hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Badminton: İngiltere’nin Network Sporu

    17.04.2022 Pazar | 09:49Son Güncelleme:

    Sporun hem bedensel hem de zihinsel faydalarını hepimiz biliyoruz. Peki sporun bir sosyalleşme aracı olabileceğini hiç düşündünüz mü? İngiltere’de icat edilen badminton branşı, bu ülkedeki insanlar için adeta bir sosyalleşme aracı haline gelmiş. Gelin bu hafta, tüy top olarak da bilinen badminton branşı hakkında bilgi sahibi olalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Badminton Nedir?

    Tüy top ya da badminton, raket ve bir tür tüylü topla oynanan tenis benzeri bir oyundur.

    Kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun olan Badminton, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanan bir spor dalıdır.

    Badminton, kolayca öğrenilebilen, erkek ve kadın, 7 yaşından 77 yaşına kadar bütün yaş gruplarında insanların yapabildiği ender spor dallarından biridir. Tenis oyunları grubundan olması nedeniyle rakipler arasında bir net (file) bulunur. Dolayısıyla herkes kendine ayrılan sahada oynar, topu (tüy top) oldukça zararsızdır, böylece yaralanma veya sakatlanma riski en düşük etkinliklerdendir.

    Badminton Oyun Kuralları

    Raket: Badmintonda kullanılan raket, tenis raketinden daha hafif ve daha ince bir yapıdadır. Uzunluğu 68 santimetredir. Genişliği ise 23 santimetreyi aşmayan esas bölümlerden oluşur. Top, kaz tüyü ya da sentetik bir maddeden yapılmış olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saha ve File Ölçüleri: Badminton sporunun kendine has, özel bir sahası vardır. Saha sınırları 4 santimetre kalınlığındaki çizgilerle belirlenmiştir. Tenis kortunda olduğu gibi, bu sahada da tekler ve çiftlerde saha ölçüleri farklılık göstermektedir. Teklerde sahanın genişliği 5,18 metre, uzunluğu ise 11 metre 88 santimetredir. Çiftlerde ise genişlik 6 metre 10 santimetre, uzunluk ise 13 metre 40 santimetredir.
    Saha, genişlemesine tam ortadan ikiye bir file ayrılmıştır. Bu filenin yerden yüksekliği 1 metre 55 santimetre olup, genişliği ise 6 metre 10 santimetredir.

    Badminton Nasıl Oynanır?

    Oyunda tarafların saha seçimi ve oyuna kimin başlayacağı yazı-tura atışı ile belirlenir. Atışı kazanan oyuncunun, sahanın çizgilerle belirlenmiş sağ köşesinden servis atışı yapmasıyla oyun başlar. Amaç, topu file üzerinden rakip alana atmak ve geri dönen topu karşılayarak, rakip yarı sahaya düşürmektir.

    Badminton oyununda servis atılırken top, bel seviyesini geçmemelidir. Servis atan sporcu, skoru tek bir sayı ise atışını sahasının sol yarısından, çift bir sayı ise sahasının sağ yarısından yapmak zorundadır. Servis atışının sahanın karşı çapraz bölgesine atılma zorunluluğu vardır. Bu yüzden, servisi karşılayacak olan sporcu, atış yapan sporcunun karşı çaprazında bekler. Servis atıldıktan ve karşılandıktan sonra oyuncular, sahanın herhangi bir yerinden vuruş yapabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maç Süresi

    Badminton oyununda her set 21 sayı üzerinden oynanır. Skorun 20-20 olması durumunda ise set 21’de bitmez, oyunculardan birinin 2 farklı öne geçmesi beklenir ve 2 farkı yakalayan oyuncu seti de kazanmış olur. Set bitiminde oyuncular saha değişirler. Bir sonraki sete başlama hakkı, önceki seti kazananındır. Toplamda 2 set kazanan, maçı da kazanmış olur.

    Badminton Branşının Tarihçesi

    M.Ö. 5. yüzyılda Çinliler, Badminton’un atası sayılan Ti Jian Zi adı verilen bir oyun oynarlarmış. Yine badmintona benzeyen bir oyun, 19. yüzyıl ortalarında Hindistan’da poona adıyla oynanıyormuş. Birçok açıdan günümüz badmintonuna benzeyen bu oyunu gören İngiliz subaylar, 1860 yıllarında bunu ülkelerine getirmişler. Beauford Dükü’nün kızları bu oyunu ilk defa Badminton Evi’nde oynamışlardır. Badminton ismi de bu salondan gelmektedir. Daha sonra, çeşitli ülkelere yayılan badminton,1934’te Uluslararası Badminton Federasyonu’nun kurulması ile yeni bir ivme kazanmıştır.1934’ten beri özellikle Çin ve Endonezya bu oyunda hayli başarılı olmaktadırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Badminton, ilk kez 1972 Münih oyunlarında olimpiyat sahnesine gösteri sporu olarak çıkmıştır. Yine, 1988’de Seul’de bir kez daha denenen badminton, 1992’de Barselona’da esas spor olarak ilk kez oynanmıştır. Asya ülkelerinin yanı sıra Danimarka ve İngiltere’de bu oyunda en iyi olan ülkeler arasında yer almaktadır. Badminton esasında atası sayılan sporlardan çok farklılaşmamıştır. Badminton için 1800’lerde nasıl oynanıyorsa, bugün de aşağı yukarı o şekilde oynanmaktadır diyebiliriz.