hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    VR yaratıcıları için 10 milyon dolarlık fırsat: Horizon Worlds

    19.12.2021 Pazar | 09:58Son Güncelleme:

    Meta’nın yarattığı sanal gerçeklik dünyası Horizon Worlds, VR platformunda içerik üreticilerini tasarımsal deneyim yaratmaya teşvik etmek için 10 mio. dolarlık fonu duyurmuştu. Horizon Worlds, muhtemelen ileride herkesin hesabının olacağı, belki de 5 yıl sonrasının sosyal medyası. İlk beta sürümünü sadece davetlilerin deneyimlediği, geçtiğimiz hafta Amerika ve Kanada kullanıcılarının kullanımına açılmasının ardından metaverse evreninde ilk cinsel taciz olayını bile atlatan evren, gelecek açısından bir çok yeni iş ve gelir fırsatı da barındırıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Matrix'teki beyaz boşluğunu hatırlatan ortamında sınırsız potansiyel ve yaratıcılık barındırıyor. Hala aranızda Steven Spielberg’in “ Ready Player One” filmini izlemeyenler var ise, bir kaç yıl sonra çoğumuzun sosyal medya yerine nerede vakit harcayacağını görmek için güzel bir referans. Son aylarda çıkan Ryan Reynolds’ın başrolde oynadığı “Free Guy” da aynı işi görecektir.

    Gelelim benim dikkat çekmek istediğim noktaya; Meta’nın VR geliştiricileri için ayırdığı 10 mio dolarlık fonların detayına. Fonlar önümüzdeki yıl boyunca 3 ana başlıkta dağıtılacak:

    1. Horizon’daki en iyi dünyaları inşa etmek için yarışmalar düzenlenecek. İlgilileri bu yarışmaları lütfen takip etsin, ülkemizde bir çok yetenekli VR görsel, efekt ve içerik geliştiricisi var. Facebook, yarışmalarda ilk üçe girenlere 10.000 dolara kadar nakit dağıtacak.

    2. Farklı kariyerlere sahip insanlara Horizon Worlds evreninde yaratıcı olma konusunda hızlandırılmış bir eğitim düzenlenecek. Bu kapsamdaki İçerik Oluşturucu Hızlandırıcı Programı 2022'nin başlarında başlayacak.

    3. Belirli bir temada Horizon için deneyim tasarlamakla ilgilenen geliştiriciler için finansmanlar sağlanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki yaratıcılar için oldukça değerli içerik oluşturucu fonu, Meta’ya Metaverse’deki iddiasında yardımcı olabilir mi?

    Meta Oculus VR kulaklıklarına ve bu ekosisteme ciddi yatırımlar yapıyor. Bunun yanında Mark Zuckerberg çatı şirketini artık bir metaverse şirketi olarak konumlandırmaya gayret ederken ve Horizon Worlds’ü inşa etmek, insanların bunun için içerik oluşturmasını sağlamak için uğraşırken, Epic Games ( Fortnite'nin geliştiricisi ) ve Roblox gibi diğer metaverse üreticilerinin sert rekabetiyle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

    Metaverse evreninde rekabet ciddi ve büyük şekilde genişliyor. Bu taraftan baktığımızda ise hem Epic Games hem de Meta büyük ölçüde kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğe güveniyorlar. Yani bu alana bireyler olarak daha çok yatırım yapmamızın ve farkındalığımızın bir an önce artmasının tam zamanı.

    Bu haftadan itibaren ABD ve Kanada'daki 18 yaş ve üstü kullanıcılar davetsiz olarak ücretsiz Quest uygulamasına erişebilecekler. Bu alanı deneyimlemek isteyenler için bulunmaz bir nimet. Bu çok oyunculu platforma erişim Facebook hesabı ile mümkün oluyor.

    Şimdilik Horizon Worlds'de yaratıcı, rehber ya da oyuncu olarak para kazanmanın bir yolu yok ama ileride olacak. Buradan gelir elde etme eklenene kadar Meta’nın iddiası, kullanıcıların burada kendi dünyalarını yaratmanın yeterince cezbedeceği şeklinde. Horizon başkanı Vivek Sharma, "Kendini yaratma eylemi, bu evrenin çekiciliğinin bir parçası" diyor ve ekliyor; Creation is kind of product = “Yaratma bir tür üründür.” Belki de geri dönüp Yuval Noah Harari’nin “Homo Deus” ’unu yeniden okumanın ve yeni yıl hedeflerimizi yaklaşan metaverse evrenine göre şekillendirmenin sırası gelmiştir.