hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar? Konut sigortası nedir, neleri kapsar?

    Konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar Konut sigortası nedir, neleri kapsar
    expand

    Türkiye'yi sarsan büyük depremin ardından DASK ve konut sigortası detayları vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Deprem bölgesinde konutu hasar görenler DASK'tan bir bölümünü tahsil edebiliyor. Eğer özel şirketlere konut sigortası yaptırmışlarsa kalan zararı da oradan tazmin edebiliyorlar. Peki, Konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar? Konut sigortası nasıl yaptırılır? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin 10 ilinde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından konut sigortası yaptırmak isteyenlerin sayısında hızlı artış söz konusu oldu. Mevcut konut sigortası olanlar da ne kadar ücret alacağını sorguluyor. Evleri yıkılan veya zarar gören depremzedelerin Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) kapsamında Doğal Afet Sigortaları Kurumundan (DASK) ne kadar tazminat alabileceği merak ediliyordu.

    Binası zarar görenlere ödenecek birim fiyatı son olarak 25 Kasım 2022’de açıklandı. 25 Kasım 2022'den sonra betonarme bir konut için metrekare bedeli 3.016 TL oldu. Bir de teminat tutarında üst limit var. 25 Kasım 2022 tarihinden sonraki poliçeler için teminat üst limiti 640 bin TL olarak uygulanıyor. 100 metrekare bir ev düşünelim. Bu ev 25 Kasım 2022 tarihinden önce sigortalanmış ise, teminat tutarı 150.800 TL. Aynı ev 25 Kasım 2022 tarihinden sonra sigortalanmış ise teminat tutarı 301.600 TL. 25 Kasım 2022 tarihinden önce düzenlenen bir poliçe için, metrekare bedeli 25 Kasım 2022 tarihinden sonra sigortalı tarafından güncellenmemiş ise evinin yıkılması ya da ağır hasarlı olması durumunda poliçede yazılı olan teminat tutarı kadar yani 100 m2 ev için muafiyet düşüldükten sonra 147.784 TL tazminat alınması söz konusu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DASK NEDİR, NELERİ KAPSAR?

    Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 1999 Gölcük depreminin hemen ardından 2000 yılında kuruldu. DASK; Zorunlu Deprem Sigortası (ZDS) edindirme, uygulama ve yönetimi faaliyetlerinden sorumlu tüzel kimlikli bir kamu kuruluşu. Zorunlu Deprem Sigortası belediye sınırları içinde kalan meskenler için depremin meydana getirdiği maddi zararları karşılamaya yönelik geliştirilmiş bir sigorta sistemi. DASK, ZDS ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, sigorta poliçesinde de belirtilmiş limitler dahilinde karşılıyor. DASK teminatına girmeyen zarar ve hasarlar da var. Bunların başında; enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve işyeri masrafları geliyor.

    Konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar Konut sigortası nedir, neleri kapsarKONUT SİGORTASI NEDİR, NELERİ KAPSAR?

    Konut sigortası ev ve içindeki eşyaları, su baskını ve deprem gibi doğal afetlerden hırsızlık ve yangına kadar pek çok riske karşı koruyan geniş kapsamlı sigorta çeşididir. Bu sigorta türü zorunlu olmayıp isteğe bağlı olarak yaptırılır. Aynı zamanda yalnızca ev sahipleri değil, kiracılar da konut sigortasından yararlanabilir. Evin maliki olmasa da konutta ikamet edenler eşyalarını bu sigorta ile güvence altına alabilir. Konut sigortası; yangın, deprem, hırsızlık, sel, su baskını, binadaki dahili suyun verdiği zararlar, cam kırılması ve poliçedeki teminatlara göre değişen güvenceleri kapsar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut sigortasının sunduğu olanakların başında doğal afetler karşısında maddi kayıp yaşamamak gelir. Bina malikleri ya da kiracılar evlerini ve eşyalarını güvence altına alsalar da aniden gerçekleşen doğal afetler ciddi zararlara neden olabilir. Sigorta sayesinde depremden sel baskınına, toprak kaymasından fırtınaya kadar pek çok afetin yaratacağı hasara karşı önlem alman mümkündür.

    Konut sigortası fiyatı 2023 ne kadar Konut sigortası nedir, neleri kapsarKONUT SİGORTASI İÇİN GEREKLİ BELGELER

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Konut Sigortası yaptırmak için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

    Kimlik bilgileri,
    Konutun açık adresi,
    Bulunduğu kat,
    Brüt metrekare,
    İnşa bedeli,
    Eşya bedeli gibi belge ve bilgilerdir.
    Kiracı için gereken belgeler ise şu şekildedir;

    Kimlik bilgileri,
    Konutun açık adresi,
    Bulunduğu kat,
    Brüt metrekare,
    Eşya bedeli gibi belge ve bilgilerdir.

    2023 Örnek Konut ve Eşya Sigortası Fiyatları

    Teminat Türü    Konut İnşa Bedeli           Eşya Bedeli        Yıllık Fiyat

    Sadece Eşya       Konut Teminatı Yok       10 - 100 bin TL arası      329 TL

    Konut + Eşya     200 -250 bin TL arası     10 - 100 bin TL arası      313 TL

    2022 Örnek Konut Paket Sigortası primleri

    1-Bina + Eşya teminatlı:  519,70.TL

    (Bina 300 bin TL, Eşya 70 bin TL)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2-Sadece bina teminatlı: 355,99.TL

    (Bina bedeli 300 bin TL)

    3-Sadece eşya teminatlı: 217,17.TL

    (Eşya bedeli: 70 bin TL)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow