hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    "Yunan Adaları'na gitmek artık ne kadar cazip?"

    31.05.2018 Perşembe | 10:51Son Güncelleme:

    Yaz tatili yaklaştı. Yurt dışına gitmek için Yunan Adaları cazip geliyordu. Özellikle Bodrum, Kuşadası, Çeşme, Ayvalık üzerinden beş, on mil sonra diğer tarafa geçmek, hatta günü birlik seyahatler bir değişiklikti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vize gerekiyor ama pasaportlarında Shengen’i olanlar için hiçte sorun değildi. Mayıs ayında iki kez Bodrum’dan Kos’a gittim. Sabah yola çıkıp aynı gemi ile geri dönüyorsun. Eskiden gemi Türklerle dolu olurdu. Her iki seyahatte de Türk yolcuların yüzdesi 10’u geçmedi.

    Yunanistan genelinde 24 saatlik grev

    Bodrum’a gelen çoğu İngiliz, Rus ve Alman turistlerdi. Yunanistan diğer AB ülkeleri gibi Euro’yu kullanıyor. Haliyle Euro’da yükselince, yada Türk Lirası aşırı değer kaybedince alım gücü Türkler için çok zorlaşıyor. İlk gittiğimde Euro 5.20 TL idi, son gittiğimde ise 5.55 TL idi.

    Örneğin 500 ml‘lik bir şişe su 1 Euro yani 5.50 TL. Oturup bir balık restoranında yemek yiyeceksiniz. Adam başı 35 - 40 Euro’yu gözden çıkartmanız gerekiyor. Örnek verecek olursak bir porsiyon kalamar 18 ila 20 Euro arasında. Balık fiyatları da uçmuş. 25 Euro’dan ucuzu pek yok.

    Bir de alkollü içkilere yüzde 40 vergi gelmiş. Eskiden Türkler için Adalara gidip içki, hattaTürk rakısı almak çok cazipti. Şimdi ise alkollü içkileri satan dükkanlar sinek avlıyor. Mesela bir paket sigara 4 Euro. Zaten Kos’a girerken Yunanılılar gümrükte mutlak “İçki ve sigara varmı?” diye soruyorlar. Dönüşte ise bu kez Türk gümrüğünde sınırlama 1 litre süper alkollü artı iki litre de 21 derece altı içki. O da dury free mağazalarında Türkiye’ye girerken alınıyor genelde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabii üç dört günlük gemi seyahatleri daha çekici olabilir. Ama güçlü Euro’nun bu kurda seyretmesi kesinlikle cazip gelmez. Ada sakinleri “Türkler gelmezse işimiz zor” diyorlar. Diğer yabancı turistler geçmişte Türklerin harcadığı paraya yaklaşamıyorlar bile. Bu bakımdan Euro böyle seyrederse Yunan Adaları eskisi gibi yaz aylarında fazla tercih edilmeyecek gibi gözüküyor.