hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Woody Allen da Polanski gibi #MeToo eylemine takıldı

    13.09.2019 Cuma | 12:58Son Güncelleme:

    Geçen haftaki yazımda ünlü yönetmen Roman Polanski’nin 76. Venedik Film Festivali'nde 'J’accuse' (Subay ve Casus) filmi ile jüri başkanı feminist Arjantinli kadın yönetmen Lucrecia Martel’in nasıl #MeToo eylemine takıldığını ve araya giren diğer jüri üyelerinin kendisini yumuşatmasıyla Özel Jüri Ödülü'ne kerhen layık görüldüğünü yazmıştım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Roman Polanski 1977’de Amerika’da 13 yaşında bir çocuğa tecavüzde bulunmuş ve o günden bu yana o damgayla birlikte yaşamaktaydı. Roman Polanski 86 yaşında ve kaliteli filmler çekse de o kötü izi adeta alnında taşıyor ve istenmeyen adam kadar olmasa da sinema dünyasında her geçen gün yalnızlığa itiliyordu. Festivallerde bedenen boy gösteremiyor, kazanması gereken ödülleri ise alamıyor. Sanırım hayatı boyunca da bu leke ile anılacak.

    Woody Allen, 84 yaşında Amerikan sinemasının harika yönetmeni, senaristi, yapımcısı ve müzisyeni. Uzun süre deniz ötesi Avrupa’da Paris, Londra, Roma ve Barselona’da filmler çevirdikten sonra  kutsal evi olarak kabul ettiği New York’a döndü. İki yıl önce “New York’ta Yağmurlu Bir Gün” filmini çekti. Tam vizyona sokmaya hazırlanırken Hollywood’da ünlü yıldızların itiraflarıyla #MeToo (Ben de) eylemi başladı.

    Üvey kızı Dylan Farrow’a istismardan zaten başı dertteydi. Anne Mia Farrow ise her ortamda Woody Allen’i suçluyordu. Bir de yine hayat arkadaşı Mia Farrow’un evlatlığı Soon - Yi Previn ile evliliği de hiç hoş karşılanmamıştı. Zorunlu olarak yeni eserini rafa koydu, vizyona sokmadı. Suların durulmasını bekledi. Bu iki yıl sürdü. Woody Allen’in 48. ve son filmi şu sıralarda sinemalarda. Belli ki usta yönetmen New York’unu çok özlemiş. Çekimler güzel, aşk konusu etkili ama bir eksiklik var sanki... Moralsiz ve yorgun bir yönetim gözlerden kaçmıyor. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir kez daha görüldü ki #MeToo eylemi çok güçlü. #MeToo, Roman Polanski ve Woody Allen gibi dünya çapınca yönetmenlerin tecavüzcü ve tacizci geçmişini affetmediği gibi onları sürekli afişe ediyor, sosyal yaşamdan uzaklaştırıyor.
     

    Woody Allen da Polanski gibi #MeToo eylemine takıldı

    Fotoğraf: Reha Erus