hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Floor Curling: ‘Çocuklar, Gençler ve Yaşlıların Birlikte Oynayabildiği Yeni Bir Spor Branşı’

    17.10.2021 Pazar | 09:09Son Güncelleme:

    Sizlere, ‘dünyada son zamanlarda bir spor branşının epey popüler hale geldiğini ve bu spor branşında da 3 neslin aynı anda yarışabildiğini’ söylesem; eminim birçoğunuz böyle bir şeyin ancak ‘Squid Game’de olabileceğini düşünürdünüz. Fakat bu bahsettiğim spor branşı gerçek ve ismi de Floor Curling. Bu spor branşı her ne kadar yeni bir spor branşı olsa da, aslında birçoğunuzun bir şekilde haberdar olduğu Curling branşıyla çok iç içe bir branş. Gelin şimdi Floor Curling branşını yakından tanıyalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Floor Curling Branşı Nedir?

    ‘Floor Curling’ normal zeminde oynanabilen "Curling" Branşıdır. Kısaca bu branş, buz zemine ihtiyaç olmadan okul, spor salonu gibi, düz zemine sahip tüm tesislerde oynanabilmektedir. Bu özelliğiyle, Floor Curling’e sporcular kolay ulaşabilmektedir. Böylece oyunun yaygınlaşması, her yaştan bireyler için hızlı bir hale gelmiştir.

    Floor Curling: ‘Çocuklar, Gençler ve Yaşlıların Birlikte Oynayabildiği Yeni Bir Spor Branşı’


    Floor Curling Oyun Kuralları

    Bu kurallar, Türkiye Curling Federasyonu ve yetkili Floor Curling organizasyonu tarafından her oyun ya da müsabakada uygulanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknik Özellikler

    ● 1 adet Floor Curling Pisti (160 cm x 970 cm)
    ● 1 adet Floor Curling Pisti Taşıma Aparatı (Boy: 160 cm, İç Çap: 10 cm)
    ● 4 adet Kırmızı Floor Curling Taşı (Ağırlık: 950-1000 gr; sap, gövde ve
    rulman yatakları, plastik; bilyalar, çelik)
    ● 2 adet Floor Curling Taşı Yedek Rulmanı (Rulman yatağı, plastik; bilyalar,
    çelik)
    ● 4 adet Mavi Floor Curling Taşı (Ağırlık: 950-1000 gr; sap, gövde ve rulman
    yatakları, plastik; bilyalar, çelik)
    ● 2 adet Floor Curling Taşı Çantası (Kırmızı ve mavi, Türkiye Curling
    Federasyonu logolu)
    ● 2 adet Silgili Floor Curling Kalemi
    ● 2 adet Floor Curling Taktik ve Skor Tahtası (minimum A4 ebatlarında)
    ● 2 adet Floor Curling Bakım Kullanım Talimatnamesi Tahtası (minimum A4
    ebatlarında)
    ● 1 adet Floor Curling El Çantası (minimum A4 ebatlarında, Türkiye Curling
    Federasyonu logolu)
    ● 1 adet Floor Curling Eğitim Kitapçığı

    Maç Öncesi

    Takımlar maç öncesi takım listesini lisansları ile birlikte hakemlere en az 15 dk önceden teslim etmeleri gerekmektedir. Takım listesinde sporcuların atış sırası, yedek oyuncu ve kaptan ile yardımcı kaptan durumları belirtilir. Maç başlama saatinden 15 dk. geçmesine rağmen müsabakaya gelmeyen takım hakem kararıyla hükmen yenik sayılır.

    Maç Kıyafetleri

    Floor Curling; uygun eşofman altı, arkasında 1’den 3’e kadar numara ve sporcu isimlerinin yazıldığı maç forması (t-shirt – polar olabilir), spor ayakkabı ile oynanır. Takımların açık ve koyu renk olmak üzere 2 adet maç formasını yanlarında bulundurması gerekir. Fikstürde ev sahibi olarak yazılı olan takım açık veya koyu istediği maç formasını giyebilir. Açık ve koyu renkler aşağıda belirtilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açık Renkler : Beyaz – Sarı – Turuncu – Turkuaz – Pembe

    Koyu Renkler : Kırmızı – Siyah – Mavi – Lacivert – Bordro – Kahverengi

    Takım Dizilişleri

    Floor Curling sporu aşağıdaki takım formasyonlarında oynanır.

    Erkek Takım : 2 erkek sporcudan oluşur.
    Kadın Takım : 2 kadın sporcudan oluşur.
    Karışık Takım : 1 kadın ve 1 erkek sporcudan oluşur.
    Karışık takım hariç erkek ve kadın takımların 1 yedek oyuncusu vardır.

    Floor Curling: ‘Çocuklar, Gençler ve Yaşlıların Birlikte Oynayabildiği Yeni Bir Spor Branşı’


    Müsabaka Talimatları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Her müsabaka 8 end oynanır. Takımlar en az 5 end oynanmak zorundadır. 5 end öncesi oyundan çekilen takım o maçı hükmen 2 – 0 kaybeder ve bir sonraki maçında çekiç hakkını rakip takıma verir.

    İlk endi kazanan takım, ikinci end ilk atışı yapar. Tüm endler oynandıktan sonra eşitlik bozulmadığı taktirde eşitlik bozulana kadar 1 end oynamaya devam eder. 4. end sonunda 2 dk. teknik mola arası verilir. Her takımın maç içerisinde istediği zaman kullanmak üzere 1 mola hakkı vardır. Takım mola süresi 1 dk’dır. Süreler hakem tarafından tutulur ve takım antrenörü oyun alanına gelmesi ile süre başlar. Bu esnada diğer takım oyuncuları kendi antrenörleriyle görüşemez ve nezaket çizgisinde beklerler. Mola süresinin bitimine 10 saniye kala takım uyarılır. Zorunlu sebeplerde mola süresi hakem tarafından
    arttırılabilir.

    Oyun Süresi

    Müsabakalarda süre tutulmaz. Bilerek oyunun geciktirildiği durumlarda; hakem uyarısının ardından oyunu geciktiren takım sporcusu 30 saniye içerisinde taş atışını yapmalıdır. Buna rağmen taşı atmadığı hakem tarafından tespit edilen oyuncunun o taşı dışarı alınır. Oyun kaldığı yerden devam eder.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyunun Puanlama Sistemi

    Bir oyunun sonucu, oyundan önce belirlenen Endler tamamlandığında puan çokluğuna göre belirlenir ya da oynanması gereken minimum End sayısı oynandıktan sonra, bir takım rakibinin galibiyetini kabullendiğinde veya bir takım aritmetik olarak yenildiğinde belirlenmiş olur. Bir takım aritmetik olarak yenildiğinde oynanan endi bitirebilir ancak yeni bir End başlatılmamalıdır. Bununla birlikte, eğer bir takım bir oyunun son Endinde aritmetik olarak yenilirse oyun durdurulmalı ve son End tamamlanmamalıdır. Bir End tamamlandığında, (tüm taşlar atıldığında) bir takım, Button’a (merkeze) rakibin herhangi bir taşından daha yakın olacak şekilde evde bulunan veya evin herhangi bir noktasına temas eden her taş için bir puan alır.

    Taşların merkeze yakınlığı noktasında tereddüde düşülürse takım kaptanları hakemden ölçüm ister. Eğer ölçüm ilave sayıları belirlemek için yapılıyorsa, sadece Button’a (merkeze) daha yakın olan taşlar sayılır.

    Bir takım ancak atış sırası kendisine geldiğinde oyundan çekilebilir. Bir takım End tamamlanmadan önce oyundan çekildiğinde, o endin skoru aşağıdaki yöntemlerle belirlenir: Eğer iki takımın da henüz atmadığı taşları varsa, skorboarda o End için ''X'' konulur. Eğer takımlardan birisi tüm taşlarını atmışsa:

    1) Eğer tüm taşlarını atan takımın puan olarak sayılan taşı varsa puan verilmez. Sonucu belirlemek için puanlar gerekmedikçe, skorboarda o End için ''X'' konulur.

    2) Eğer tüm taşlarını atmayan takımın puan olarak sayılan taşı varsa bu puanlar verilir ve skorboarda yazılır.

    3) Eğer puan olarak sayılacak taş yoksa skorboarda ''X'' konulur.

    sercansipka@gmail.com