hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik’te turnike dönemi başlıyor  

    26.04.2022 Salı | 16:54Son Güncelleme:

    Dünyada belki en çok turist çeken kent olan Venedik’te kanallar diyarına girmek için yeni bir uygulama başlatılıyor. Günübirlik ziyaretçiler önce rezervasyon yapacaklar ve şimdilik belirlenen10 Euro (160 TL) ayakbastı parası ödeyecekler.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu proje ben bildim bileli gündemdeydi. Ne var ki hep ileri bir tarihe atıldı. Çünkü zaten otel veya pansiyona yerleşen turistlerden konaklamak için Belediye kişi başı 8 Euro vergi alıyordu.

    2020 yılında Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro rezervasyon ve kent girişine turnike yerleştirme projesini meclisten oy çokluğu ile geçirtti. Ancak Koronavirüs salgını ortaya çıkınca uygulama sürekli ertelendi. Şimdi ise rezervasyon ve ayakbastı ücreti artık kademeli olarak yürürlüğe girecek. Günlük kota 40 bin turist olarak belirlendi.

    Konu ile ilgili olarak görüşlerini belirten Venedik Belediyesi Turizm Dairesi Başkanı Simone Venturini on line bireysel rezervasyon veya tur şirketleri aracılılığı ile toplu rezervasyonun yapılabileceğini hatırlatarak ‘Venedik aşırı kalabalığı kaldıramıyor. Zaman zaman tarihi eserler ve kanallar üzerinde ki köprüler zarar görüyor. Artık turistler yürümekte güçlük çekiyor. Bu kararı almak zorundaydık ve aldık. Rezervasyon olmadan biletsiz kimse Venedik merkezine giremeyecek’ açıklaması yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Halen Venedik’in yerli nüfusu 50 bine kadar düştü. Ama bir o kadar da sezonluk çoğu yabancı çalışan var. Venedik için rezervasyon yaptıran ve ayakbastı ücretini ödeyen günübirlikçi turistler çevrede ki diğer adaları da ziyaret edebilecekler.

    Yeni uygulama ve günde 40 bin ziyaretçi sınırı ile ünlü San Marco Meydanı ve Rialto Köprüsü etrafı rahat bir nefes alacak.

    Yıllarca özellikle Venedik Film Festivali için gittiğim kentin yeni uygulamasını doğrusu fazlasıyla merak ediyorum.