özgürlük adına hiçbir taviz vermiyor.

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1984 yılında KKTC kurulunca ve Türkiye tarafından tanınınca kader arkadaşı Rauf Denktaş Cumhurbaşkanı, amcam Osman Nejat Konuk ise ikinci kez Başbakan seçiliyor. Ayrıca Meclis Başkanlığı ve zaman zaman partilerin liderliğini de siyaset içerisinde üstleniyor.

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    Osman Nejat Konuk 31Aralık 2014’te hayatını kaybetti. Lefkoşa Devlet Mezarlığına defnedildi. Osman Nejat Konuk’un adı geçtiğimiz yıl Eylül ayında Girne’de açılan bir orta okula verildi. Maalesef pandemi nedeni ile açılışa gidememiştim. Ancak geçtiğimiz ay okulu ziyaret ettim. Girne’nin Karakum semtinde yepyeni bir okul. 443 öğrencisi var.

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orta okulun açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dönemin Başbakanı Ersan Saner ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu’da katılarak konuşma yapmışlar ve Osman Nejat Konuk’un ülkeye hizmetlerini, katkılarını anlatmışlar.

    Okulun müdürü Bilge Hocayla tanıştım, sınıfları gezdim ve 13 Haziranda yapılacak diploma töreninde Osman Nejat Konuk’u öğrencilere anlatma sözü verdim.

    Osman Nejat Konuk Ortaokulu

    Ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’i ziyaret ettim. Çocukluğunda Boğaz mevkinde amcalarımla ve özellikle Mukaddes halamla komşu olduklarını belirterek ‘Hoş anılarımız var. Konuk ailesiyle büyüdüm diyebilirim’ yorumu yaptı.

    Adı verilen okulda amcamı anlatmak gururum olacak.