hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Facebook'un yeni sanal gerçeklik iddiası: Metaverse

    03.09.2021 Cuma | 16:35Son Güncelleme:

    “Öyle ya da böyle, karma gerçeklikli bir gelecekte yaşayacağımızı düşünüyorum” Mark Zuckerberg’in bu sözleri ile tanıttığı yeni hizmetleri sanal bir toplantı odası.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi sanal gerçekliğe olan ilgiyi yeniden canlandırdı. Ancak sanal gerçekliğin ana akım haline geleceği fikri de yıllarca aynen kaldı.

    Geçtiğimiz ay Facebook, bir sosyal medya şirketi değil “metaverse“ şirketi olmak istedikleri ile birlikte sanal toplantı odası Horizon Workrooms adlı yeni hizmetini tanıttı.

    Facebook ve Sony gibi teknoloji devleri, deneyimi mükemmelleştirmek için milyarlarca dolar harcamaya devam etseler de, sanal gerçeklik, bir VR kulaklığı için binlerce dolar ödemeye istekli hobilerin niş bir oyuncağı olarak kaldı.

    Pandemi sürecinin ise bunu değiştirebileceği düşünülüyor ve bu yönde bir çok ürün ve hizmet düşünce raflarından çıkıp gerçek raflara doğru yola çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Facebook’un Oculus Quest 2 ürünü ile de VR satışlarını arttı.

    Facebook bu alanda ivmesini almış olacak ki, Horizon Workrooms adlı bir sanal gerçeklik hizmeti daha sundu. Quest 2 sahipleri ayrıca bu ürünü ücretsiz indirebiliyorlar. Hizmet basitçe, kişilerin yüz yüze bir iş toplantısında gibi bir araya gelebilecekleri sanal bir toplantı odası sunuyor. Katılımcılar özelleştirilebilir bir avatar ile katılım sağlayabiliyorlar. Etkileşimli sanal beyaz tahtalar, insanların fiziksel bir konferans odasında olduğu gibi yazı yazabilmeleri ve çizebilmelerini sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir diğer yandan bakınca, Facebook’un 3,5 milyar kullanıcısı için bir başka adım olan sonsuz sosyal bağlantı biçimi olarak görünüyor. Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg de bu bakış açısını doğrular nitelikte Workroom için “Öyle ya da böyle, karma gerçeklikli bir gelecekte yaşayacağımızı düşünüyorum” diyor.

    Biraz geçmişe dönersek Facebook sanal gerçeklik için 2014 yılında Oculus VR’ı satın almak için 2 milyar dolar ödedi. Anlaşma, sanal gerçeklikte bir satın alma ve finansman dalgası başlattı. VR start-up'larına yapılan yatırımlar artarken, HTC ve Sony gibi şirketler de kitleler için VR kulaklıkları vaat etmeye başladılar ve en sonunda Microsoft, hologram yansıtmalı gözlükler olan HoloLens’si geliştirdi.

    Facebook, bu arada Oculus için satış rakamlarını açıklamıyor, ancak analistler Facebook'un kulaklıklardan beş ila altı milyon adette sattığını tahmin ediyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zuckerberg projeyi, teknoloji uzmanlarının “ Metaverse” olarak isimlendirdiği ve sonraki internetin bir parçası olarak görüyor. Zuckerberg’in anlatımına göre, metaverse; insanların VR veya görüntülü arama, akıllı telefon, tablet veya henüz icat edilmemiş akıllı gözlükler ya da gadget'lar gibi diğer cihazlar aracılığıyla iletişim kurabildiği yeni bir dünya.

    Yani biraz karışık olsa da; insanlar yaşadıkları tüm farklı dijital dünyalar arasında aynı anda sürdürülebilir olabilecekler. Örneğin, bir kişi, bir sanal gerçeklik mağazasından bir gömleğin dijital avatarını satın alabilir ve ardından oturumu kapatabilir ancak ayrı bir Zoom toplantısında o gömleği giymeye devam edebilir. :)

    Ayrıca Zuckerberg bir miktar daha ileri giderek Facebook’un vizyonunu ve marka algısını da ufaktan değiştirmeye çalıştıklarının mesajını verdi. Kendi ağzından açıklaması şu şekildeydi; "Umudum, önümüzdeki yıllarda insanların bizi gerçekten bir sosyal medya şirketi olarak değil, gerçek bir varlık hissi veren bir 'metaverse' şirketi olarak düşünmeye başlamasıdır.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gerçek dünyada sanalı, sanal dünyada gerçeği sürdürülebilir kılmanın yolunu açan “ metaverse” kavramını daha çok duyacağız gibi geliyor.