hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Futsal: Yıldız Futbolcuların Yetiştiği Spor Branşı

    10.04.2022 Pazar | 09:47Son Güncelleme:

    Brezilya’nın dünya futboluna damga vurduğu yıllarda; kadrosundaki birçok yıldız futbolcunun, futbola salon futbolu ile başladığını hep okurduk. Tabi o zamanlar salon futbolu denen şey, günümüz futbolunun dar alanda oynandığı platform olarak bilinirdi. Lakin salon futbolu diye bilinen şey, aslında ‘Futsal’ isminde bambaşka bir spor branşıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Futsal Nedir?

    Futsal, 1930’da Uruguay’da ortaya çıkan bir spor dalıdır. Futbola benzese de kendine has kuralları bulunur. Oyun hem iç hem de dış mekanlarda, basketbol sahası büyüklüğünde olan kortlarda yan duvar kullanılmadan oynanır. Mini Futbol ya da Salon Futbolu şeklinde de isim alabilir. Güney Amerika’da ortaya çıkan bu spor, zamanla tüm kıtalarda popüler hale geldi. Pele, Zico, Bebeto, Ronaldo gibi dünyaca ünlü futbol oyuncuları, aynı zamanda futsal oynama becerilerine sahiptir. Brezilya, uzun yıllar boyunca bu sporun merkezi oldu. Oyun, günümüzde FIFA’nın himayesindedir ve Amerika’dan Avrupa’ya, Okyanusya’dan Karayipler’e kadar dünyanın pek çok yerinde oynanmaktadır.

    Futsal: Yıldız Futbolcuların Yetiştiği Spor Branşı


    Futsal Spor Branşının Genel Oyun Kuralları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Futsal oynanış bakımından futbol, hentbol ve basketbolu andıran bir spor. Yalnızca kalecilerin ellerini kullanabildiği sporda oyuncu değiştirme ile ilgili herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Takımlar, sınırsız sayıda oyuncu değişikliği yapabiliyor. Oyundan çıkan oyuncu, yeniden oyuna girebiliyor.

    *Futsal saha ölçüleri konusunda farklı alternatiflere sahip. Belirlenmiş net bir saha ölçüsü yerine en az ve en fazla aralıkları verilerek standarta yakın bir sistem belirlenmiş. Uluslararası maçlarda sahanın boyu en az 38 metre, en fazla 41 metre; eni ise en az 18 metre, en fazla 25 metre olarak belirlenmiştir. Futsal kale ölçüleri ise 3 metre genişlik ve 2 metre yüksekliğe sahip. Futsal kalesinde derinlik ise en 80 santimetre olmalı. Penaltı noktası ise kaleden 6 metre uzaktadır. Her iki kalenin etrafında, futboldaki gibi bir ceza sahası bulunmaktadır.

    *Futsalda bir baş hakem olmak üzere dört hakem bulunur. Futsal hakemleri arasında baş hakemin, diğer hakemlerin verdiği kararı geçersiz kılması şeklinde bir hiyerarşi bulunuyor. Hakemler; baş hakem, ikinci hakem, süre hakemi ve üçüncü hakem olarak görev dağılımı yaparlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    *Futsal, bir kaleci, dört oyuncu olmak üzere beş kişidir. İki takımın da beşer kişiyle sahada olduğu maçta, 7’şer yedek oyuncu bulundurulabilir.

    *Futsal maçı süre olarak da oynanışı gibi hızlı sona eren bir spor. İki yarıdan oluşan futsalda devreler 20’şer dakikadan oynanır. Maç uzatmaya giderse 5’er dakikadan iki yarı daha oynanır.

    *Futsalda, futbolun aksine, futsalda takımların mola hakları bulunur. Her yarıda birer mola hakkı bulunan takımlar, bu 1 dakikalık arada taktik değişikliği ve dinlenme ihtiyaçlarını giderirler.

    *Oyun içinde en fazla golü kaydeden takım kazanan takım olur. Beraberlik durumunda, turnuvanın kuralına göre ya müsabaka berabere biter ya da uzatma veya seri penaltı atışlarına geçilir.

    *Temaslı ve şarjlı sporlardaki gibi fiziksel mücadeleye, belirli sınırlar içinde izin verilen futsalda da faul kavramı bulunmaktadır. Spor ahlakına uymayan müdaheleler, sert hamleler gibi çeşitli sebeplerden dolayı oyuncular aleyhine faul kararı çıkabilir. Faulun yapıldığı alana göre serbest vuruş veya penaltı kararı verilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Futsal: Yıldız Futbolcuların Yetiştiği Spor Branşı


    Futsalın Tarihi

    Futsalın (salon futbolu) geçmişi 1930 yılına, Uruguay'ın başkenti Montevideo'ya kadar uzanıyor. O tarihte Juan Carlos Cariani, YMCA derneklerindeki gençler için futbolun beşer kişilik bir versiyonunu uyarlıyor. Maçlar hentbol sahası boyutlarındaki açık ve kapalı alanlarda oynanıyor. Futsal ismi ise bu oyun için kullanılan uluslararası bir terim. Kökeni İspanyolca ya da Portekizce’deki FUTbol veya FUTebol ve Fransızca veya İspanyolcadaki SALle veya SALa kelimelerinden geliyor.

    Futsal, günümüzde FIFA'nın şemsiyesi altında tüm dünyada gelişim kaydediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk uluslararası karşılaşmalar 1965 yılında düzenleniyor ve Paraguay Güney Amerika Kupası'nı kazanıyor. 1979 yılına kadar altı Güney Amerika Kupası daha düzenleniyor. Tümünü Brezilya kazanıyor.

    Brezilya futsaldaki üstünlüğünü 1980 yılında düzenlenen ilk Panamerikan Kupası'nı, ardından 1984 kupasını kazanarak da gösteriyor.

    1983 yılında ABD Futsal Federasyonu Osvaldo Garcia'nın başkanlığında kuruluyor. O zamanlar Minisoccer (Mini Futbol) adıyla anılan oyun sonraları futsal adını alıyor.

    Futsal 1989 yılında FIFA şemsiyesi altına girmeden önce, FIFUSA tarafından ilk Futsal Dünya Kupası düzenleniyor. Yıl 1982, yer Sao Paulo – Brezilya. Turnuvayı Brezilya şampiyon olarak tamamlıyor. 1985 yılında İspanya'da düzenlenen ikinci Futsal Dünya Kupası'nın galibi de Brezilya oluyor. Brezilya'nın bu ezici üstünlüğüne 1988 yılında Avustralya'daki Dünya Kupası'nda Paraguay son veriyor. Bu tarihten sonra oyunlar FIFA'ya bağlanıyor.