hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Turkey’den Türkiye'ye

    15.06.2022 Çarşamba | 15:35Son Güncelleme:

    1953 yılında henüz beş yaşındaydım. Ankara’da Sümer Sokak’ta oturuyorduk. Babam bir iş seyahati için Amerika’ya gitmişti. Dönüşünde o zamanlar moda olan 78  devirlik bir plak getirmişti. Henüz 45’lik ve 33’ lük plaklar hatırladığım kadarıyla ya yoktu ya da ülkemizde yaygın değildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Neyse babam pikaba plağı koydu ve salonu o devrin klasik ve tipik Amerikan folklor koro müziği kapladı. ‘İstanbul Not Constantinople’ dönemin ünlü topluluğu ‘The Four Lads’ seslendirmişti. Şarkı İstanbul’un fethinin 500. yılını anmak için bestelenmişti. Türklerin böyle istediğini ve Constantinople adının İstanbul olarak değiştirildiğini saygıyla belirtiyor ve örnek vererek New York’un geçmişte ki adının New Amsterdam olduğunu hatırlatıyordu. Akıcı ve melodik bir şarkıydı. Zihinlere çabuk yerleşiyordu.

    Bu arada biz sık sık dinlerken evimize gelen misafirlere çalmayı ihmal etmiyorduk.  1958’de Roma’ya yerleştik. Amerikan okuluna yazıldım ve olumsuz Turkey maceram başladı. Malum Turkey’in İngilizce karşılığı hindi.

    Amerika’lılar Şükran Gününde hindi yerler. Gelenektir. Kasım ayını ve ‘Thanksgiving’ gününü hiç sevmezdim. Çünkü ‘Haydi Reha’yı pişirelim’ şakaları abartılırdı. Boyum akranlarıma oranla daha uzundu. Bu kez adım ‘Turkey Legs’ yanı hindi bacaklarına çıktı ve mezun olduğum 1967’de okul yıllığındaki köşe yazısında da yer almıştı. 

    1990 yılında ‘The Might Be Giants’ grubu ‘İstanbul Not Constantinople’ şarkısını modern haliyle okudu. Aklıma gelmedi değil. Madem şarkıda ki gibi biz Türkler Constantinople adını isteyerek İstanbul yapmıştık neden hindi anlamına gelen Turkey’i okuduğumuz gibi Türkiye’yi benimseyip çevirmiyorduk. Yaşlandıkça Turkey üzerine yapılan nadir de olsa şakalar hala zoruma gidiyordu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nihayet geçenlerde Turkey adı girişimimizle ayrıca BM onayı ile Türkiye oldu ve bütün dünyada tescillendi. Etiketlerde ‘Made in Turkey’de artık tarihe karışıyor. Biz Türk'üz, Türkiyeliyiz özümüze ve ülkemize yakışan özgün adımız ‘Türkiye’dir.