hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Eğitim ve iş yaşamının geleceği nasıl olacak?

    20.05.2020 Çarşamba | 12:04Son Güncelleme:

    Covid-19 evden çalışma ve uzaktan eğitim çözümlerine eşi görülmemiş bir talep yarattı. Teknoloji şirketleri mevcut çözümlerine ek özellikler geliştirdi. Yatırımlar da yeni normale göre yeniden planlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Microsoft’un “Çalışma Trendleri Endeksinin" ilk yayınlanan verilerine göre, (2020 Mart ayı verileri bir önceki ayla karşılaştırıldığında) Teams kullanımı rekor kırdı. Uzaktan eğitimde de verimli sonuçlar sunan program, 175 ülkenin 183 bin bölgesinde aktif olarak kullanılmaya başlandı.

    Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı’ya eğitimin ve iş yaşamının geleceğinin nasıl olacağını sordum. Bu dönemde yaşanan değişimin kalıcı hale geleceğini belirten Kundakçı, sorularımıza şu yanıtları verdi:

    Uzaktan eğitim ne kadar kalıcı olacak?

    Uzaktan eğitimin faydalarının yanında, öğrencilerin sosyal etkileşime ve birlikte deneyim kazanmaya olan ihtiyacı sürecek. Gelecekte yalnızca fiziksel ya da yalnızca dijital bir eğitim değil, ikisinin karşımı hibrit bir sistem olacağını öngörüyoruz.

    Bu nasıl mümkün olacak?

    Bir öğrencinin uzaktan eğitimle öğrendiklerini okuldaki laboratuvarda uygulaması gibi örneklerin artacağını düşünüyoruz.

    Öğretmenler de uzaktan eğitimin dinamiklerine göre yeni yetenekler ve yeni uzmanlıklar kazanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzaktan eğitim ne tür avantajlar sunacak?

    Okullar teknoloji sayesinde kontenjan sıkıntısı yaşamayacak. Teams gibi uzaktan eğitim sunan platformların yetenekleri sayesinde, sınıflar binlerce hatta on binlerce öğrenciyi aynı anda ağırlayabilecek ama bunun yanında çok küçük çalışma gruplarında öğretmenleriyle etkileşimde bulunacaklar.

    Bu süreçte paylaşıma açılan kaynakların artmasıyla, öğrencilerin bilgi seviyesi de yükselecek.

    Eğitim ve iş yaşamının geleceği nasıl olacak

    Fiziksel sınırların kalkmasının ne gibi sonuçları olacak?

    Fiziksel sınırlar olmayınca, bir okulun öğrencisi başka bir okulun etkinliğine kolayca katılabilecek. Örneğin, öğrenciler bir okulun edebiyat kulübüne katılırken faklı bir okulun müzik teorisi kursunu da alabilecekler.

    Aynı şekilde mesela Japonya’dan bir misafir öğretmen de Türkiye’deki bir derse kolayca katılabilecek.

    Uzaktan eğitim, önümüzdeki dönemde, yüksek maliyetler nedeniyle yurt dışına gidemeyen öğrenciler için de yeni fırsatlar sunacak. Bu uygulamalar arttıkça yurtdışındaki pahalı üniversitelerin eğitim içeriğine evimizden ulaşabileceğiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu dezavantajlı öğrencilere yeni fırsatlar sunacak...

    Evet. Belli bir bilgisi ve okuma arzusu olan öğrenciler en iyi kaynaklara ve dünyanın önde gelen okullarına erişebilecek. Genel olarak bilgi seviyesinin de bu nedenlerle artacağını düşünüyoruz.

    Şirketler, etkili ekip çalışmasının önemini yeniden keşfetti

    İş dünyası evden çalışmayı hızla benimsedi. İlk dönemde neler gözlemlediniz?

    Hayatımıza yeni sınırlamalar geldi ama bazı engeller de teknoloji sayesinde kalktı.

    Çoğu şirket, işleri başarıyla yürütmenin gerekliliklerini yeniden hatırladı. Bunların arasındaki en önemli madde ekip çalışması.

    “Bir ekibin misyonu nasıl belirlenir? Ekiplerin temel prensipleri nelerdir? Ekiplerin içinde yeni fikirler nasıl ortaya çıkarılır?” gibi soruları şirketler yeniden sormaya başladı.

    Siz bu değişime nasıl ayak uydurdunuz?

    Biz de bu yönde şirketlere yardımcı olacak kılavuzlar hazırladık ve sitemizde erişime açtık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekiplerin ortak hedefler belirlemesine yardımcı oluyoruz. Farkındalık artırmak, dâhil olmak, ortak kimlik oluşturmak gibi ekip olabilmenin temel kavramlarının inşasına destek oluyoruz.

    Ayrıca, “yapıcı gerilim” dediğimiz, ekibin bünyesindeki farklılıklardan yararlanmasıyla ortaya çıkan üretken gücü de ekiplere kazandırıyoruz. Bu gerilim, ekip üyelerinin düşünce yapısını geliştirip bakış açısını genişletiyor; farklı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlayarak uyum yakalamasını teşvik ediyor.

    Teknoloji toplantılara nasıl bir katma değer sunuyor?

    Ekiplerin uyumlu kalmasına yardımcı olmak için tasarlanan Teams ile toplantılarda, ekip çalışmalarına kimin ne kadar katıldığı, davranışlar, söz almalar değerlendiriliyor. Bu toplantılar kaydedilebiliyor ve incelenebiliyor.
    Şirketlerde böylece kurumsal bir hafıza ve birlikte çalışabilme kültürü oluşturuyor.

    Hangi yeni özellikleri sunmayı planlıyorsunuz?

    Yakında Teams’e simultane özelliği de gelecek. Toplantılar esnasında sesten sese, sesten yazıya çeviriler gerçekleştirilebilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleceğe yönelik hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

    Bu günlerde, önümüzdeki dönem için kalıcı çözümler üzerinde çalışıyoruz. “Tedarik zincirlerinin yayılma alanı nasıl belirlenecek? Müşterilerin değişen alışkanlıklarından hangileri kalıcı olacak? İnsanların ulaşım ve tatil tercihleri hangi yönlere kayacak? Yüz yüze etkileşimin olduğu bankacılık ve kamu hizmetleri, yeme-içme ve eğlence alışkanlıklarımız nasıl değişecek?” gibi yanıt bekleyen birçok belirsizliği yönetebilecek teknolojiler ve hizmetler geliştirmeye hazırlanıyoruz.