hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Rusların Alanya’sı

    30.09.2022 Cuma | 16:13Son Güncelleme:

    Geçtiğimiz hafta Alanya’daydım. İlçe sonbaharda yaz günlerini fazlasıyla yaşıyor. Bütün oteller, moteller, resortlar ağzına kadar dolu. Şehir merkezinde adım atılacak yer yok. Ben oradayken en az 16 bin kadar Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilan ettiği kısmi seferberlikten kaçarak Antalya ve Gazipaşa havalimanına inen uçaklarla özgürlüklerini adeta tattılar. Alanya sanki Rusya’nın bir ilçesi haline gelmiş.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkler azınlıkta kalmış. Tabii Ukrayna‘lılar da yabancılar nüfusunu fazlasıyla tamamlıyor. Yerli esnaf memnun ama Rusların işgali artık abartılı bir şekil almış. Sokaklarda Rus plakalı araçlar geziyor. Son model otomobiller, dört çekerler Rusya’ya geri dönme olasılığı savaş sürdükçe imkansız gibi gözüküyor. Dikkati çeken asker kaçağı damgası yiyen erkeklerin kesin dönüş yapmamak için aileleriyle birlikte Alanya’ya yerleşmeleri.

    Alanya’ya bağlı Mahmutlar mahallesinde Cumartesi günleri büyük bir pazar kuruluyor. Pazarın adı artık ‘Rus Pazarı’ olmuş. Rusların en çok konut alımı Mahmutlar’da öyle ki pazarcılar bile artık Türkçe konuşmuyor. Çoğu Rusça öğrenmiş etiketler Kiril alfabesiyle yazılmış. Mahmutlar’da Rusların dışında Ukraynalılar, İranlılar, Kazaklar ve Özbekler ikamet ediyor.

    Cumartesi günü ‘Rus Pazarı’na gittik. Ruble’de geçiyor, Euro’da. Fiyatlar uçmuş. 25 liranın altında domates yok. Biberler 30 liradan alıcı buluyor. Kavun ve karpuzun kilosu 10 Lira. Patates ile soğan 12.5 Lira. Tabii döviz karşılığı Türk Lirası yabancılara sudan ucuz geliyor. Pazarcılar müşterilere göre fiyat verebiliyor. Örneğin başımdan geçen bir terbiyesizliği paylaşmak istiyorum. Pazara girişte kuru domates gördük. Kaliteliydi. Eşim fiyatını sordu. Pazarcı ‘130 Lira’ yanıtını verdi. Ben uzaktaydım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Az sonra ben gittim ve kuru domatesin fiyatını İngilizce sordum ‘150 Lira’ derken arkalarda ki diğer pazarcı ‘Oğlum 180 lira’ desene diye uyardı. Çok sinirlendim ve Türkçe olarak ‘Bu size yakışıyor mu. Yabancıları kandırıp elinize ne geçiyor?’ diye bağırdım.

    Yanıt ‘Abi biz senin Türk olduğunu ne bilelim’ dedi.. Daha da sinirlendim. Kısacası pazarda bile Türkler azınlıkta kalmış. Meydan yabancıların ve özellikle Rusların. Alanya bu yükü nereye kadar kaldırır bilemem ama son dakikada Putin’in kısmi seferberlikle ilgili hatalardan dönüp değişiklikler yapacağını söylemesiyle umarım Alanya’ya kaçış belki biraz yavaşlar.