hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘Süper Mario’ İtalya'nın başında

    15.02.2021 Pazartesi | 10:01Son Güncelleme:

    Nintendo adına Shigeru Miyumoto tarafından yaratılmış Japon video oyun serisinin kahramanı ‘Süper Mario’dan ilham alan İtalyanlar tam dört gurur duydukları, yetenekli adaşlara bu lakabı taktılar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunlardan ilki bisikletçi Mario Cipollini idi. Cipollini sprinter bir pedal olduğu, ardı ardına klasik yarışlar ve etapları kazandığı için ‘Süper Mario’ olarak anıldı.

    Bu arada Afrika kökenli futbolcu Mario Balotelli’de gerek oynadığı kulüp takımlarında ve gerekse İtalya Milli Takımı'ndaki başarısıyla Cipollini’den sonra ülkenin ikinci ‘Süper Mario’su oldu.

    2011 yılında İtalya’da Silvio Berlusconi hükümetinde kriz çıkınca dönemin Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano çok iyi bir ekonomist olan Mario Monti’ye teknokrat bir hükümet kurma görevini vermişti. Avrupa ekonomisinde de söz geçen ve apar topar ömür boyu Senatör seçilen Mario Monti, iki yıllık başbakanlığındaki radikal kararları ile ekonomiyi düzeltmesini bilerek ‘Süper Mario’ unvanına layık görülen üçüncü isim oldu.

    Ve nihayet Mario’ların en etkilisi bir başka ekonomist Mario Draghi, yıllardır Avrupa’da ‘Süper Mario’ olarak çoktan adlandırılmaya başlamıştı. Mario Draghi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak AB’nin Euro para birimi politikasını güçlendirmiş ve rayına oturtmuştu. Yaşanan mali borç krizi sırasında izlediği doğru politikalar nedeniyle ‘Euro’yu kurtaran adam’ olarak tanımlanan Mario Draghi, ayrıca küresel finans piyasasında en çok izlenen ve güvenilen ekonomist olarak halen anılmakta...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Süper Mario’ İtalyanın başındaFotoğraf: AFP

    Avrupa Merkez Bankası Başkanlığı'ndaki görevini Christene Legarde’e devrettikten sonra ülkesine dönen ‘Süper Mario’ Draghi, Sergio Mattarella’dan sonra Cumhurbaşkanlığı görevi için en güçlü aday gösteriliyordu.

    Ancak Giuseppe Conte koalisyon hükümeti özellikle pandemi sırasında yönetim zaafiyeti göstermesi, AB ile ilişkilerin ciddi şekilde kötüleşmesi, ayrıca minik ortak Yaşayan İtalya'nın (IV) desteğini çekmesiyle istifa etmek zorunda kalmıştı.

    Ağır ekonomik koşullarla sarsılan İtalya’da yeni bir Conte hükümetinin kurulma girişimleri sonuç vermeyince ‘Süper Mario’ Draghi ülkenin dümenine getirildi. 6 günlük istişare sonrası Mario Draghi 15 siyasetçi ve 8 teknokrattan kurulu 23 bakandan oluşan 67. hükümeti kurdu. 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti, Lig Partisi, Forza Italia, Yaşayan İtalya , Özgürler ve Eşitler’i bir araya getirmesini bilen Draghi zengin ve sağlam koalisyon hükümetine 8 kadın bakan atadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mario Draghi, Giuseppe Conte hükümetinde yer alan 5 bakanı değiştirmezken koalisyonun siyaset ağırlıklı olmasına karşın teknokrat adıyla anılmasını istedi.

    Draghi acilen COVID-19 ile ilgili aşılama sürecini hızlandırmaya, zordaki ekonomiye, işsizliğe, okulların belirsiz durumuna, ülkenin güvenliğini sağlamaya ve çevrecilik sıkıntılarına yön vereceğini söyledi.

    İtalya’da yeni kurulan Mario Draghi hükümetinin sağlam ve başarılı olacağı AB üye ülkelerince dile getirildi.