hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Unicorn dijital yatırım platformu Linqto ve Karim Nurani röportajı

    26.06.2022 Pazar | 09:03Son Güncelleme:

    Consensus, büyük bir blockchain medya şirketi olan Coindesk tarafından düzenleniyor. 2015'te ilki düzenlenen konferansın başarısından bu yana Consensus, blockchain endüstrisinin geleceği hakkındaki tüm yeniliklikler için dünyanın her yerinden blok zinciri uygulayıcılarını, yatırımcıları ve bu alanın içindeki herkesi kendine çekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Austin’de özel bir akşam yemeğinde misafirlerini ağırlayan unicorn ya da adayı şriketler için dijital yatırım platformu Linqto baş strateji başkanı ve yönetim kurulu üyesi Karim Nurani ile Linqto’nun faaliyetlerini ve hedeflerini konuştum. Yatırımcılığın bambaşka bir boyutunda faaliyet gösteriyorlar ve yönetim kurulu üyesi olan Karim’in hem kadın girişimcilere olan desteği hem de Türkiye hakkındaki bilgisi beni oldukça mutlu etti.

    Röportaja geçmeden önce Linqto, bahsettiğim gibi menkul kıymetler piyasasında bir dijital yatırım platformu olarak kendisini tanıtıyor. Bu zamana kadar yatırımcılarından toplamda 100 mio. dolar yatırım topladılar ve 2020'de yatırıma açık bir platform haline geldikten bu güne kadar 39 şirkete yatırım yaptılar. Linqto’nun unicorn portföyünde Ripple, Varo gibi şirketler de dahil olmak üzere, yatırımcıların hisse senedi satın alabilecekleri denetlenmiş ve erken aşama Uphold, Impossible Foods, BitPay, WHOOP, Bloomreach ve Kraken gibi şirketler de bulunuyor.

    Unicorn dijital yatırım platformu Linqto ve Karim Nurani röportajı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Linqto üyeleri, 2021'de eklenen portföy şirketlerinin yaklaşık %40'ının exit etmiş veya exit sürecinde olmasıyla bugüne kadar güçlü bir yatırım getirisi elde etmişler. Bugüne kadarki exitler arasında Coinbase, NerdWallet, SoFi, Robinhood, Marqeta ve Innovium gibi alanında çok güçlü ürünleri olan şirketler yer alıyor. Güçlü bir Silikon Vadisi deneyimleri olan kurucu ortak ve Ceo Bill Sarris’in de şirket ile ilgili iddiası, özel pazarları demokratikleştirmek. Türkiye’den benim henüz bir örneğini görmediğim bir yapıda yatırım yaptırıyorlar. Ortalama yatırımcıları büyük ve unicorn olma potansiyeli olan ya da unicorn olan hisselere kolay ve risksiz yoldan buluşturmak için bir kanal oluyorlar.
    Canlı yatırım rakamlarını da izlemek mümkün. Web sitelerinden yazıyı yazarken gördüğüm kadarıyla 41 şirkete 221 yatırım yapan 8,766 yatırımcı görüyorum. Toplam yatırım miktarı ise 132 milyon dolar. Linqto aracılığı ile yatırık yapılabilecek şirketleri ve ülkelere göre Unicorn’ları da görebilirsiniz. Türkiye’yi kontrol ettim hemen ben de elbette. Getir, DreamGame ve Insider listelenmekte.
    Strateji başkanı ve yönetim kurulu üyesi Karim Nurani de strateji ve yenilikçi iş geliştirme konularında 30 yıllık güçlü bir deneyime sahip. Aynı zamanda Global Investor Konferansının da kurucusu. Kadınlara özel girişim sermayesi tarafında da güçlü çalışmaları bulunuyor. Türkiye’de Masumiyet Müzesi’ni de ziyaret etmiş nadir insanlardan olmasını ayrıca not olarak eklemek isterim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Röportajımızın detaylarında Linqto ve yatırım süreçlerinin işleyişi ile ilgili daha detaylı bilgileri okuyacaksınız.

    Merhaba Karim, Linqto nedir basitçe anlatabilir misin?

    Linqto, akredite yatırımcıların özel pazar alanında daha önce erişilemeyen, halka arz öncesi incelenmiş ve satın alınmış büyük fırsatlara kolay erişilmesini sağlayan bir platform.

    Linqto olarak yatırımcılara ve girişimlere değer öneriniz nedir?

    Linqto’nun erken aşamadaki startup'ları hedeflemediğini unutmayın. Biz daha çok, normal yatırımcıların asla erişemeyeceği orta ölçekli ve Unicorn şirketleri hedefliyoruz. Wall Street'te yeri ayrılmış ve çok zengin insanların şirketleri. Bu nedenle, bu mükemmel şirketlerin platform üzerinden erişimini demokratikleştiriyoruz ve bunu yapmak çok kolay. Fark şu ki, platformumuzda şu an 22 şirket var ve çoktan seçtiğimiz şirketlere yatırım yaptık. Bu yatırımlardan sonra da akredite bir yatırımcı olarak size, daha önce hiç yapılmamış olan bir şeyi, istediğinizi seçmenize izin veriyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şirketinizdeki özel piyasa yatırımcı kapasitesini genişletmek için gelecekteki planlarınız nelerdir?

    Bir iki farklı şey var aslında. Linqto’nun müşterileri, kullanıcılarımız ve yatırımcılarımız küresel. Platformumuzda bulunan şirketler ABD şirketleri. Avrupa, Asya ve Güney Amerika'da da pek çok insanın kendi ülkelerinde büyüyen farklı şirketler görmek istediğini keşfettik. Ayrıca, yatırımcıların ABD şirketlerine yatırım yapması için Avrupa, Asya ve Güney Amerika'dan çok fazla ilgi olduğunu görüyoruz. Yani, önümüzde ve hedefimizde biraz zaman alacak da olsa global bir genişleme var.

    İkinci en önemli şey, halka arz pazarının mevcut durumu nedeniyle halka arz eden şirketlerin eğiliminin de genişleyeceğini düşünüyoruz. Şirketlerin halka açılması uzun bir zaman alabilir, belki 12 ila 18 ay sürebilir. Bu nedenle platformda ikincil bir ticaret sistemi oluşturuyoruz. Erken bir yatırımcıysanız, özel pazarlarda hala likidite bulabileceksiniz ve bu yeni özellik için oldukça heyecanlıyız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Linqto’nun yatırım platformunu olduğu kadar yatırım süreçlerini takip etmek oldukça öğretici duruyor. Özellikle Web3 alanındaki bu özel yatırım süreçlerini demokratikleştirme iddiaları ile de dikkat çekiyorlar.