hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    "Değerli Tarım" projesi Türk fındığının değerini artırıyor

    05.08.2019 Pazartesi | 11:05Son Güncelleme:

    Ülkemizin tarım alanındaki en değerli ihracat kalemlerinden birisi olan fındık, aynı zamanda Karadeniz ve Marmara bölgesindeki çiftçilerimiz için de önemli bir geçim kaynağı. Türkiye, dünyanın en büyük fındık ihracatçısı ülkeleri arasında yer alıyor. Ancak, arazilerin bölünmüş olması, ağaçların sulama, budama ve gübreleme işlemlerinin modern tekniklerle yapılmaması gibi faktörler verimi düşürüyor. Türk fındığının en büyük müşterilerinden olan Ferrero’nun beş yıl önce başlattığı Değerli Tarım Uygulamaları Programı, bilimsel yöntemlerle yapılan üretimin verimlilikte büyük fark yarattığını ortaya koyuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değerli tarım uygulamaları programı

    Dünyanın en büyük çikolata üreticilerinden Ferrero, 55 ülkede faaliyet gösteriyor. Türkiye’deki üretimini Manisa’daki tesisinde gerçekleştiriyor.  Yılda 10 milyar Euro’luk bir ciroya sahip. . Her biri tek başına ünlü marka haline gelmiş pek çok ürünü olan kuruluş,  ürünlerinin yüzde 50’sinden fazlasında fındık kullanıyor. Bir anlamda,  Türk fındığının dünyaya tanıtılmasında elçilik görevi üstleniyor.

    Türkiye’deki fındık ağaçlarındaki verimliliğin, diğer üretici ülkelere göre çok düşük olduğu gerçeğinden yola çıkan Ferrero, son beş yıldır Değerli Tarım Uygulamaları Programı kapsamında yaptığı örnek bahçeler ve çiftçi eğitimleriyle verimi artıran çalışmalar gerçekleştiriyor. 

    Değerli Tarım projesi Türk fındığının değerini artırıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşlanan ağaçlar canlanıyor

    31 Temmuz- 1 Ağustos 2019 tarihlerinde Ordu ve Giresun’da düzenlenen hasat günü etkinliklerinde, Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsi Akın’dan Ferrero Değerli Tarım Uygulamaları Programı adı verilen proje hakkında bilgi aldım.

    Dünyada, sağlıklı atıştırmalıklara olan talebin her geçen gün artığına dikkat çeken Bamsi Akın, “Türk fındığı bu atıştırmalık pazarında önemli bir yere sahip olabilir.  Ancak  kaliteye ve verimliliği yatırım yapılmasına ihtiyaç var. Fındık ağaçlarının yaşlanmasıyla birlikte her yıl yüzde 10 – 20 verimlilik kaybı oluyor. Türkiye’de hektar başına alınan fındık 800 kg civarındayken, dünyada modern tarım teknikleri ile bu miktarın dekar başına 3.200 kg’a kadar çıktığı yerler oldu. Fındık, Türkiye için çok önemli bir değer, yeter ki doğru değerlendirilsin” dedi.

    Değerli Tarım projesi Türk fındığının değerini artırıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Türkiye’nin fındıktaki yerini dolduracak ülke yok”

    “Dünyada tüketici talebi değişiyor, bilinçli tüketici satın aldığı ürünlerde sürdürülebilirlik arıyor.  Gelecek 10-15 yılda Türkiye’nin fındıktaki yerini dolduracak hiçbir ülke yok.” diyen Bamsi Akın, Türkiye’nin uluslararası fındık talebine uyumlu bir şekilde hareket edebilmesinin önemini vurguladı.

    Değerli Tarım projesi Türk fındığının değerini artırıyor

    Gıda sektörünün talebinin sadece ürün kalite ve miktardan ibaret olmadığını belirten Akın , sürdürülebilir tarım uygulamalarının bir zorunluluk olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

    “Dünya izlenebilir, sertifikasyonu olan, kalite parametreleri takip edilen ürünler talep ediyor. İlaç ve gübre kullanımı kadar her safha izlenebilir olsun, etik üretim olsun, şirketler çocuk işçi konusuna çok duyarlı olunsun istiyor. Türkiye fındık piyasasının da bu beklentilere ayak uydurması gerekiyor. Değer zincirinin iyi tarım, iyi üretim, etik değerleri ve çevre bilincini gözeten iyi sosyal uygulamalarla bir bütün halinde değerlendirilmesi gerekiyor. Piyasanın en büyüğü olarak bunu sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Değerli Tarım Programı bunun en önemli göstergesi.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Değerli Tarım projesi Türk fındığının değerini artırıyor

    Daha yüksek verim

    Değerli Tarım Uygulamaları Programı ile verimliliğin, özellikle de  kalitenin arttırılması hedefleniyor. Programın amacı Türkiye’nin tarım reformuna katkıda bulunmak, üretimde kalite ve verimliliği arttırarak dünya fındık piyasasında Türkiye’yi daha rekabetçi hale getirmek.  Ayrıca doğru tekniklerin kullanılmasını teşvik ederek çiftçinin kazancı arttırmak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    5 yılda 35 bin çiftçi eğitim aldı

    Değerli Tarım projesi, aralarında ziraat mühendisleri ve sosyal uzmanların bulunduğu 120 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.  Bu ekip 5 yılda 35 bin  çiftçiye ulaştı.

    Sosyal uzmanlar bölgedeki kadınlara ulaşarak mevsimlik işçilere yönelik iyi sosyal uygulamaları anlatıyor. Ziraat mühendisleri fındık bahçelerini ziyaret ederek çiftçilere iyi tarım uygulamaları hakkında bilgi veriyorlar. Geleneksel yollarla yapılan gübreleme, budama, ilaçlama, hasat ve kurutma işlemlerinin yerine modern yöntemler kullanmayı teşvik ediyorlar.

    Uygulamaların bir kısmı yüksek maliyeti olmayan zirai uygulamalar, bir kısmı da çok düşük miktarlı yatırım gerektiren mekanik işlemlerden oluşuyor. Bu uygulamaların sonucu birkaç yıl sonra kendisini gösterdiği için, üreticilere sabırlı olmaları gerektiği de öğretiliyor.

    Ayrıca, çiftçilere örnek olması ve ilham vermesi için model bahçeler yaratılıyor.  Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsi Akın’ın verdiği bilgiye göre, sadece Karadeniz bölgesinde 65 model bahçe mevcut. Bu bahçelerde yapılan çalışmalarla dekarda 80-100 kg olan üretimin, 250 kg’a kadar çıkabileceği kanıtlanmış.

    Rakamlarla Değerli Tarım Uygulamaları:

    ·  Son üç yılda 11 bin 300  kadın çiftçi eğitim aldı.

    ·  4 bin civarında gence, profesyonel meslek seçiminde dikkat edilmesi gereken konuların yer aldığı eğitimler verildi.

    ·  100 Dayıbaşı Eğitimi yapıldı ve katılımcılara sertifika dağıtıldı.

    ·  Son 2 yılda sosyal konulara yönelik 15 bin anket yapılarak, sosyal konularla ilgili  içgörüler elde edildi.

    ·  500 hizmet sağlayıcı eğitimi yapıldı ve sertifika verildi.

    ·  11bin 300 çiftçiye geçtiğimiz kış ve ilkbahar döneminde budama eğitimi verildi

    ·   20 ton tarım ilacı atığına tekabül edecek 2 ton boş plastik tarım ilacı ambalajı değerli atık olarak geri dönüşüme kazandırıldı.

    ·   Sadece 2019 yılında, bin civarında hasat makinası satışına öncülük edildi.

    ·   2019 hasatı için, 90 hasat ve bahçe günü etkinliği düzenlenmesi planlandı.  Bu  etkinliklere yaklaşık 6 bin çiftçinin katılması bekleniyor.