hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Gemi yolculuğu  

    14.05.2022 Cumartesi | 10:11Son Güncelleme:

    İlk gemi yolculuğumu10 yaşımda tattım. İstanbul Galata rıhtımından ailemle birlikte Napoli’ye o zamanın simge gemisi Denizcilik Bankasına ait ‘Adana’ gemisi ile gittik. Üç gün süren bir yolculukta Pire’ye de uğramıştık. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O yıllarda İstanbul’da Roma’ya direk uçuş yoktu. Babam Birleşmiş Milletlere tayin olunca gemi yolculukları sıklaştı. ‘Akdeniz’, ‘Karadeniz’, ‘Truva’, ‘Samsun’ , ‘İskenderun’ gemileri az mı taşıdı bizleri. 

    Gemi yolculuğu ileri ki yıllarda turizm sektörünün vazgeçilmezi oldu. Daha çok emeklileri özendiren bu çok limanlara uğrayan turistik geziler pandemi sonrası tekrar revaçta. İki yıla yakın limanlara demirleyen Cruise gemileri şimdi tekrar denizlere açıldı.  

    Kruvaziyer olarak tanımlanan bu paket deniz yolculuklarının uğrak ülkelerinden biri Türkiye rotası. Ege denizinde Kuşadası ve Bodrum ve İzmir Akdeniz turlarında hep vardı. Sezonun açılmasıyla büyük yolcu gemileri günü birlik bu üç beldemize gelirlerdi ve yerli esnafta bayram ederdi. Dile kolay limana yanaşan gemilerden en az 2.000 yolcu inerdi. 

    Gemi yolculuğu

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söz ettiğimiz gibi pandemi sonrası kruvaziyer turizmi adeta patladı. Bu arada  yıllardır gemilerin seyrek uğradığı İstanbul, Galataport’un açılmasıyla tekrar işletmelerin gözdesi haline geldi. 

    İtalyan Costa Cruises denizcilik şirketi yeni gemisi 5 bin 260 yolcu kapasiteli ‘Costa Venezia’ için İstanbul’u ana liman olarak seçti.‘Costa Cruises’ yeni yeni toparlanıyor ve Türkiye pazarına hızlı girdi.

    13 Mayıs  2012’te ‘Costa Concordia’ adlı gemi insan hatasından Giglio Adasında kayalıklara çarparak alabora olmuştu. Geminin kaptanı Francesco Schettino’nun adanın Belediye Başkanına sirenle selamlama sözü vermesi ile kayalıklara fazla yaklaşan ‘Costa Concordia’ nın su alıp alabora olması sadece dakikaları aldı. 32 yolcunun yaşamını yitirdiği kaza Costa Cruises’ şirketine ciddi zarar vermişti. Tekrar eski günlerine dönmesi zor oldu.  
      

    ‘Costa Venezia’ aslında daha sonra çürüğe çıkartılarak sökülen ‘Costa Concordia’nın yerini aldı. Galataport’un açılmasıyla bir çok kruvaziyerin sezon boyunca tarifeli olarak İstanbul’a geleceği açıklandı. ‘Costa Venezia’ gibi bazı lüks yolcu gemilerinin Galataport’u ‘Homeport’ yani başlangıç ve bitiş noktası olarak kullanması İstanbul için yepyeni bir turizm potansiyeli yaratacağına mutlak gözüyle bakılmakta.