hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    'Yüzyılın Davası' sanığı O. J. Simpson’un ardından

    12.04.2024 Cuma | 14:11Son Güncelleme:

    O Amerikan futbolunun bir efsanesiydi ama biz O. J. Simpson’u ‘Yüzyılın Davası’nın sanığı olarak tanıdık. Los Angeles’te ‘Beverly Hills’ gece kulübünde hayran kaldığı garson Nicole Brown uğruna eşi Marguerite Whitley’den boşanan Orenthal James Simpson 1985 yılında ikinci kez evlenmiş ancak aldatıldığını öğrenince 1992’de ayrıldığı iki çocuğunun annesi olan karısını ve onun erkek arkadaşı Ron Goldman’ı öldürme iddiasıyla yargılanmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O. J. Simpson afro - amerikan bir Amerikan futbolu efsanesiydi. Doğduğu San Francisco’nun profesyonel takımı San Francisco 49ers formasını giymiş ve bir çok sezon ‘En Değerli Oyuncu’ seçilmişti.

    12 Haziran 1994 haber kanalı CNN için bir dönem noktası oldu. Çifte cinayeti işlediği öne sürülen O. J. Simpson’un silah zoruyla kaçırdığı otomobil otoyolda yüzlerce polis aracı tarafından takip ediliyordu. Bu kovalamacayı CNN helikopterle izliyor ve anında canlı yayınlıyordu. Bütün Amerika bu olaya odaklandı ve ekran başına geçti. Yakalanan O. J. Simpson masum olduğunu iddia ederken villasında kan lekeleri ve cinayette kullandığı eldivenin teki sonra da cinayet bıçağı bulunmuştu.

    ‘Yüzyılın Davası’ olarak adlandırılan O. J. Simpson’un yargılanmasında avukatlığını ünlü Kim Kardashian’ın babası Robert Kardashian üstlendi. 11 ay süren mahkeme jüri heyeti delil yetersizliğinden O. J. Simpson’u serbest bıraktı. Ne var ki öldürdüğü iddia edilen Nicole Brown ve Ron Goldman’ın aileleri O. J. Simpson hakkında tazminat davası açtı.

    Uzun süren mahkeme eski şampiyon sporcuyu 33.5 milyon dolar ödemeye mahkum etti. Ancak O. J. Simpson bu meblağı bulabilmek için kirli para işlerine girdi zaman zaman hakim önüne çıktı. Çaresiz kalınca da 2008’de Las Vegas’ta casino soyma ve adam kaçırma suçlarından tutuklandı. Suçunu kabul edince 33 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 9 yıla yakın cezaevinde kaldı sonra şartlı olarak serbest bırakıldı.

    Profesyonel Amerikan futbolu dışında O. J. Simpson ‘ The Naked Gun’ serisi, ‘Cassandra Crossing’, ‘Frogmen’, ve ‘Klansman’ın da bulunduğu pek çok filmde rol aldı. Kendi şirketi adına dizi filmler çevirdi. Son yıllarda üç otobiyografi filminde kendisini oynadı. Reklam filmlerinde boy gösterdi ayrıca spor kanallarında yorumculuk yaptı.

    Geçen yıl prostat kanserine yakalandı. 2008’de hakkında kitap yazan Mike Gilbert O. J. Simpson’un hayatını anlatırken uyku hapı alarak, marijuana çekerek ve bira içerek cinayeti itiraf ettiğini söyledi ancak adli işlem yapılmadı.

    Dün 76 yaşında hayatını kaybeden O. J. Simpson için ‘katil mi değil mi’ sorusu sanırım uzun süre daha tartışılacak.