hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Spike Lee ve 1619 şapkası

    09.07.2021 Cuma | 13:13Son Güncelleme:

    Bu yıl düzenlenen 74. Cannes Film Festivalinde jüri başkanlığın siyahi yönetmen Spike Lee yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1989 yılında aynı festivalde Spike Lee’in ‘Do the Right Thing’ adlı ırkçılığı konu eden filmi büyük ses getirmiş ve ödüllere doymamıştı.

    Festival start alırken düzenlenen basın toplantısında ünlü Amerikalı sinema sanatçısı 32 yıl önceki filmi ile ilgili konuşurken ‘Yine günümüzde Eric Garner’in, King George Floyd’un katledilişini, linç edilişinin gördüğümde 32 yıl öncesine dönüyorum filmde ki Radio Raheem geliyor aklıma ve 30 bilmem kaç yıl sonra siyahların hayvanlar gibi avlanmalarının artık bitmiş olduğunu düşünmek istiyorsunuz’ diyerek aslında ırkçılığın Amerika’da dolu dizgin sürdüğünü ima ederek ‘Yine de burada olmaktan memnunum’ sarkastik eklemesiyle toplantıyı sürdürdü.

    Cannes’da Spike Lee başında sürekli üzerinde 1619 rakamları bulunan bir şapka ile dolaşıyor. 1619 aslında ilk kölelerin Afrika’dan Amerika’ya getirildiği yıl olarak tarihte biliniyor, Afro - Amerikalılar tarafından simgeleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Spike Lee ve 1619 şapkasıFotoğraf: AP

    Spike Lee ile Venedik Film Festivali'nde ırkçılığı konuşmuştuk yıllar önce. Umutsuzdu. Beyazların siyahileri bir türlü kabul edemediğini söylüyordu. Tahriklere kapılmamak gerektiğini savunuyor ve birlikte yaşamanın zorluklarını sıralıyordu. Irkçılıkla ilgili senaryoları yazıp kenara koyduğunu, sırası gelince çekimler yapacağını da eklemişti sözlerine.

    74. Cannes Film Festivali, koronavirüs nedeniyle geçen yıl iptal edilmiş bu yıl ise 2 ay ertelenmişti. Spike Lee 9 üyeli jüriye başkanlık yapıyor. Jüri kadın ağırlıklı. Melanie Laurent, Mati Diop, Mylene Farmer, Maggie Gyllenhaal ve Jessica Hausner görev yapıyorlar. Jürideki erkek sanatçılar ise Tahar Rahim, Song Kang – ho ve Kleber Mendoca Filho.

    Dev sinema şöleni Leos Carax’ın son filmi ‘Anette’ ile başladı. Bu arada Onursal Altın Palmiye Ödülü Amerikalı oyuncu Jodie Foster’e İspanyol yönetmen Pedro Almodovar tarafından verildi. Cannes Film Festivali 17 Temmuz’ da ödül töreni ile sona erecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Spike Lee ve 1619 şapkasıFotoğraf: Reha Erus