hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Gastronomide Dijital Pazarlama rüzgarı esiyor!

    20.09.2022 Salı | 14:04Son Güncelleme:

    Sosyal Medya’nın günümüze girmesi ile birlikte çok şey değişti. Burada en önemlisi artık hemen hemen herkes “fenomen” herkes “etkileyici” rolünde. Bugün bir kıyafetten tutun da kozmetik ürünlerine kadar her şeyi dijital yani online ortamda tanıtabiliyorsunuz ve/veya satın alabiliyorsunuz. Her şey bir tık ötede. Bu haftaki köşemde Gastronomi ve Dijital Pazarlamaya yer vermek istedim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gastronomi dediğimiz bana göre gerçekten estetik ile birleşmiş bir damak zevkidir.
    Paul Freedman bu konuda çok güzel bir özet çıkartmış ve demiş ki; “Gastronomi bir bakış açısı, bir estetiği ifade eder.”
    Bir diğer üstad J.A. Brillat-Savarin’e göre de gastronomi bilimi; “Bizi beşikten mezara destekleyen, aşkın zevkini ve dostluğa güvenini arttıran, nefreti silahsız bırakan, işleri kolaylaştıran ve hayatın kısa yolunda ardından yorgunluk getirmeyen ve diğer bütün zevklerin yorgunluklarını alan tek zevki.”

    Türk Mutfağı Gastronomi konusunda bana göre Dünyada 1 numara. Elbette herkesin damak zevki farklı olabilir. Farklı yörelerin farklı ülkelerin gastronomisini de beğenebilir, hatta göklere çıkarabilirsiniz. Herkesin damak zevki farklılık gösterir. Kimisi yemek için yaşar, kimisi yaşamak için yemek yer.
    Gastronomide Dijital Pazarlama ve Sosyal Medyaya gelecek olursak;. Bakın, sosyal medya da ve online mecralarda “Türk Mutfağı” rüzgarı esiyor. Neden mi? Dünyaca ünlü ustalar, şefler sayesinde ülkemizi öyle bir tanıttılar ki, hakikatten milyarlar harcasanız böyle tanıtamazdınız. Sosyal medyanın ve dijital pazarlamanın gücünü inanan ve ülkemizi gerçekten temsil eden ünlü şefler var. Birkaç örnek vermem gerekirse; “Nusret, Czn Burak, Fikret Aydoğdu namıdiğer Fiko gibi isimler Ülkemizi özellikle de yurtdışında iyi temsil ettiklerini inanıyorum. Nusret, Mykonos’ta yeni şube açtı, Czn Burak, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de ve Fiko’da Katar’ın başkenti Doha’da muhteşem bir şube ile giriş yaptı. Eminim şubelerin devamı da gelecektir. Ülkemiz adına gerçekten büyük gurur.
    Gastronomi alanında Dijital Pazarlama ve Sosyal Medyayı iyi kullanıyorlar.
    Nusr-et, Czn Burak ve Fiko gibi değerli şeflerin çoğalacağına eminim.
    Daha yüzlerce şef sayabilirim, lakin liste uzar da uzar. O yüzden affola. Diğer şeflerin dijital pazarlama ve sosyal medyayı nasıl kullandığını açıkçası tam net bilmiyorum. Tek bildiğim her şefin sosyal medyada sunum, karakteristik ve beden dilinin farklı olduğu.
    Yazıma son vermeden önce; “,Gastronominin kelime anlamını araştırdım. “Gastros” mide, “Namos” ise yasa-kanun anlamında. Türkçe anlamlarını birleştirdiğimizde pek bir şeyi ifade etmiyor gibi gözükse de Paul Freedman’ın ve Savarin’in söylediklerinden de yola çıkarak; gastronomi anlamını bulmayı kişinin bakış açısına bırakıyor diyebilirim.
    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK