hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Umut Katırcı Umut Katırcı

    Facebook’tan canlı yayın yapmak

    25.12.2015 Cuma | 23:28Son Güncelleme:

    Sosyal medya devi Facebook Ağustos ayında sadece ünlülerin kullanacağı Mentions uygulamasını duyurmuştu. Ünlü yüzlerle sınırlı kalmak yeterince test edilmiş olacak ki, facebook canlı yayını bu ay ortasından itibaren tüm onaylı sayfalara açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk Mentions duyurulduğu dönemde de, test edileceği, istenililen başarının yakalanması ardından aynı Periscope gibi tüm kullanıcılara açılacağı konuşuluyordu. Belki o gün, bugün değil ama en azından onaylı bir sayfanız varsa, şu anda canlı yayına çıkabiliyorsunuz.

    Periscope’dan farkı var mı?
    Sosyal ağ Twitter’ın bu yılın başında yaklaşık 100 milyon dolara bünyesine kattığı Periscope, Ağustos ayında 10 milyon kullanıcının üzerine çıktığını duyurmuştu. Bu büyük bir başarı gibi gözükse de Facebook’un ise yaklaşık 1.4 milyar kişinin üzerinde kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Her ne kadar Periscope'un arkasında Twitter olsa da, aradaki bu dağlar kadar fark bile Facebook üzerinden yapacağınız canlı yayının kat kat fazla kişiye ulaştırabileceğinizin bir göstergesi sayılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Periscope’u burada üstün kılan tek özellik, herkese açık olması. Uygulamayı indirip, Twitter kullanıcı adı ve şifrenizle anında yayına başlayabiliyorsunuz. Gerçi bu bir yandan da yayın içeriği kalitesi açısından büyük bir dezavantaj sayılabilir. Kontrolü oldukça zor olduğu için istenmeyen yayınlar her an ortaya çıkabiliyor. Oysa Facebook’un canlı yayınlarının sadece onaylı sayfalardan yapılması, yayın yapılan içeriği de kontrol altında tutmayı sağlıyor.

    Nasıl canlı yayın yapabiliriz?
    Sadece ünlülere açıldığı dönemde, sadece iOS cihazınıza Mentions uygulamasını indirerek canlı yayın yapabiliyordunuz. Ama artık Facebook’un kendi uygulamasından onaylı bir sayfanız varsa, paylaşım yaparken “Live Video” ikonuna tıklayarak anında yayına başlayabiliyorsunuz.

    Burada oldukça güzel bir özellik ise bu yaptığınız yayını sitenize ekleyebiliyorsunuz. Periscope yayınlarını sadece uygulamadan veya tarayıcıdan izleme imkanı sunarken, Facebook ile yaptığınız yayını sitenize ekleyerek daha çok kitlelere ulaştırabiliyorsunuz. Ayrıca yaptığınız yayın zaman tünelinizde sonsuza kadar kalabiliyor, bu sayede kullanıcılarınız istedikleri zaman bu yayını video olarak izleyebiliyor.

    İşte bu da toplamda 220 binin üzerinde kişiye erişen Emin Çapa ile CNN TÜRK resmi sayfasından gerçekleştirdiğimiz ilk canlı yayın.

     
    Emin Çapa: "Gerçek uzay çağı başlıyor mu?" CANLI

    Emin Çapa: "Gerçek uzay çağı başlıyor mu?" CANLI

    Posted by CNN TÜRK on 22 Aralık 2015 Salı