hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Dünyada pandemi ve yılbaşı

    23.12.2020 Çarşamba | 12:22Son Güncelleme:

    Geçen yılbaşını anımsıyorum. Meğer ne kadar güzelmiş yeni yıla huzur içerisinde umutlarla girmek. Oysa 2020’de nasıl bir kabusun bizi beklediğinden habersizdik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 10 aydır pandemi ile uğraşıyor ve büyük bir mücadele veriyoruz. Dehşet, korku, belirsizlik her ülkede, her kentte, her evde kol geziyor. ‘Ya bana da buluştıysa’ kabusuyla ile yaşamak feci bir gerçek.

    Bu öldürücü COVID-19 virüsü çok can aldı ve almakta vakalar azalmıyor tam tersi çoğalıyor. Tam aşı bulundu coşkusu biraz da temkinle karşılanırken bu kez mutasyon yaşandığı belirlendi. Hem de Noel ve yeni yıl arifesinde. Artık daha bulaşıcı olduğu ortaya çıktı. Ama daha mı ölümcül? O henüz bilinmiyor. Bilim adamları şaşkın. Mevcut aşıları etkiler mi etkilemez mi, bulgular var mı, yok mu? Gerçekten çok zor günler. Her ülke Noel ve Yılbaşı etkinlikleri için ayrı ayrı kararlar alıyor.

    Dünyada pandemi ve yılbaşıFotoğraf: AP

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii koronavirüste yaşanan bu mutasyon bazı hazırlıkları alt üst etti. Mutasyonun en çok görüldüğü İngiltere’de bu türde vaka sayısı 1000’i şimdilik geçti. Başkent Londra kendisini karantinaya almak zorunda kaldı. İnsanlar çaresiz. Havalimanları kapandı sıra garlara geldi. Belki otoyollar da kapanacak. Zaten yakın ülkelerden getirilen gıda TIR'ları bölgelere sokulmuyor. Britanya adasında önümüzdeki günlerde gıda sıkıntısı yaşanabilir.

    Bugüne kadar virüs salgınından korunmakla övünen Danimarka, Hollanda, İsveç'te adeta havlu attı. Almanya’da şaşırdı. Bir günde 962 hastanın yaşamını yitirmesi facia olarak nitelendirildi. İtalya da berbat durumda. Karantina tehlike renkleriyle ayrılıyor. Değil kentler arası ilçe, köy hatta semtleri terk etmek yasak. Noel ve yılbaşı çekirdek aile içerisinde ancak kutlanabilecek. Sadece yakın kan bağı olanlar misafir olarak katılabilecekler Noel yemeğine. Tabii evlerde bile maske takma şartı getirildi. Kısacası tatsız tuzsuz ama aşı umuduyla biraz nefes alan dünya şimdi bu mutasyon kabusu ile ilk pandemi günlerine hızla dönme yolunda. En çok vaka ve ölüme tanık olan ABD'de Noel ve Yılbaşı kutlamalarına fazla kısıtlama getirilmedi ama duyarlı ABD'liler zaten her Noel’de olduğu gibi ailece evde kalmayı bir gelenek bilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bize gelince. Yasaklar çoktan açıklandı. Sokağa çıkma yasağı bayağı sürecek. Özel partiler, otellerde buluşmalar, kalabalık eğlenmeler yok. Mümkün olduğu kadar evlerde yılbaşı kutlanacak. PTT yani pijama, terlik, televizyon klasiğini yaşayacağız ve uğursuz 2020 yılını hep birlikte saat 24’te kovacağız. 2021’mi? Düşünmek bile istemiyor insan...

    Dünyada pandemi ve yılbaşıFotoğraf: iStock