hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Pandeminin körüklediği hastalık: Sedef

    12.11.2020 Perşembe | 15:10Son Güncelleme:

    Yaklaşık 45 yıldır Sedef hastasıyım. Ama çok şükür bütün vücudu kaplayabilen plak türü değil. Sadece dirseklerimde ve ayak bileklerimde zaman zaman da kafa derimde görülüyor... Tıp dünyasında ‘Psoriasis’ olarak tanımlanan Sedef hastalığı cilt hücrelerinin normalden bir kaç kat daha hızlı çoğalmasından ortaya çıkan bir cilt bozukluğudur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hemen açıklama getireyim. Sedef bulaşıcı değildir. Henüz nedeni bilinmemekle birlikte genetik olabileceği sanılıyor. Kuşak atladığı sık sık görülmekte. 28 -30 günde bir deri yenileme sırasında bazen 3-4 günde kızarıklık arkasından gümüş renkte pul dökümü ile kendisini gösterir. Genelde deri hücreleri cildin alt tabakalarında çoğalır ve ardından da yaklaşık bir ay içerisinde cildin yüzeyine ulaşır.

    Sedefin soğuk havayı sevdiği sıcak ve güneş ışınları gördüğü zaman etkisini kaybettiği de bilim adamlarınca kanıtlanmıştır. Örneğin ben yaklaşık 8 ay etkili güneş gören Ege’de yaşıyorum. Güneşlendiğim zaman sedef hastalığım etkisini belirgin bir şekilde kaybediyor. İlacı var ama tamamen geçirmiyor. Sadece yavaşlatıyor, belirli bir süre için hoş olmayan görüntüyü ortadan kaybettiriyor. Eğer iltihaplanıp akıp cılk olmazsa pek kaşınmıyor. Zaten bir süre sonra birlikte yaşamaya alışılıyor.

    Pandeminin körüklediği hastalık: Sedeffotoğraf: iStock

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllar önce Avusturya’nın Imst kentinde ‘Psoriasis’ kliniğine gitmiştim. Uzman doktor beni muayene ettikten sonra "Sedef sizi teyet geçiyor. Neredeyse hastası bile değilsiniz" diyerek mesleğimi sormuştu. "Gazeteciyim" yanıtı verince "Biliyor musunuz sedef en çok sizin meslekte görülür. Çünkü en büyük nedeni strestir" eklemesi yapmıştı.

    Stres. Sedefi körükleyen bir numaralı düşman!

    Geçenlerde bir İtalyan gazetesi pandemi sırasında sedef hastalığının adeta hortladığını bir araştırma sonucu olarak yansıttı. COVID-19'a yakalanma korkusu, eve kapanma, bilinç altında iş kaybetme kurgusu, soğukkanlılığı yitirme, gereğinden fazla alkol ve sigara tüketme, strese boğulma ayrıca periyodik muayeneler için hastanelere koronavirus nedeniyle gidememe bu bağışıklık sistemi bozukluğunu fazlasıyla körüklüyormuş.

    İçinde bulunduğumuz hafta ‘Sedef Hastalığı Farkındalık Haftası...' Belki ömür boyu bu hastalıkla yaşamak zorunda kalanlar için umut dermatologların bir çare bulabilmesi. Geçici doğal ve kortizon içeren ilaçları var ama pek etkili olmuyor. Nasıl Koronavirüs için aşı umuduyla çırpınıyorsak Sedef hastaları da etkili ve kesin tedavi ilacının bulunmasını temenni ediyor. Ben dahil... 

    Pandeminin körüklediği hastalık: Sedeffotoğraf: iStock