hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Akdeniz Oyunları tarihe mi karışacak?

    02.07.2018 Pazartesi | 15:04Son Güncelleme:

    Akdeniz Oyunları, görkemini ve etkisini zaman içinde kaybetti. Bu yıl yapılan Akdeniz Oyunları'nı TV’de izleyemedik. İlgi çekmedi. Yayın hakları bile alınmadı... Peki 2021'de Cezayir'in Oran kentinde nasıl olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akdeniz Oyunları tarihe mi karışacak
    1966 yılında başladığım gazetecilikte ilk gerçek uluslararası sınavım 1971’de İzmir’de düzenlenen 6. Akdeniz Oyunları'ydı. Milliyet Spor Servisi olarak tam 12 muhabir ve yazarla izliyorduk. Görkemli bir spor şöleni oldu. O dönemde Akdeniz ülkelerinin güçlü ve ünlü sporcuları katılmış, rekorlar üzerine rekorlar kırılmıştı. Türkiye için bir ulusal prestij olmuştu bu oyunları düzenlemek. Güreş dalında Altın Madalya tulumu çıkartmıştık.

    Üç kıtayı simgeleyen üç Olimpiyat halkalı bayrak daha sonra birçok Akdeniz ülkesinin kıyı kentlerinde dalgalandı. Ama 2000 yıllarının başında diğer dev spor organizasyonları dışında teknolojiye de yenik düşmeye başladı. Kendini aşamadı, klasik kaldı. Bir tür genç nesillerin deneme tahtası olmaya başladı. A takımları yerine gent takımlar, deneyimsiz sporculara deneyim kazandırma oyunları gibi algılandı. Tabii işin içine ekoomik kriz de girince ilgizsizlik daha da arttı.

    Peki ya 2021?

     

    En son 2009 yılında İtalya’nın Adriyatik kenti Pescara’da yapılan oyunlara gazeteci olarak katılmıştım. Ev sahibi İtalya, Fransa, İspanya hatta Yunanistan, Mısır gibi ülkeler as sporcularını getirmemişti. Buna karşın madalyaları topladılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonrasında Yunanistan’ın Volos kentinin talip olduğu ve kazandığı 2013 oyunları büyük kriz nedeniyle yapılamadı. Havlu atılınca Mersin, diğer rakiplerini geride bırakarak devreye girdi. 2017’de İspanya’nın Tarragona kentinde düzenlenmesi gereken oyunlar tesislerin hazır olmaması nedeniyle bu yıla ertelendi ve 22 Haziran’da başladı, pazar günü sona erdi.

    Dünya Kupası Finalleri faktörü olsa da Akdeniz Oyunları'nı TV’de izleyemedik. İlgi çekmedi. Yayın hakları bile alınmadı. Basında tek sütun haber oldu. Hangi sporda ne kadar madalya aldık buna spor severler Fransız kaldı adeta. Demek istediğim maliyeti yüksek ve artık ilgi çekmeyen, üç kıtalı şölen yolun sonuna geldi gibi. Bence 2021’de organizasyonu üstlenen Cezayir’in Oran kentinde yapılır, sonrasında kimse talip olmayınca tarihe karışır. Zaten epeydir can çekişen Akdeniz Oyunları artık ömrünü tüketti gibi.