hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Çocuklar keşfederek öğrensin

    14.03.2018 Çarşamba | 14:31Son Güncelleme:

    17 Mayıs Perşembe günü tüm öğrenciler “Okul Dışarıda Gününe” katılsın. 2008 yılından beri aktif yaşam tarzını gündelik yaşamın her alanında yaygınlaştırma amacıyla çalışan Aktif Yaşam Derneği, bu yıl öğrencilerimiz için harika bir projeye öncülük ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17 Mayıs 2018 Perşembe gününü “Okul Dışarıda Günü” olarak belirleyen Dernek; öğretmenleri www.okuldisaridagunu.org web sitesinden kayıt yaptırarak ve destek malzemelerden yararlanarak dersleri açık havaya taşımaya çağırıyor.

    İlk yılda hedef 200 bin çocuk

    Dünyada çocuk gelişimine yönelik yapılan tüm araştırmalar aynı gerçeğin altını çiziyor; çocuklar oynarken daha mutlu oluyor ve daha iyi öğreniyorlar.

    Başta Finlandiya, Norveç ve İsveç olmak üzere pek çok ülke, çocukların ne kadar çok oynarsa hayatta o kadar başarılı oldukları inancıyla, öğrencileri mümkün olduğunca okul dışındaki etkinliklerle eğitiyorlar.

    Patani'ye sekizinci yetimhane

    'X salgını' milyonlarca kişiyi etkileyecek

    Bizdeyse, malum, testlere hazırlanan, ev ödeviyle boğuşan minicik beyinler uykusuzluk, hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi sorunlar yaşıyorlar. Oysa, arkadaşlarıyla oynasalar, ev hayvanları olsa, daha çok hareket etseler belki bu rahatsızlıkların büyük bir bölümü ortadan kalkabilecek. Çocuklarımızın daha fazla dışarıda olmaya, doğayla bütünleşmeye ve oynamaya ihtiyacı var. Bu vizyonla hareket eden Aktif Yaşam Derneği, 2016'dan beri tüm dünyada Project Dirt tarafından sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak düzenlenen “Outdoor Classroom Day - Okul Dışarıda Günü” kampanyasını bu yıl OMO’nun desteği ile Türkiye’ye taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Okul Dışarıda Günü” nedir?

    Okul Dışarıda Günü, ödüllü İngiliz çevre eğitimcisi Anna Portch tarafından 2012 yılında “Empty Classroom Day” (Boş Sınıf) adıyla başlatıldı. 2016’da Unilever’in “Kirlenmek Güzeldir” takımı ile işbirliği yapan Project Dirt’ün çabalarıyla küresel boyuta taşınan ve her ülkede yerel bir sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenerek hayata geçirilen “Outdoor Classroom Day” bu yıl Türkiye’de de uygulanacak. Project Dirt’ün desteğiyle Aktif Yaşam Derneği tarafından düzenleniyor. 15 yıldır anne babalara “Kirlenmek Güzeldir” mesajıyla çocuklarının gelişimi konusunda destek veren ve tüm dünyada Project Dirt’ü destekleyen OMO da Türkiye’de projenin destekçileri arasında yer alıyor.

    Çocuklar keşfederek öğrensin

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aktif Yaşam Derneği Projeler Koordinatörü Onur Yakın’ın verdiği bilgiye göre, bugüne kadar milyonlarca çocuğun dahil olduğu bu projenin Türkiye’deki ilk yılında hedef bine yakın okulda 200 bin çocuğa erişmek. Projeye katılmak isteyen öğretmenler www.okuldisaridagunu.org adresinden kayıt yaptırarak tüm gelişmeleri, planlanan faaliyetleri, eğitim materyalleri ve içerikleri takip edebiliyorlar.

    Yüksek tansiyondan korunmanın 10 yolu

    Rakamlar ürkütücü

    Anne ve babalar, çocuklarını dışarıdaki ortama güvenmedikleri ya da hastalanabilecekleri kaygısıyla oyun oynamasına izin vermiyorlar. Çocuklar evde TV, bilgisayar ve cep telefonu ekranlarına bakarak vakit geçiriyorlar. Ya da hafta sonları AVM’lerde dolaşıyorlar. Oysa dışarıya çıkmaları, doğayla bütünleşmeleri, sinemaya, tiyatroya gitmeleri ve yaşıtlarıyla oyun oynamaları gerekiyor.

    Okul Dışarıda Günü için düzenlenen basın buluşmasında dinleme fırsatı bulduğum Çocuk Gelişimi / Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Belma Tuğrul araştırmalardan veriler paylaştı

    Türkiye’de çocukların dışarıda zaman geçirmediğine dikkat çeken Tuğrul, öğrencilerin yüzde 58’inin hafta içi sadece bir ya da iki saatlerini dışarıda oyun oynayarak geçirdiklerini söyledi. Başka bir araştırmanın -çocukların yüzde 65’inin 1 saatten daha az oyun oynadığını gösterdiğini belirtti.- Hafta sonlarında bu süreler biraz daha uzasa da genel olarak ilköğretim öğrencilerinin günlük aktivite düzeylerinin önerilen sürelerin çok altında kaldığına dikkat çekti.

    Çocuklar keşfederek öğrensin

    Anne babalar çocukla çocuk olmalı

    Basın buluşmasında konuşan Dr. Yankı Yazgan: “Mutlu yetişkinler çocukla çocuk olmaktan çekinmez” cümlesiyle, ebeveynleri çocuklarını dinlemeye davet etti. Dr. Yankı Yazgan, oyun oynayan çocukların empati, uzlaşma, çatışma çözümü, hedef koyup hedefe ilerleme, sabretme, bekleyebilme becerilerinin arttığına dikkat çekti. “Çocukla çocuk olmak çocukça davranmaktan ziyade hayatımızda hep var olan çocuksu, oyuncu ruhu harekete geçirecek bir bakış açısını ve yetişkin olarak olduğu konuma güvenmeyi içerir. Anne - babaların bilgi ve beceri olarak güçlendirilmesi, kişisel hayatlarında mutlu, üretken ve sağlıklı olabilmeleri, çocukla anlamlı ve geliştirici ilişkinin önemli bir parçasıdır” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dengeli oyun

    Unilever Çamaşır Bakım Kategorisinden Sorumlu Pazarlama Direktörü Handem Çelenkler, OMO olarak "Kirlenmek Güzeldir derken aslında çocukların deneyimleyerek, yaparak öğrenmesinin önemini vurguladıklarını belirtti. Çelenkler Proje hakkında şunları söyledi: “Bu kapsamda son yıllarda çocukların fiziksel açıdan daha aktif olarak oyun oynadıklarında kazanacakları değerlerin altını çiziyor, "dengeli oyun" konusunun önemine dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bu açıdan vermek istediğimiz mesajlarla uyumlu olduğunu düşündüğümüz ve çocukların okulda aldıkları eğitime katkı sağladığına, onun tamamladığına inandığımız "Okul Dışarıda Günü"ne destek vermekten mutluluk duyuyoruz."