hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Profiterol Guiness Rekorlar Kitabı'nda

    20.09.2019 Cuma | 13:30Son Güncelleme:

     Çocukluğumun tatlısı Profiterol’dü. Hamur topların içine konan krem şanti üzerine dökülmüş erimiş çikolatanın davetkarlığı ağız sulandırırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2016 dan bu yana en ağır Profiterolü yapıp Guiness Rekorlar Kitabı'na geçilmesi girişimleri üç kez el değiştirilmesine neden oldu. Önce Kuzey İtalya’nın Germana del Friuli kasabasında 150 kiloluk Profiterol üretildi ve Guiness Rekorlar Kitabı'nda yerini aldı.

    Tarih 16 Nisan 2016 idi. İçinde bulunduğumuz yılın 7 Mart’ında İsviçre’nin Ticino Kantonunda ünlü bir tatlıcı rekoru 230 kiloya çıkarttı. Ne var ki 15 Eylül’de Roma’ya yakın Latina kentinde bir çiçekçi olan Davide Battarella tarafından Rita Centra tatlıcısına rekoru kırmaları için siparişte bulundu ve 10 genç tatlıcı adayının çalışmasını şart koştu.

    10 günlük yoğun hazırlıkla 8 bin adet top hamur, 180 kilo çikolata 170 kilo krem şanti kullanılarak 430 kiloluk profiterol kitlesi Guiness Rekonlar Kitabı'nın yetkililerine ölçtürüldü. Onay alındıktan sonda 4 bin porsiyon kentin önde gelen AVM’sinde düzenlenen büyük bir şölenle halka dağıtıldı

     Profiterol başlangıçta tatlı değil tuzlu bir yemekti ve 15. yüzyılda saraylarda çalışan hizmetkarlara sunulan bir profit yani kar ve ödül tabağıydı. Top haline getirilen ekmeklerin içerisine et konularak et suyu ile pişirilirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak ünlü İtalyan Medici ailesinin gözde kızları Caterina tatlıya olan bağımlılığı ile Profiterolü bugünkü haline çevirdi. Fransa Kralı 2. Henri ile evlendikten sonra sarayında eksik etmedi.

    Türkiye’ye Profiterolü 2. Dünya Savaşında Arnavutluk’tan kaçarak İstanbul’a gelen bir tatlıcının tanıttığı söylenir. İstanbul’da en iyi Profiterolün İstiklal Caddesinde ki “İnci” pastanesinde ünlendiği 7 den 70 herkes tarafından bilinir.