hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Yahyaçavuş antik köyüne sahip çıkılsın   

    26.06.2018 Salı | 12:11Son Güncelleme:

    Yazıma söyle başlamak istiyorum: “Eğer antik tarih fışkıran Yahyaçavuş köyü Batı'nın herhangi bir ülkesinde ve de özellikle İtalya’da olsaydı koruma altına alınır üstelik açık müze olarak turistlere bilet kesilirdi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yahyaçavuş antik köyüne sahip çıkılsın

    Çanakkale’nin Ezine ilçesine13 kilometre uzaklıktaki eski adıyla Koçali yeni adıyla Yahyaçavuş köyündeki granit madenlerinde milattan önce üretildiği sanılan 7 dev sütun kaderine terkedilmiş yürekler acısı durumda.

    Granit ocaklarında o dönemlerde işlenen sütunların bazılarının geçmişte köylüler tarafından bilinçsizce dibek taşı, zeytin yağı presi olarak parçalanarak kullanıldığı biliniyor.

    Antik Yahyaçavuş köyünde bulunan ve 3 bin 500 yıllık olduğu sanılan sütunlar için ne bir açıklayıcı, anlatıcı tabelalar var, ne de istikamet gösteren işaretler. Ben rastlantı sonucu buldum. Park yeri de yok bekçisi de. Aracınızı tarlaya bırakıp engebeli yollardan yürüyorsunuz. Ama gelin görünkü pislik içerisinde terk edilmiş her birinin boyu 11, çapı 1.87 metrelik 80 ton ağırlığındaki sütunların devasa görünümüne hayranlık duymamak elde değil.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O dönemlerde granit ocaklarından el emeği ile odunların delinerek yerleştirilip sulanması tekniği ile çıkartılan sütunların yuvarlana yuvarlana veya arabalarla denize indirildiği ve buradan gemilerle Roma’ya taşındığı, Kolezyum ve Roma Forumu'nu süslediği tarihçilerce belirtiliyor.

    Yahyaçavuş antik köyüne sahip çıkılsın

    Asırlarca burada kaderine terk edilen 7 adet sütuna geç de olsa şimdilik köylüler sahip çıkıyor. Kimisi gerektiğinde turistlere bilgi veriyor, gönüllü rehberlik yapıyor.

    Kaç kez Kültür ve Tanıtma Bakanlığı'nın kapısı çalınmış. Burasının koruma altına alınması istenmiş. Maalesef yanıt verilmemiş. Çanakkale'nin her yerinden tarih fışkırıyor. Yahyaçavuş Kötünde ki bu 7 adet granit taşı sütunları mutlak devletçe koruma altına alınıp ülkemize kazandırılmalı.