hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Dr. Fevzi Özgönül Dr. Fevzi Özgönül

    Kilo probleminizi kilo vererek çözmeye çalışmayın!

    06.01.2022 Perşembe | 14:24Son Güncelleme:

    Güçlü bir vücut, sindirim sistemi, size kilo aldırmaz. Bu nedenle vücudunuzu güçlendirmedikçe sürekli kilo problemi ile karşı karşıya kalırsınız. Dr. Fevzi Özgönül okur sorularını yanıtlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sayın hocam

    Uzun bir süredir kilo problemi ile uğraşıyorum. Ne yaparsam yapayım, aç kalsam bile kilo veremiyorum. Bazen 1-2 kg veriyorum, fakat sonra yaptıklarım zor geldiği için bırakıyorum ve geri alıyorum. En iyi sonucu 2018 yılında bir Diyetisten yardımı ile 6 ayda 12 kilo vererek başardım.

    Korona döneminde çok boşverdim ve şu anda olduğum en yüksek kilodayım. Boyum 1,62 kilom 103. 1 yıldır sizi takip ediyorum fakat yersem kilo alırım düşüncesi ile bir türlü başlayamadım.

    3 ay önce bir arkadaşımın tavsiyesi ile açlık orucunu araştırdım. Beden aklına çok benziyor aralarda bişey yemiyorsunuz. Kahvaltı 11 de (bu çok hoşuma gittti çünkü erken kalkamıyorum ).

    Akşam yemeği de erken oluyor saat 6-7 gibi. Üç aydır bunu uyguluyorum ekmek tatlıdan uzak duruyorum fakat saat 7 de çok yemek yediğim tok olduğum halde gece kendime hakim olamıyorum. Aç da değilim fakat bütün gece bişeyler yeme ihtiyacı duyuyorum. İlk başta biraz kilo veriyor gibi oldum fakat kilolar bir türlü gitmiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şu anda 105 kiloyu gördüm fakat sabah aç karına 103 oluyorum. Bana nerede yanlış yaptığımı açıklarmısınız? Kilolarımdan kurtulmak ve sizin deyiminizle iyi hissetmek istiyorum. Cevabınızı heyecanla bekliyorum. (Neriman S.)

    Merhabalar Neriman Hanım,

    Mektubunuzda nerede yanlış yapmışım diye sormuşsunuz. İki tane büyük yanlışınız var. Birincisi, kilo probleminizi kilo vererek çözmeye çalışmanız. Peki bu neden yanlış? Çünkü öncesinde mutlaka vücudunuzu güçlendirmeniz gerekir.

    Güçlü bir vücut, sindirim sistemi, size kilo aldırmaz. Bu nedenle vücudunuzu güçlendirmedikçe sürekli kilo problemi ile karşı karşıya kalırsınız.

    İkinci yanlışınız ise, güne geç başlamak. Aralıklı oruçlarda geç kahvaltı ile güne başlayıp 8 saat yeme periyodu sonrası uzun süre açlıklar sizin sindirim sisteminizi olumsuz etkileyecektir. Tükettiğimiz bazı besinlerin sindirimi uzun sürer. Bu gıdaları vücudun kullanabilir hale getirmesi için 8-10 saatlik bir sindirim süresine ihtiyaç vardır. Gece saat 23.00 – 02.00 arasında vücudun yeniden yapılanma süresidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yemek saati 18.00-19.00 gibi olursa sindirimin tamamlanması vakit alacak ve vücutta yeniden yapılanma için gereken besin maddelerinin sindirimi tamamlamadığı için gecikecek ya da gerçekleşmeyecektir.

    Sabah güne erken bir kahvaltı ile başlamak bu yüzden önemlidir. 5-6 saat sonrasında besin içeriği dengeli ve kaliteli bir öğle yemeği yemek gerekir. İlerleyen saatlerde açlık durumuna göre daha hafif ve sindirimi kolay gıdalar tercih edilebilir.

    Siz siz olun kilo probleminizi kilo vererek çözmeye çalışmayın. Kilo problemi bedeniniz güçlendikçe çözülecek bir sağlık problemidir. Kilo vermek için yapacağınız tek şey bedeninizi doğru yiyecekler ile beslemektir. Beden aklını kullanmaktır.

    Görüşmek üzere ve küçülmek üzere.