hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

    Kamp planı nasıl yapılmalı?

    14.02.2024 Çarşamba | 09:46Son Güncelleme:

    Günlük koşuşturmadan uzak, doğanın sesini dinlemek için 1-2 günlüğüne kamp yapmak isteyenlerin sorunsuz bir kamp geçirmeleri için bu hafta önemli tavsiyelerim var. Hadi başlayalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk olarak kamp yapacağınız yerin belirlenmesi gerek. Kampa gitmeden önce de kamp yapacağınız günlerde hava durumunu da kontrol etmeniz son derece önemli. Kamp alanı bulmakta zorlananlar için güzel bir önerim var. Google Haritalar’da ‘kamp alanı’ şeklinde arama yaptığınızda bulunduğunuz konuma yakın ücretli kamp alanları karşınıza çıkacaktır. Daha önce orada kalmış kişilerin yorumları ve yükledikleri fotoğraflar sizler için referans olacaktır. Kamp yeri seçiminizin daha kolay hale geleceğini düşünüyorum.

    Kamp yeri belirlendi sıra geldi yemek kısmına. Kalacağınız gün sayısı kadar öğünlerinizi hesaplamalı ve yanınıza alacağınız yiyecekleri hazırlamanızda fayda var. Bu konuda hiçbir şeyi şansa bırakmayın. Hatta market alışverişinizi kamp alanına giderken yol üzerinde yapmaktansa yola çıkmadan bir gün önce yapılmasını tavsiye ederim. Yiyecek kadar su da oldukça önemli. Kişi sayısına bağlı olarak suyunuzu da eksik etmemeniz gerekli.

    Kamp için gerekli ekipmanlarınızı hazırlarken mutlaka bir liste oluşturun. Yanınıza aldığınız her ekipmanın yanına tik atın ki sonradan yanınıza alıp almadığınızı daha kolay kontrol etmiş olursunuz. Bu sayede hem yanınıza alacağınız ekipmanları unutmazsınız hem de daha hızlı bir şekilde hazırlanırsınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kampta kafa dinlemek kadar eğlenmek de lazım. Eşinizle ya da arkadaşlarınızla eğlenceli zaman geçirmek için voleybol topu ya da ip alabilirsiniz. Bunların yanı sıra tavla veya kalabalıksanız okey de götürürseniz herkesin katılabildiği bir aktivite gerçekleştirmiş olursunuz.

    Kamp yaptığınız yere yakın noktada görülmesi gereken bir yer varsa (göl, şelale, antik kent...) kampa çıkmadan önce araştırmalı ve gün içerisinde ziyaret edilmeli. Hatta antik kentlerin çoğunda Müze Kart’la giriş yapılmakta. 60 lira karşılığında satın alacağınız Müze Kart’la bir yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm müze ve ören yerlerinde ek ücret ödemeden gezebiliyorsunuz.

    Kampın sonuna gelindiğinde toparlanmadan önce vaktiniz varsa çevrede ufak bir mıntıka temizliği de yapılabilir. Maalesef doğayı iyi koruyamıyoruz ve çöplerle dolduruyoruz. Evet siz kamp yaptığınız yeri kirletmemiş olabilirsiniz. Sizden önce orada kalanlar çöplerini bırakmış olabilir fakat bu ormanlar bizim. Bu ülke hepimizin. Yarın oraya tekrar gittiğimizde kamp yapılamayacak hale gelmemesi gerek.

    Dönüş günü geldiğinde hazırlıklara son akşamdan başlanmalı ve artık kullanılmayacak eşyalar toplanmalı. Kahvaltı yapıldıktan sonra da hava koşullarına da bağlı olarak yola çıkılmalı. Tabi bu arada kampa giderken kullanacağınız aracın da bakımlarının tam olması yarı yolda kalmamanız için çok çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllardır olmasa da son birkaç yıldır ben de çadırla Türkiye’nin pek çok yerinde kamp yaptım ve yapmaya da devam edeceğim. Yapmış olduğum tüm kamplardaki ritüellerimi sizlere anlatmaya çalıştım.

    Herkese neşeli, keyifli kamplar!