hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Fatoş Karahasan Fatoş Karahasan

    Tüketici elektroniğinde 'Deneyim Çağı' neler getiriyor?

    25.02.2020 Salı | 11:20Son Güncelleme:

    Akıllı cihazlar, 5G teknolojisi, nesnelerin interneti, büyük veri... teknolojideki hızlı gelişim tüm sektörlerin kurallarını yeniden belirliyor. Gelişmiş sensörler, yapay zeka ve robot teknolojilerinin yarattığı “Deneyim Çağı’nda” farklılaşmak için tüketicileri tüm süreçlerin merkezine yerleştirmek gerekiyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji gelişirken, dünya nüfusunda da önemli bir değişim yaşanıyor. Göçler sayesinde kırsal kesimde yaşayanların sayısı azalıyor. Günümüzde, yaklaşık 7,5 milyar olan küresel nüfusun yarısı şehirlerde yaşıyor. Bu oranın 2050 yılında yüzde 68 olacağı tahmin ediliyor. Artan nüfusun ortaya çıkardığı mega kent sayısınınsa 10 yıl içinde 33’ten 43’e çıkması bekleniyor.

    Kentleşen tüketicilerin zamanı ve sabrı az. Özellikle Z Nesli hayatlarını pratik ve keyifli bir biçimde kolaylaştıracak çözümler arıyorlar. Teknoloji kuruluşları da beklentileri yüksek olan bu hedef kitleye uygun yeni çözümler geliştiriyorlar.

    Satış ve pazarlamanın değişen kuralları

    Teknolojide yaşanan hızlı dönüşüm satış ve pazarlamanın kurallarını da radikal bir biçimde değiştiriyor. Tüketiciler artık sadece ürünler değil, deneyimler de satın almak istiyorlar. Rahatlık ve kolaylık bekliyorlar. Araştırmalar tüketicilerin yüzde 74’ünün ürün satın alırken sunduğu deneyimi dikkate aldığını ortaya koyuyor.

    Zeki teknoloji

    Teknoloji şirketleri piyasaya sundukları cihazların internet bağlantılı akılı cihazlar olması için büyük yatırım yapıyorlar. Önümüzdeki dönemde birbirinden öğrenen milyarlarca cihaz 5G teknolojisi sayesinde zekileşecek. Tüketicilere geçmiş tercihlerine göre kişiselleştirilmiş çözümler sunacak olan bu zeki makineler yapay zekayı hayatın her alanında kullanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin, dünya genelindeki 36 Ar-Ge merkezinde yılda 14 milyar dolar Ar-ge yatırımı yapan Samsung önümüzdeki yıl tüm ürünlerini yapay zeka ile güçlendirip nesnelerin internetine dahil etmeyi planlıyor. Kuruluşun Türkiye Tüketici Elektroniği Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mert Gürsoy’a bu hızlı değişimi nasıl yorumladığını sordum, şu yorumu yaptı:

    “Bundan yaklaşık 10 yıl önce bilim kurgu filmlerinde görebildiğimiz yapay zeka, nesnelerin interneti, bulut, büyük veri, robotik, öğrenen makineler gibi yeni kavramlar artık yaşamımızın bir parçası haline geldi. Bireysel ihtiyaçların arttığı bu yeni dönemde kişiselleştirilebilir teknolojilerin de bireyleri daha iyi tanıyıp desteklerken yaşam tarzlarına uyum sağlaması gerekiyor.”

    Tüketici elektroniğinde yeni trendler

    •Dijital dünya ile fiziksel dünya arasındaki sınırları ortadan kaldıran cihazlara talep artmış durumda.

    •Teknoloji daha fazla kişileştirilmiş çözümler sunulmasına imkan sunuyor. Cihazlar tüketicilerin kullanım kalıplarına uyum sağlıyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    •Ses komutları gelişiyor. Tüketiciler önümüzdeki dönemde evlerindeki akılı cihazları sesle de yönetebilecekler.

    •Gelişmiş sensörler, yapay zeka, kameralar, robot teknolojilerinin kullanımıyla üretilen yeni nesil cihazlarda öncelik sürdürülebilirlikte. Enerji ve su kullanımının azaltılmasına öncelik veriliyor.

    •Yeni nesil buzdolapları, fırınlar, çamaşır makineleri, klimalar ve televizyonlar internet bağlantısıyla uzaktan yönetilebiliyor. Örneğin, kullanıcılar, çalışmakta olan bir fırının pişirme süresini, yemeğin pişmesine kaç dakika kaldığını ya da kaç derecede piştiğini telefon ile her yerden kontrol edebiliyorlar.

    •Benzer bir biçimde klimalar da akıllanıyor. Kullanıcılar cep telefonu aracılığıyla kolaylıkla sıcaklığı düzenleyebiliyor, ayarları yapabiliyorlar. Ayrıca, günlük enerji kullanımına ilişkin güncellemeleri ya da gerektiğinde tamir işlemi için çözüm önerileri alabiliyorlar.

    •Teknoloji kadar tasarım da ön plana çıkıyor. Örneğin, bazı televizyonlar kapalıyken bile içine konan görüntüleri veya fotoğrafları yansıtabiliyor. Böylece, mekana uyum sağlayan bir tablo işlevi de üstlenmiş oluyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    •Milenyum ve Z kuşağı tüketicilerine yönelik olarak tasarlanan modeller ekran yönlendirme teknolojisine sahip. Bu cihazlar kullanıcıların mobil cihazlarıyla sorunsuz bir şekilde bağlantı kuruyor. TV ekranı da cep telefonu ekranına uyum sağlayarak yatay veya dikey bir konuma geçebiliyor. Tüketiciler, böylece mobil cihazları aracılığıyla sosyal medya, YouTube ve diğer kişisel videolar da dahil olmak üzere istedikleri içeriği cep telefonunda ekrana yansıtabiliyorlar.