hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Oscar'lı yönetmenden markalara sosyal sorumluluk dersi

    02.07.2019 Salı | 11:04Son Güncelleme:

    Dünyanın sorunları arttıkça, kurumların rolleri de değişiyor. Tüketiciler şirketlerden sadece kar etmelerini, vergi vermelerini ve istihdam sağlamalarını değil, toplumun sorunlarına çözüm sunmalarını da bekliyor. Bu eğilim, 17-21 Haziran 2019 tarihlerinde düzenlenen 66. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde açıkça gözlemlendi. Pek çok oturumda sosyal sorumluluk projeleri üzerinde duruldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oscar, Altın Aslan, Altın Küre, BAFTA gibi son derece prestijli ödüllerim sahibi olan ünlü Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón katıldığı bir seansta,  Roma filminin Meksika’da yarattığı dönüşümü anlattı. Sosyal projelerin stratejik önemini vurgulayan Cuarón, markalara önemli tavsiyelerde bulundu.

    Sanat ve “aktivizm” işbirliği

    “Defining Art+Activism” (Sanat ve Aktivizm birlikteliğini tanımlamak) başlıklı oturumda Cuarón, Participant Media’nın CEO’su David Linde, Domestic Workers Alliance (Ev hizmetlerinde Çalışan İşçiler Birliği) Başkanı Ai-jen Poo ve ünlü iletişim şirketi Wieden+Kennedy’nin Yaratıcı Bölüm Başkanı Colleen Decourcy sosyal projeler konusuna odaklandılar.  Cuarón ve Linde, Meksika’da evlerde temizlik, çocuk ve yaşlı bakımı görevlerini üstlenen işçilerin, sosyal güvencelerinin olmadığı gerçeğinden yola çıkarak yaptıkları çalışmayı anlattılar.

    Oscarlı yönetmenden markalara sosyal sorumluluk dersi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Netflix’in Roma filmi ABD’ye ilham kaynağı oldu

    Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’ndeki “Defining Art+Activism” panelinde, konuşan Alfonso Cuarón, sosyal fayda yaratmanın tek yolunun samimi bir biçimde işbirliği ortamı yaratmak olduğunu vurguladı.  David Linde de, Roma filmi ile birlikte yaratılan “the National Domestic Workers Alliance” (Ulusal Ev İşçileri Birliği)  isimli sitenin başarı öyküsünü paylaştı.

    Linde’nin verdiği bilgiye göre, bir Netflix yapımı olan Roma filminin  baş rol oyuncusu Cleo’nun başından geçenler Meksika’daki pek çok kişiyi etkiledi ve konuyla ilgilenmesini sağladı.  Roma filmi çevresinde oluşan hareketin yarattığı sosyal etki sonucunda  Meksika  Meclis’ine sunulan tasarı yasalaştı

    Roma filminin yarattığı dalga,  ev hizmetlerinde çalışan 2.5 milyon işçinin yüzde 65’inin sosyal haklara sahip olmadığı ABD’ye bile bir umut oldu. Meksika’daki gelişme, ABD’nin de dikkatini çekti . Senatör Kamala Harris benzer bir teklifi ABD Senatosu’na sundu.

    Oscarlı yönetmenden markalara sosyal sorumluluk dersi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Markalar ne yapmalı?

    1.     Platform oluşturmak

    Alfonso Cuarón’a göre, bir sosyal sorumluluk  projesi yaratmak isteyen kuruluşlar , öncelikle STK’larla işbirliği yapmalılar. Sivil  toplum kuruluşlarının çalışanlarına ne yapmaları gerektiğini söylemekten kaçınarak, onların projeyi özgürce yönetmelerine izin vermeliler. En önemlisi, bir platform oluşturarak, insanların mesajları almasına yardımcı olmalılar.

    2.     Uzun süreli iş birlikleri

    Cuarón’a göre, kısa dönemli sosyal sorumluluk kampanyalarının etkisi son derece zayıf oluyor. Bu yüzden, sosyal sorunların çözümü için kalıcı ve uzun dönemli işbirlikleri gerekiyor.

    3.     Samimiyet

    Cuarón, sadece dikkat çekmek ya da pazarlama çalışmalarına destek olmak amacıyla sosyal projeler yapmaya kalkışan şirketlerin temsilcilerine  şu tavsiyede bulunuyor:

    “Samimi bir şekilde işe başlayın. Günümüzde insanlar sahte olan bir  şeyin kokusunu anında alıyorlar. Bu da geri tepiyor. İlişkiler dürüstlük üzerine kurulmalı. Zor dönemler yaşadığımız açık. İnsanlar içinde yaşadıkları gerçeğin farkındalar. Lüks ve rahatlık istedikleri kadar, doğru olanı da yapmak istiyorlar. “

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4.     Dürüst içerik

    Reklam yaratıcılarının ve Holywood’daki yöneticilerin, kendi dünyalarında kapalı kalarak, dünyada olup bitenlere uzak olmasının bir sorun olduğuna dikkat çeken ünlü yönetmen Alfonso Cuarón,  bu durumda hakikilikten uzak pazarlama projelerinin   de payı olduğunu hatırlatıyor. İçerik üretenleri ve marka yöneticilerini etkisi olmayan bu tür yaklaşımlar yerine, dürüst bir yaklaşım benimsemeye davet ediyor.

    5.     İlham kaynağı olmak

    Cuaron, bir markanın çözüm bulmak için öncelikle insanların kalbine seslenemsi gerektiğine dikkat çekiyor. İnsanların kendilerini özdeşleştirebilecekleri öykülerle karşılaştıklarında, bundan etkilenerek çözüm arayışının içinde yer aldıklarını söyleyen ünlü yönetmen, “insanlara elinize  bir çekiç alarak ne yapacaklarını söylemeniz gerekmiyor, öncelikle onlara ilham verin” çağrısında bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6.     Ölçeği büyütmek

    Cuarón’un Roma projesinde birikte çalıştığı Participant Media’nın  CEO’su David Linde,  sosyal projelerin insanlara toplum için bir şeyler yapabileceklerini hissettirdiğini vurguluyor. Linde, kuruluşların STK’larla yaptıkları işbirliklerinin ölçeği büyüterek , projelerin etki alanını genişlettiğine dikkat çekiyor.

    7. Sosyal medya etkisi

    Dijital çağın, içerik üreticilerine eşsiz bir büyüme ve yayılma imkanı sunduğunu hatırlatan Cuarón’a göre,  sosyal mecradaki konuşmaları yönlendiren markalar etkin sonuçlar elde ediyor.  Paylaşımlar kampanyanın ana mesajı çerçevesinde toplandığında, proje kartopu  etkisiyle  büyüyor ve yaygınlaşıyor.

    Özetle…

    Sosyal projelere yatırım yapmak isteyen pazarlama yöneticileri, konulara strayejik bir biçimde  yaklaşmalı, uzun dönemli işbirlikleri yaparak ilham kaynağı olmalı. En önemlisi, insanların kalbine dokunacak samimi bir yaklaşım benimsemeli.