hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Umut Katırcı Umut Katırcı

    Tuvalet sırasında başlayan ilişkiden, 45 milyar dolarlık mutlu sona

    02.12.2015 Çarşamba | 11:37Son Güncelleme:

    Bir partide tuvalet sırasında başlayan Çin asıllı Priscilla Chan ile Mark Zuckerberg ilişkisi, dokuz yıl sonra Mark’ın Facebook’ta, düğünden bir fotoğraf karesini paylaşıp, ilişki durumu “evli” olarak değiştirmesi ile sonlanmıştı. O dönemde Zuckerberg çiftinin bu paylaşımını 750 binden fazla kişi beğenmişti. Tüm Facebook kullanıcıları gibi, düğünden önceki hafta California Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Chan'in mezuniyet kutlamasına geldiklerini sanan konuklar için de bu evlilik sürpriz olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sürpriz evliliğin ardında yatan sır
    2012 yılında Mark Zuckerberg Facebook hisselerini halka açarak, servetine servet katmıştı. Mark hemen şirketinin halka açıldığının ertesi gün Çinli sevgilisi ile evlenerek, büyük bir sürprize imza atmıştı. Ama Mark Zuckerberg ve Priscilla Chan’in bu evliliğinin altında yatan sırları, o dönemde Reuters’a konuşan Californialı avukatlar, en doğru adımı atığı yönünde açıklamışlardı. Çünkü o gün evlenmeselerdi ve aralarında bir ayrılık söz konusu olsaydı, California yasalarına göre tüm varlığını (facebook dahil) Priscilla Chan ile paylaşmak zorunda kalacaktı. Çiftin evlilik anlaşması yapıp, yapmadıkları bilinmese de avukatlar, Zuckerberg’in evlenmeden önce Chan ile evlilik öncesi anlaşması yaptığını ve ardından Facebook’u halka arzettiğini düşünüyor.

    “Kızımıza mektup”
    1 Aralık 2015 sabahı çiftten “Kızımıza mektup” adlı yeni bir Facebok paylaşımı geldi ve bu paylaşım kısa zamanda 1 milyona yakın beğeni aldı. Kızlarına kavuşan çift, yaptıkları açıklamada servetlerinin %99'unu bağışlayacaklarını duyurdu. Bu %99'luk hisse, 45 milyar dolar civarında bir miktar demek. Zuckerberg’in eşi ile 2009 yılında kurduğu Chan Zuckerberg Girişim Vakfı bağış işini yürütecek, bağış yaşam boyu sürecek. Bu vakıf, dünyanın dört bir yanındaki insanları birleştirerek, insanlığın potansiyelini ortaya çıkarıp geliştirmek ve gelecek nesillerdeki çocuklar için eşit bir dünya yaratmayı amaçlıyor.

     

    Priscilla and I are so happy to welcome our daughter Max into this world!For her birth, we wrote a letter to her about...

    Posted by Mark Zuckerberg on 1 Aralık 2015 Salı

    %99'luk servet bağışı ilk değil
    Yanlız Zuckerberg çifti bir ilki gerçekleştirdi olarak düşünmeyelim. Çünkü Bill Gates ve Melinda Gates​ tarafından 1994 yılında kurulan açlık, sıtma gibi küresel sorunları çözmeyi hedefleyen Bill & Melinda Gates Vakfı'nın 43.5 milyar dolarlık bir sermayesi bulunuyor. Vakıf dünya çapında bugüne kadar sağlık programlarına 33 milyar dolar bağışta bulundu.