hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    45 ülkeye ihracat yapan yerli akıllı telefon markamızın başarı formülü

    17.03.2018 Cumartesi | 12:09Son Güncelleme:

    Türkiye'nin en çok tercih edilen ilk üç akıllı telefon markasından biri olan General Mobile, 2017 yılında önemli yeni adımlar attı. İhracat yaptığı ülkelerin bir kısmında kısa sürede ilk 5 marka arasına giren General Mobile, toplam 7,5 milyon adet ürün satmayı başardı. General Mobile Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman ve ekibinden aldığım bilgiler ışığında, bu yıl 45 ülkede faaliyet gösterecek olan kuruluşun başarısının ardındaki nedenlere yakından bakalım:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Google Android One projesi: General Mobile, 2015 yılında Google'la birlikte başladığı Android One projesi kapsamında dört farklı ürün piyasaya sundu. Avrupa'nın ilk Android One anlaşmasını gerçekleştiren General Mobile ile Türkiye, dünyada bu projenin en hızlı büyüyen ülkesi oldu. 

    General Mobile, 2017 Dünya Mobile Kongresi'nde Google tarafından kalite odağı, yaratıcılığı ve Android'in yeteneklerini en iyi şekilde kullanan marka olarak "Android European Hero" ödülüne layık görüldü.

    - Küresel işbirlikleri: General Mobile Android One anlaşması ile dünyanın önde gelen mobil teknoloji şirketleri ile ortak çalışarak, geçtiğimiz yıl 31 ülkeye ihracat yaptı. Almanya, Azerbaycan, Belçika, Beyaz Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, Hindistan, Hollanda, İtalya, Malezya, Slovenya, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan gibi rekabetin yoğun olduğu pazarlarda da başarılı sonuçlar elde etti. Kuruluş, 2018'de, ülke sayısını 45'e çıkararak küresel etkinliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Ar-Ge yatırımı: General Mobile, 2016 yılından beri cirosunun yaklaşık yüzde 3'ünü Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor. Yerli bir marka olarak Türkiye'de teknoloji geliştiren General Mobile, bu amaçla ülkemizin istihdamına katkı yapmayı önem veriyor. Kuruluş, 2017'de Ar-Ge çalışmalarına 15 Milyon TL yatırım yaptı. Bu yıl Ar-Ge bütçesini ikiye katlayarak yaklaşık 30 milyon TL harcamayı planlıyor.

    - Yeni ürünler: Bu yıl üç yeni modeli piyasaya sunacak olan General Mobile, geçtiğimiz ay iki yeni ürününü Mobil Dünya Kongresinde tanıttı. En son modeli olan GM8, Android One kapsamında geliştirilen birçok özelliği dahili olarak sunuyor. Bu özelliklerin başında "Google Fotoğraflar" uygulaması geliyor. GM 8 Go,' Android'in en güncel versiyonu olan Android Oreo 8.1 işletim sistemine sahip. Özellikle ilk kez internetle tanışanların ihtiyaç duyabilecekleri,Google Go ve Google Assistant gibi karmaşık olmayan ve amaca yönelik Google uygulamaları bulunuyor.

    - Gençlere yatırım: 2018 yılında, personel sayısını 1.078'den, 1.500'e çıkarmayı hedefleyen General Mobile gençlere kapılarını açan bir kuruluş. Yaş ortalaması 26 olan genç ekibiyle, lise ve üniversitelerle ortak gelişim projeleri yürütüyor. Meslek liselerindeki atölye dersleriyle, öğrencilere mesleki eğitim veriyor. Yetenekli öğrencileri belirleyip, staj programına alıyor ve sonrasında işe yerleştiriyor.
    Bu doğrultuda, son iki yılda yüzde 20'si üniversite, yüzde 80'i lise öğrencisi veya mezunu olan 400'ü aşkın stajyere imkan sundu. Mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri desteği ile lise stajyerlerinin istihdam oranı 2017'de yüzde 41'e yükseldi. Üniversite stajyerlerinde ise bu oran 2017 sonu itibarıyla yüzde 20'den yüzde 60'a çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Büyük Hedefler: General Mobile'ın 2017 toplam cirosu yaklaşık 500 milyon TL oldu. İhracatını bir önceki yıla göre beş kat artıran kuruluş, 2017 cirosunun yüzde 10'unu 31 ülkedeki ihracatıyla gerçekleştirdi. Satış adetleri bazında Hollanda'nın 4. akıllı telefon markası ve Özbekistan, Gürcistan, Hırvatistan, Azerbaycan ve Belarus'da ilk 5 markadan birisi olmayı başardı. 2017'de 100 bin adet ihracat yapan General Mobile, 2018'de yurtdışında 800 bin telefon satarak, 300 Milyon TL tutarında ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor.

    45 ülkeye ihracat yapan yerli akıllı telefon markamızın başarı formülü