hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Kore mucizesi Türkiye’ye geliyor işbirlikleri umut veriyor

    22.10.2018 Pazartesi | 12:48Son Güncelleme:

    Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden CGV, Türkiye’deki 1 milyar dolarlık yatırımına devam ediyor. 2016’da Mars Entertainment sinemalarını 800 milyon dolara satın alan kuruluş, beş yıl içinde 200 milyon dolarlık yatırım daha yapacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CGV Türkiye’nin dört bir yanında yeni sinemalar açıyor. Türk filmlerine destek veriyor. Sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor. CGV’nin 4DX ve “Future Business” CEO’su Byung Hwan Choi “Bizi dışarıdan gelen birisi olarak görmeyin. Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’li olduk. 70 yıl önce Türk kuvvetleri bize destek oldu. Bunu unutmayız. Borcumuzu geri ödeme çabasındayız.”diyor. Kore iş dünyası, Türkiye’yle birlikte ortak yatırımlar yapmayı planlıyor.

    Kore mucizesi Türkiye’ye geliyor işbirlikleri umut veriyor

    (CGV Mars Entertainment Group CEO’su Dong Won Kwak, Yazarımız Fatoş Karahasan, Türkiye Cumhuriyeti Güney Kore Seul Büyükelçisi Ersin Erçin, CGV’nin 4DX ve “Future Business” CEO’su Byung Hwan Choi)

    Koreliler Şehitlerimizi minnetle anıyorlar

    İstanbul Atatürk Hava Limanı’ndan, 9 bin kilometre ötede, 10 saatlik uzun bir uçuş mesafesinde bulunan Güney Kore’de, Türkiye’nin çok özel bir yeri var. 1950-1953 yılları arasında bölgede yaşanan savaşta, Güney Kore’ye destek vermek için çarpışırken şehit olan 741 askerimizi ve gazilerimizi Koreliler asla unutmuyorlar. Her fırsatta, geçmişe minnettarlıklarını dile getiriyorlar.
    Türkiye’ye yılda yaklaşık 300 bin Koreli turist geliyor. Geldiklerinde de uzun süre kalıyorlar ve özellikle kültürel mirasımızla ilgilenerek tarihi bölgeleri ziyaret ediyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’de de Kore TV dizilerine ve K-Pop adı verilen, Kore müziğine büyük ilgi var. Dünyayı kasıp kavuran Kore pop müziği iki ülkenin gençlerini birbirine yakınlaştırıyor. 

    İstanbul Kore için bir merkez üs olacak

    Kore iş dünyası da ülkemizi çok önemsiyor. 2016’da, Mars Entertainment bünyesindeki sinemaları satın alan Koreli sinema zinciri CGV, Koreli yatırımcıların dikkatini Türkiye’ye yönlendirmişti. Bu ilgi artarak devam ediyor, Koreli şirketler, Türkiye’de yatırımlar ve ortak projeler yapmak için yerli kuruluşlarımızla görüşüyorlar.  

    CGV’nin Kore’deki yeni nesil sinema modellerini görmek ve şirketin gelecek planlarını paylaştığı basın toplantısına katılmak için gittiğimiz Seul’da, Güney Kore Büyükelçimiz Ersin Erçin’le de görüştük. Erçin, önümüzdeki dönemde iki ülke arasında farklı sektörlerde işbirlikleri yapılacağına ve İstanbul’un CGV gibi pek çok Koreli şirket için bir yönetim üssü ve bir merkez olacağına dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kore mucizesi Türkiye’ye geliyor işbirlikleri umut veriyor

    (CGV Mars Entertainment Group CEO’su Dong Won Kwak, CGV’nin 4DX ve “Future Business” CEO’su Byung Hwan Choi)

    Çalışkan ve disiplinli Kore’nin baş döndüren yükselişi

    Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisine sahip ve gelişmiş ülke statüsünde olan Güney Kore, batısında Çin Halk Cumhuriyeti, kuzeyinde Kuzey Kore ve doğusunda  Japonya  ile komşu. Başkenti Seul. Nüfusu 51 milyon civarında.

    Çalışkan ve disiplinli Kore, 1950’lerdeki savaş sonrasında,  otomotiv, teknoloji, makine endüstrisi, petro- kimya, gemi yapımı, savunma, turizm ve son olarak “robotics” alanlarında büyük ilerleme kaydetti.  Samsung, Hyundai, LG Electronics, Kia Motors gibi küresel markalar yarattı. 

    Forbes dergisinin dünyada en çok yatırım yapılabilir 19. ülke olarak tanımladığı Kore’de işsizlik yüzde 3.7 oranında. Kişi başına gelir 27 bin dolar. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksinde “Ease of Doing Business Index” 4. sırada yer alıyor. Aynı zamanda, dünyanın en çok ihracat yapan 10. Ülkesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım

    2016 yılında 800 milyon dolar gibi çok yüksek bir yatırımla Mars Entertainment Group’u satın alan Koreli dev kuruluş CGV, önümüzdeki   beş yıl içinde bu yatırımı bir milyar dolara tamamlayacak.

    1996’da kurulan CJ CGV Asya’daki sinema zincirlerinin en büyüğü. Dünyadaysa beşinci sırada. Kore, Çin,  Vietnam, Endonezya, Miyanmar, ABD,  Rusya ve Türkiye’de faaliyette bulunuyor. Bu yıl 2 milyar dolar ciro hedefliyor. Bu cironun yüzde 10’unun Türkiye’den gelmesini bekliyor.

    Türkiye, Kore ve Çin’den sonra  sinema ve salon sayısı en yüksek olan üçüncü ülke. CGV iki yıl içinde Türkiye’yi birinci sıraya çıkarmak için çalışıyor.

    “Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’li olduk”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seul’daki toplantılarda dinlediğimiz, CGV 4DX ve “Future Business” CEO’su Byung Hwan Choi “Bizi dışarıdan gelen birisi olarak görmeyin. Türkiye’ye geldikten sonra Türkiye’li olduk. 70 yıl önce Türk kuvvetleri bize destek oldu. Bunu unutmayız. Borcumuzu geri ödeme çabasındayız. Biz her 10 yılda bir, farklı ülkelerde ekonomik güçlüklerle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla, zorluklarla başa çıkabiliyoruz.  Türkiye’deki yatırımlarımıza devam edeceğiz. Türkiye’nin yabancı şirketlere sunduğu yatırım ortamından memnunuz. “şeklinde konuştu.

    İkili stratejik ortaklıklar

    CGV Mars Entertainment Group CEO’su Dong Won Kwak’ın verdiği bilgiye göre,  CGV, 2019’da da, Türkiye’nin dört bir yanındaki izleyicileri sinemayla buluşturmak için, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da  yeni sinema salonları açmaya devam edecek. Bunun yanısıra, Türkiye’yi bölgedeki tüm faaliyetlerini yürüteceği bir merkez üs haline getirecek. Başta Kıbrıs olmak üzere Avrupa’daki faaliyetlerini İstanbul’dan yönetecek.

    Kore mucizesi Türkiye’ye geliyor işbirlikleri umut veriyor

    (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında gerçekleştirdiği Güney Kore ziyaretinde, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, ''Türkiye ve Kore birbirinden uzakta olsa da yakın duygular paylaşan ‘Kardeş Ülke'lerdir” ifadesini kullanmıştı.)

    Türkler uyanışa Geçecek

    CGV Global CEO’su Seo Jung, Türkiye ekonomisine güven duyduklarını özellikle vurguladı. İki ay önce Türkiye’ye gelen Jung, Türkiye’nin ekonomik sıkıntıları aşacağına olan inançlarını şu sözlerle ifade etti: “Türkiye’de bulunduğum günlerde dolar 7 TL’ye çıkmıştı. Türkiye coğrafi konumu itibariyle her zaman spotlar altında oldu. Osmanlı topraklarını idare etmeyi başarmış bir toplum. Biz inanıyoruz ki, Türkiye bir uyanışa geçecek Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasında yeniden önemli bir merkez olacak. “

    Jung, Türkiye’nin sinema alanında da ilerleyeceğini belirterek,  şunları söyledi: “Türkiye 80 milyonluk bir ülke. Milyonlarca hikaye var Türkiye’de kamerayı nereye koysan film olur. 2017’de sinema seyircisi yüzde 20 arttı. Bu artış ağırlıklı olarak Anadolu’dan geldi.”

    Mega projelerde ortaklık

    Seul’da CGV yöneticileriyle yaptığımız toplantı sonrasında, Güney Kore Büyükelçimiz Ersin Erçin bizleri konutuna davet ederek iki ülke arasındaki ilişkiler hakkında bilgi verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen Mayıs ayında Kore’ye yaptığı   devlet ziyaretinin ilişkilerde yeni bir sayfa açtığını anlattı. Erçin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük şirketlerin üst düzey yöneticileriyle  görüşmeler yaptığını ve  iki ülke arasında yatırımların artırılması konusunda fikir birliğine varıldığını da ifade etti.

    Büyükelçi Erçin’in verdiği bilgiye göre, her yıl 300 bine yakın Güney Koreli ülkemize geliyor. THY İstanbul ile Seul arasındaki haftalık sefer sayısını artırmayı planlıyor. 2019’da, Güney Kore’de Türkiye turizm yılı etkinlikleri düzenlenecek. Bu kapsamda, Seul’da Yunus Emre Enstitüsü açılacak.  

    Hedef ileri teknoloji ve AR-GE işbirlikleri

    Türkiye ve Kore’nin ortak ticaret hacmi 15 milyar dolar civarında. İki ülkenin yakınlaşması ticarete de yansıyacak. Önümüzdeki dönemde, Kore ve Türkiye Orta Asya’da birlikte ortak projeler yürütecekler.  Savunma sanayi alanında  da işbirliği yapacaklar. Ayrıca, sinema ve TV dizisi yapımlarında da birlikte çalışılacak.

    Erçin’in en büyük hedefi, bir ileri teknoloji ülkesi olan Kore’nin Türkiye’ye bilgi ve deneyim aktarması için ortak eğitim programları ve AR-GE yatırımları yapmasını sağlamak. 

    Özetle:

    Görünen o ki, 70 yıl önce yaratılan bağlar 9 bin kilometre mesafedeki iki ülkeyi birbirine daha da  yakınlaştıracak. Kore mucizesi Türkiye’nin gelecek vizyonuna katkıda bulunacak.  Türkiye Kore için bölgeye açılan kapı olacak. Bu birliktelikten,  “Kazan-kazan” ilkesiyle çalışan pek çok yeni ortaklık doğacak. Yeni nesiller, yeni köprüler kuracak.