hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik'in 3 sorunu

    07.06.2019 Cuma | 11:20Son Güncelleme:

    Kanallar kenti Venedik’te geçen 2 Haziran’da bir deniz kazası yaşandı. MSC Opera adlı kruvaziyer dümeni kilitlenince önce içerisinde 130 yabancı turist bulunan bir tekneye sonra da rıhtıma çarparak ancak durabildi. Sadece 4 yolcunun hafif yaralanması ile kaza ucuz atlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllardır Venedik Film Festivali'ne giderim. Venedik’in başlıca sorunlarında biri bu yolcu gemilerinin büyük kanallardan geçerek limana yanaştığı rotadır. Bol deniz trafiğinin yaşandığı kanallarda büyük gemilerin yol alması hem sakıncalı hem de büyük tehlike yaratmaktadır. Birkaç tanesine ben bile tanık oldum. Lido Adası'na giden arabalı vapur az daha Costa Denizyolları'na ait bir kruvaziyerin altında kalacaktı. Kazaya ramak kala arabalı vapurun usta kaptanı ters manevra ile çarpışmayı önledi. Bir keresinde de yine içerisinde bulunduğum Vaporetto inatla yol vermeyince bir yolcu gemisinin altına giriyorduk.

    İtalya Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı Venedik’in limanını kent dışına inşa etmek için yıllardan beri projeler üzerinde çalışmakta. Ne yazık ki hiç sonuç alınmadı. Yaz aylarında günde ortalama 7-8 kruvaziyer kanallarda cirit atıp yolcularına muhteşem Venedik manzarasını izletmeyi sürdürüyorlar. Sanırım çeşitli denizyolları ve acentaların baskısıyla yeni liman projesi sürekli rafa kaldırılıyor.

    Venedik’in bir başka sorunu da kışın yaşanıyor. Yükselen deniz suları ve özellikle San Marco Meydanı'nı sular altında bırakması buradaki dükkanların önleyici kum torbalarına rağmen sele dönüşmesi de engellenemiyor. Yıllar önce Venedik’e girişte 'Musa' adı verilen çelik plaka engelleri deniz altına inşa edildi. Büyük paralar harcanmasına karşın beklenen randıman bugüne kadar alınamadı. Meydanlarda gondollarla gezmek hala mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ve en büyük sorun. Turistler. Venedik aslında sabit köprüyle ve vapurlarla iletişim sağlanan bir ada. Belediye aynı anda gelen turistlerle başa çıkamıyor. Caydırıcı olmak için günlük vergiler koyuyor. Otellerde yine günlük ekstra konuklama vergisi alınıyor. Buna karşın her geçen gün turist sayısı artıyor. Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında günlük gelen turistlerin sayısı 250 bini aşıyor. Her yer dolup taşıyor. Gerekli hizmet verilemiyor. Şimdi Belediye kente girişlere turnike koymaya ve turist sayısını kontrol etme planları yapıyor. Gereğinden fazla turist tarihi yapılara da zarar verdiğinden radikal önlemlerin gelecek yıl başlatılması kararı alındı. Ama uygulaması yine de zor gibi görünüyor.

    Kısacası Venedik gibi rüya bir kanallar kentinin üç dev sorunu olan yolcu gemilerinin yarattığı tehlikeler, denizin yükselmesi ve turist sayısının bir türlü kontrol edilememesi  özellikle yerlilerinin başka şehirlere göç etmesini körüklüyor.