hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Dijital Pazarlamada Trend: “Growth Hacking”

    13.05.2022 Cuma | 09:45Son Güncelleme:

    2010 yılında Sean Ellis tarafından ortaya atılan bir kavram olan Growth Hacking, son yıllarda hem Türkiye'de hem de dünya genelinde pek çok kurumun üzerinde çalıştığı bir konu. Bu kavram hakkında birçok ülkede konferanslar düzenleniyor, kitaplar yazılıyor ve yeni fikirler üretiliyor. Dijital pazarlama alanında oldukça önemli bir yere sahip olan bu kavram, aslında bir büyüme stratejisi olarak açıklanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Growth Hacking Nedir?

    Kelime anlamı olarak bakacak olursak; growth "büyüme", hacking ise bildiğimiz anlamından farklı olarak "kısa, akılcı ve çarpıcı" gibi anlamlara geliyor. Bu kelimelerinin birleşiminden yola çıkıldığında Growth Hacking, "büyüme için inovatif yollar bulma" anlamına geliyor. Yani Growth Hacking; bir iş modelini kullanıcıya kavuşturmak için yapılan planlı büyüme stratejisi ve bu planların hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini kapsıyor. Her ne kadar yeni bir kavram olarak karşımıza çıkmış olsa da, birçok firmanın büyüme stratejisi adı altında Growth Hacking kapsamında çalışmalar yaptığını biliyoruz. Büyümek isteyen her işletmenin Growth Hacking metotlarına ihtiyacı var. Özellikle start-up işletmelerin bu yönteme sıkça başvurduklarını ve önemli ilerlemeler kaydettiklerini söyleyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyüme için inovatif çözümler bulan ve birçok disipline dayanarak bu çözümleri analitik bir bakış açısı ile değerlendiren bir yaklaşım olan Growth Hacking, bu işin uzmanları tarafından yapılıyor. SEO, sosyal medya, viral özellikli içeriklerin üretimi, kullanıcı deneyimi optimizasyonu gibi metotları uygulayarak geliştiren kişilere ise Growth Hacker deniyor. Growth Hacking; analitik veriye dayalı çalışmalar sonucu elde edilen datalarla ortaya çıkarılıyor. Growth Hackerlar ise üretim ve pazarlamanın (marketing) ortasında yer alarak bunları koordine ediyorlar.

    Growth Hacking Yöntemleri:

    Beş farklı yönteme sahip olan Growth Hacking, aslında dijital pazarlamadan da bildiğimiz yöntemleri uyguluyor. Bu yöntemleri örneklerle birlikte inceleyerek daha açıklayıcı bir hale getirmek isterim.

    Edinme (Acquisition) Yöntemi:

    İşleri büyütmenin ilk adımı elbette müşteri ve müşteri adaylarını bulabilmekten geçiyor. Bu yöntemle, edinme başı maliyeti en düşük olacak kanalları bulmak ve doğru sayı ile bu maliyetleri dengede tutmak amaçlanıyor. Örnek: SEO çalışmalarında belirlenen hedef kelimelerde üst sıralara çıkmak.

    Etkileşim (İnteraction) Yöntemi:

    Bu yöntem, web sitesini ziyaret eden kullanıcılar ile bir bağ kurmayı amaçlıyor. Örnek: web sitesini ziyaret eden kullanıcıya e-bültene kayıt olması karşılığında e-kitap hediye etmek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağlılık (Retention) Yöntemi:

    Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların siteyi yeniden ziyaret etmesini sağlıyor. Örnek: e-bülten abonelerine aylık ya da haftalık olarak düzenli bir şekilde içerikler göndermek.

    Tavsiye Edilme (Referral) Yöntemi:

    Dijital pazarlama konusunda en etkili yol olarak bilinen tavsiye edilme, büyüme stratejisi için de oldukça önemli. Örnek: kullanıcıların başka kullanıcılara web sitesinde yer alan içerikleri tavsiye etmesi için araçlar sunmak.

    Gelir (Revenue) Yöntemi:

    Bütün bu yöntemler uygulandığında web sitesini kullanan veya tavsiye eden kullanıcılardan bir gelir elde edilmesini sağlayan bir model oluşturulması gerekir. Bu modeli getirecek olan yöntem ise gelir (revenue) yöntemi. Örneğin web sitesinde bulunan araştırma, makale gibi özel içeriklere ücretli erişim sağlanması gibi metotlar faydalı olabilir.

    İlerleyen günlerde bu kavramlarla daha çok karşılaşmaya başlayacağımızı ve birçok küçük çaplı işletmenin ya da start-up’ın bu yöntem ile gelişebileceğini, akılcı adımlar atarlarsa global ölçekte büyüyebileceklerini düşünüyorum. Yarış çoktan başladı bile!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK