hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Fevzi Özgönül Dr. Fevzi Özgönül

    Duygusal açlıkla başa çıkmanın yolları

    26.01.2022 Çarşamba | 11:57Son Güncelleme:

    Dr. Fevzi Özgönül okur sorularını yanıtlıyor...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hocam merhaba,

    Benim en büyük problemim gece acıkmaları. Önceki yazılarınızda değindiğiniz gibi gerçekten kilo vermek istedikçe daha çok alıyorum. Az az sık sık yemek veya çok ama az öğünler tüketmek fayda etmedi. Aralıklı oruç diyeti yapmaya çalıştım ama dayanamadım. Tok tutan yiyecekler tüketmeye çalışıyorum akşamları ama yine de bu problemle karşı karşıyayım. Gün içerisinde sağlıklı ve düzenli beslenmeye, öğün atlamamaya da özen gösteriyorum ancak geceleri yatmadan önce yoğun bir açlık hissediyorum. Bu konudaki önerilerinizi merak ediyorum.

    Merhaba,

    Kilo vermek istedikçe daha çok kilo aldığını söylemen, beni doğru anladığını gösteriyor. Gerçekten kilo problemi bir bataklık gibidir çırpındıkça daha çok batağa saplanırsın. Sonunda hiç bir şeye inancın kalmaz. Diyetler de maalesef böyledir, yazından anladığım kadarıyla birçoğunu denemiş birisisin. Merak etme senin gibi o kadar çok kişi var ki çevrende, hepsi bir çıkış yolu arıyor fakat maalesef çıkışı bulmak o kadar kolay değil. Yazını okuyunca bir şey dikkatimi çekti Tok tutan yiyeceklerden bahsediyorsun. Asıl hedefin akşam acıkmamak, akşam acıkmayıp bir şey yemezsem kilolardan kurtulurum düşüncesi var. Maalesef bu doğru değil, kilo vermemizi engelleyen akşam yemelerimiz değil gündüz yediğimiz yiyeceklerle bedenimizin ihtiyacını karşılayamasıdır. Açlık hissi, bebeğin ağlamasına benzer. Nasıl bebeğin tüm ihtiyaçlarını gidermeden bebek ağlamasını durdurmazsa. Siz de bedeninizin ihtiyaçlarını gündüz gidermezseniz akşam acıkmanızı engelleyemezsiniz. Akşam acıkmanızın sonlanmasını istiyorsanız güzel bir formül var. ( 7-2-7 ) En az 1 hafta bunu harfiyen uygulayın. Sabah 7 de kahvaltı, Öğlen ikide yemek, akşam 7 de bir kahvaltı daha. Öğünlerde kesinlikle ekmek, unlu mamül, tatlı ve meyve olamayacak. Sindirim sistemini güçlendirmek için öğünlerde fermente gıdaları yemeyi ya da güçlü bir probiyotik destek kullanmayı da ihmal etmemeni öneririm.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Merhaba Fevzi Hocam,

    Gün içerisinde evden çalıştığım için sürekli duygusal açlık hissediyorum. Bunun en büyük sebebinin de evde canımın sıkılması olarak yorumluyorum. Beslenmemde ne gibi değişiklikler yapmalıyım sizce? Ara öğün yapmaya çalışıyorum fakat sanki açlığımı bastırmak yerine daha çok acıkıyorum. Uzun bir dönem spor yaparak istediğim kiloya inmiştim ama şu an spor yapacak enerjiyi kendimde bulamıyorum. Bol bol su içerek denge kurmaya çalışıyorum ama sürekli aç hissettiğim için mide bulantım oluyor. Beslenme alışkanlıklarımda ne gibi bir değişim, beni bu döngüden kurtarabilir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merhaba;

    Evde çalıştığım için sürekli duygusal açlık hissediyorum demişsiniz. Açlığı gidermenin 3 aşaması vardır. 1- Zamanında ve düzenli öğün, 2- kaliteli beslenmek, 3- hareket ile sindirim sistemini desteklemektir. Evden çalışırken bu 3 aşamayı da bozarız, işe yetişme telaşı olmadığı için geç kalkmaya ve uyanınca sadece çay yada kahve ile güne başlayabiliriz düzenli bir kahvaltı olmadığı için ve evde karışan da olmadığı için atıştırma olayı başlar. Zaten siz de yazmışsınız ara öğün yapmaya çalışıyorum diye. Sağlıklı bir kahvaltı yapsanız bile ara öğün ile kahvaltının sindirimini engellersiniz, böylece daha sık acıkmaya başlarsınız. Aralarda da bir şeyler atıştırınca öğle zamanı acıkmadığınız için besleyici bir yemek yerine öylesine bir yemekle öğleni geçiştirirsiniz. Evden çalıştığınız için işe geliş gidiş hareketi bile olmadığı için sindirime destek olmaz gece acıkmaya başlarsınız bu açlığı da bol su içerek geçiştirmeye çalışmakta işe yaramaz. Benim önerim güne işte çalışıyormuş gibi erken başlayın ve güne güzel bir kahvaltı yapın. Evden çalışıp yeterince hareket etmeyeceğiniz için kolay şekere dönüşen ekmek tatlı ve hamur işi gıdalardan uzak durun, Aralarda bir şey atıştırmayın böylece öğlen saatinde eskisi gibi acıkma başlayacaktır. İşte çalışıyormuş gibi sağlıklı bir öğle yemeği seçmeyi unutma. İş aralarında biraz ayağa kalkmak işe yarayacaktır. Akşam acıkırsan pişmiş bir yemek yada çorba tercih edebilirsin . Akşam çiğ salata gibi gıdalardan uzak durmalısın. Bir de önceliğin kilo vermek değil iyi hissetmek olsun, sakın tartılma ve en önemlisi bedenine biraz zaman tanı ve lütfen hiçbir şey için acele etme. Bir de bu süreci kolay atlatman için güçlü bir probiyotik destek kullanmanı öneririm.