hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar! Oruç tutarken davranışlarımızda nelere dikkat etmeliyiz?

    Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumlar Oruç tutarken davranışlarımızda nelere dikkat etmeliyiz
    expand

    Ramazan ayında milyonlarca Müslüman oruç tutarken dikkat edilmesi gereken durumları göz önüne alarak ibadetlerini gerçekleştiriyor. Peki, Diyanet'e göre oruç tutarken davranışlarımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte oruç tutacakların bilmesi gerekenler...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Orucun bozulma nedenleri ile ilgili çeşitli görüşler bulunsa da Diyanet’in görüşü esas kabul ediliyor. Ana unsurlar yeme, içme ve cinsellik olduğu orucun bozulma durumlarında dikkat edilmesi gereken hususlar yer alıyor. İşte Diyanet tarafından yapılan açıklamada yer alan tüm detaylar…

    ORUÇ TUTARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

    Diyanet’in orucu bozan şeylerle ilgili yaptığı açıklama şöyle; Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

    ORUÇ TUTARKEN DAVRANIŞLARIMIZDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

    Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhari, Savm, 8). Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir. Bu itibarla oruçlu bir kişinin davranışlarına daha çok dikkat etmesi gerekir. Dinin yasakladığı bir eylemin yapılması dinen caiz olmasa da, bu işlem orucu bozmaz. küfür eden kimsenin derhal tevbe etmesi ve aynı hataya tekrar düşmemesi gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diş fırçalamak orucu bozar mı?

    ORUCUN BOZULMA DURUMLARI VE NEDENLERİ

    Diyanet’in yaptığı açıklamada yer alan bilgilere göre her türlü yemek, içmek ve cinsel ilişki orucu bozar. Ayrıca sigara, nargile ve diğer tiryaklilik ürünleri de oruç yasakları kapsamında kabul ediliyor.

    Oruçluyken damla kullanmak orucu bozuyor mu?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow