hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Umut Katırcı Umut Katırcı

    Facebook, Snapchat’i alamadı ama...

    13.11.2015 Cuma | 11:18Son Güncelleme:

    İnternet bir çağı bitirip, yeni bir çağı açarak günümüzde zamanımızın büyük kısmını onunla geçirdiğimiz bir teknoloji olarak yerini aldı. Mirc, ICQ, Altavista, Geocities veya Lycos’u hatırlayan var mı? Elbette vardır, ama kim derdi ki, bir gün bunların hepsi tarih olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Facebook, Snapchat’i alamadı ama...
    Şu anda internetin yeni hakimleri, kullanıcı sayısı 1.4 milyar kişiye ulaşan Facebook’u, video denince akla gelen Youtube'u, fotoğrafla özdeşleşen Instagram’ı, Whatsapp'ı ve Twitter’ıyla sosyal medya. Kim bilir, yarın belki bunlar da havlu atıp giderler, yerine ringlerde başkalarını görürüz. 

    Dünün çocuğu Snapchat, günde 6 milyar video izletiyor

    Sadece akıllı telefonlarla erişilebilen, ilk sürümü 2011 yılında yayınlanan Snapchat, ABD’de 34 yaş ve altı telefon sahiplerinin, yüzde 60’ında yüklü. Snapchat’in kurucu ortağı Evan Spiegel, Mayıs ayında, video izlenmelerinin günlük 2 milyara ulaştığını duyurmuştu. Aradan altı ay gibi kısa bir süre geçti ve şimdi günlük 6 milyar izlenmeye yükseldiğini açıklandı. Kıyaslamak gerekirse, 2004’de yayına başlayan Facebook'da günde 8 milyar, 2005 yılında kurulan Youtube’da ise 7 milyar video izleniyor. 

    Snapchat nedir, nasıl bu kadar popüler oldu?

    3 milyar doları reddetti, 16 milyar dolara ulaştı

    Snapchat 2013'te Facebook'un 3 milyar dolara şirketi satın alma teklifini reddetmişti. Bu parayı kabul etmemekte ne kadar haklı oldukları, bugün için 16 milyar dolarlık değerlemeye sahip olmaları ile kanıtlamış oldular. Facebook’un ilk döneminde ciddi satın alma taleplerini reddeden Mark Zuckerberg, şimdi onun yolunu izleyen Snapchat’in kurucu ortağı ve CEO’su 25 yaşındaki Evan Spiegel belki bu taktiğin de sayesinde şirketinin değerini arttırmayı başardı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Snapchat’ten sonra kaybolan mesajlar Facebook’a da geliyor

    İlk olarak Snapchat’te gördüğümüz, belli bir süre geçtikten sonra, sabun köpüğü gibi kendinden kaybolan paylaşımları, yakında Facebook Messenger’da da görmeye başlayacağız. Snapchat’in bu denli kullanılmasına neden olan paylaştığınız video ve fotoğrafların yok olması ve kaydedilememesi, Facebook’a belli ki ilham vermiş. Şu anda Fransa’da Messenger’da test aşamasında olan sistemle ile isterseniz mesajlarınızı 1 saat sonra otomatik kaybolmasını sağlayabiliyorsunuz. İlgi görüp, başarılı sonuç verirse yakın zamanda tüm dünyada kullanılmaya başlanacak.