hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Bahar Yüksel Doç. Dr. Bahar Yüksel

    Menopoz demek cinselliğe de DUR demek midir?

    23.01.2023 Pazartesi | 09:13Son Güncelleme:

    Menopoz, yumurtalık hormonlarınız artık salınmamaya başladığında ortaya çıkan durumdur. Adetlerin durması ise bunun sadece görünen kısmıdır. Kan kaybının artık ortadan kalkıyor olması her ne kadar vücudunuza iyi gelecek olsa da perde arkasında oynanan film hormonların azalmasının vücutta yaptığı etkilerdir. Kalp sağlığı, kemik sağlığı derken ihmal edilen bir konu da cinselliktir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hormonların azalmasının kadın yollarında ve kadın beynindeki etkisi vajinal kuruluk, cinsel istek azalması, uykusuzluk ve duygu durum değişiklikleri olarak ortaya çıkabilir. Tabi ki herkeste bariz etkiler olacak diye bir kesinlik olmamakla birlikte olduğunda nasıl başa çıkmalıyız, buyrun beraber inceleyelim:

    • Hareket ve egzersiz oranınızı arttırın;Fiziksel aktivite enerji seviyenizi yükseltir, ruh halinizi ve vücut imajınızı iyileştirir. Bunların hepsi cinselliğe olan ilginizi artırmanıza yardımcı olabilir.
    • Sigara içmeyin; Sigara içmek vajinaya kan akışını azaltabilir ve östrojenin etkilerini azaltabilir. Bu da, uyarılmayı zorlaştırabilir.

    • Cinsel ilişki sırasında uyarılmak için kendinize zaman tanıyın;Uyarılmaktan kaynaklanan nem, dokuları korur ve cinselliği daha rahat hale getirir.

    • Pelvik taban egzersizleri yapın; Bunlar vajinaya kan akışını artırabilir ve orgazmla ilgili kasları güçlendirebilir.
    • Vajinanızı tahriş eden ürünlerden kaçının; Vajinal yıkama ürünleri ve sabunlar tahrişe neden olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bunları yapmanıza rağmen işler istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bu durumlarda da artık doktorunuzun desteğini alma vakti geldi demektir. Doktorunuz size bazı testler yaparak hormon bazlı ya da destekleyici bir takım ilaçlar başlayacaktır.

    Manopozdaki hormon tedavilerinin en çok işe yaradığı konu vajinal rahatsızlıklardır. Bu tedaviler klasik ilaç ya da biyoeşdeğer hormon tercih edilerek yapılabilir. Hem ağızdan alınacak hem vajinadan kullanılacak ilaç ya da kremler seçilebilir. Ayrıca vücudun alışma döneminde su bazlı kayganlaştırıcılar da hep yanınızda olmalıdır.

    Eğer doktorunuz çeşitli sebeplerle hormon kullanmanızın doğru olmadığını düşünüyorsa size vajinal lazer uygulaması önerecektir. Lazerlerin etkisi ise buradaki dokuyu gençleştirmek ve vajinadaki dokunuzun nemlenmesini sağlamaktır.

    Cinsel dürtü eksikliği ve duygu durum bozukluğunuz tüm bunları yapıp partnerinizle beraber yol aldığınızda büyük oranda çözümlenecektir. Ancak halen problem olduğunuz düşünüyorsanız doktorunuzla paylaşmaktan çekinmeyin.