hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarı saçların ve renkli gözlerin sırrı çözüldü!

    Sarı saçların ve renkli gözlerin sırrı çözüldü
    expand

    Şimdi size kara kaşı kara gözü ile ünlü Anadoluluların aslında sarışın renkli gözlü, sarışınlığı ile gözümüzü alan Avrupalıalrın ise koyu renk saçlı ve koyu renk gözlü olduğunu söylesek insanır mısınız? Bunu biz değil, bilim söylüyor .Estonya Tartu Üniversitesi ve İtalya Torino Üniversitesi'ndeki bilim insanları ilginç bir araştırma yaptı. Bu araştırmaya göre günümüzdeki Avrupalıların sarı saçlarını ve renkli gözlerini 10 bin yıl önce Anadolu'da yaşayan neolitik dönem çiftçilerinden miras almışlar. Current Biology dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, 50 binden fazla Avrupalı insanın genetik yapıları incelendi ve günümüz insanının bedensel sağlığı ve görünüm özellikleri ortoaya kondu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sarışınlığı belirleyen başlıca gen, MC1R geni olduğu biliniyor. Bu genin evrimi üzerine yapılan moleküler çalışmalar, genin ortaya çıkmasına sebep olan mutasyonların 11.000 yıl kadar önce, son buzul çağı içerisindeyken oluştuğunu gösteriyor.

    Deri ve kıl renginin evrimine etki eden başlıca unsurlar D vitamini sentezi ve güneş ışınlarının miktarı olaak açıklanıyor. Dr. Peter Frost gibi araştırmacılar cinsel seçilim sonucu bu rengin evriminin de önemli ölçüde hızlandığını ileri sürüyor.

    Science dergisinde Mayıs 2012'de yayınlanan bir araştırmaya göreyse, sarışınlık insan evriminde birkaç defa evrimleşmiş olabilir. Örneğin aynı yılda Solomon Adaları'nda yapılan bir çalışmada, TYRP1 isimli bir genin de sarışınlığa neden olduğu tespit edilmişti.

    Mavi gözlere neden olan genetik mutasyonu keşfetmesiyle tanınan Danimarkalı genetikçi ve Kopenhag Üniversitesi Tıbbi Biyokimya ve Genetik Enstitüsü'nde doçent olan Hans Eiberg’e göre, aslında “hepimizin gözleri kahverengiydi”. "Fakat, kromozomlarımızda OCA2 genini etkileyen genetik bir mutasyon, kahverengi göz üretme yeteneğini tam anlamıyla kapatan bir 'anahtar' oluşturmasına neden oldu" diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Göz rengi, gözün irisindeki tek bir pigment türünün (melanin) miktarına bağlı. OCA2 geninin yanındaki gende bulunan bu genetik anahtar, iriste melanin üretimini “sınırlayarak" gözleri etkin bir biçimde maviye dönüştürüyor.

    Melanin pigmentinin yoğunluğunun azalması oranında göz rengi maviye doğru kayıyor. Buna göre kahve renkli gözlerde bulunan melanin miktarı fazla iken, ela veya yeşil renkli gözlü insanların irislerinde önemli ölçüde daha az melanin bulunuyor.

    Basitçe şu şekilde özetleyebiliriz: Gözde sadece kahverengi pigment bulunuyor. Ela, yeşil veya mavi pigment diye bir şey yok. Kahverengi gözlü insanlar gözde en fazla melanin oranına sahipken, gözdeki melanin oranı azaldıkça göz rengi açılıyor. Yani aslında bu genetik bir anomali sonucu rengin kaybedilmesi...

    Şimdi gelelim günümüzdeki araştırmalara ve Avupulalıların sarı saçlarını, renkli gözlerini nereden aldığına...

     

    Estonya ve İtalya'daki bilim insanlarının yaptığı araştırma, günümüzdeki Avrupalıların sarı saçlarıyla mavi gözlerini, 10 bin yıl önce Anadolu'da yaşayan çiftçi atalardan miras aldıklarını ortaya koydu.  

    Estonya Tartu Üniversitesi ve İtalya Torino Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının Current Biology dergisinde yayımlanan araştırması için 50 binden fazla Avrupalı genomu incelendi. Araştırma ile bilim insanları, ataların günümüzün insanını nasıl şekillendirdiğini analiz etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Araştırmada aynı zamanda hangi tarihsel grupların daha yüksek veya daha düşük kalp atış hızına, kolesterol ve vücut kitle indeksine (BMI) sahip olduğu sorularına da yanıt arandı.

    Araştırma, çağdaş Avrupalının genetik yapısının çoğunun, Avrupalı avcıların, Anadolulu çiftçilerin, Asyalı göçebelerin ve Pontus bozkırı çobanlarının genetiklerinin karışımıyla 10 bin yılda şekillendiğini gösterdi.

     

     


    M.Ö. 1900'de sona eren Neolitik dönemde Anaolu çiftçileriyle Avrupalı avcıların fiziksel özellikleri son derece ilginç.

    ANADOLU NEOLİTİK DÖNEM ÇİFTÇİLERİNİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

    Sarı saçlı
    Mavi gözlü
    Düşük kalp atış hızına sahip (bu, olumlu bir özellik)
    Vücüt kitle indeksi düşük (BMI düşük, zayıf)
    AVRUPALI AVCILARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

    Kahverengi ya da siyah saçlı
    Kahverengi gözlü
    Kalp atış hızı yüksek
    Düşük kolesterollü
    Vücut kitle indeksi (BMI) yüksek, kilolu)
    Araştırmada Avrupalıların yüksek kolesterolünü ve uzun boyunu Pontus bozkırı göçebe çobanlarından miras aldıkları dile getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SİBİRYALILARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

    Siyah saçlı
    Yeşil gözlü
    Yüksek kalp atış hızı
     

    Araştırmada anlaşılan bir diğer önemli nokta bir özelliğin tek bir antik popülasyonda bulunmadığı, diğer gruplarda da yer alabileceği.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow