hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Ersoy Soyer Ersoy Soyer

    Barcelona MWC24’ten yeni teknolojiler

    26.02.2024 Pazartesi | 14:39Son Güncelleme:

    MWC24 Dünya Mobil Teknolojiler Konferansı bugün Barcelona’da kapılarını teknoloji meraklılarına açtı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece mobil teknolojiler ile karşılaşmıyor, teknoloji dünyasının tüm yenilikleriyle bir arada olma fırsatına erişiyorsunuz. Xiaomi, Honor, Zte ve birçok mobil teknoloji üreticileri artık sadece iletişim alanında değil, yapay zeka tabanlı teknolojilerini de ürünlerine entegre eden çözümleri müşterilerine sunuyorlar. Ev elektroniği, mobilite çözümleri, drone teknolojileri ve Iot çözümleriyle hayatımızdaki her alanda veri ve bütünsel bağlantılı sistem çözümlerine odaklanmış durumdalar.

    Etkinlikte uçan araba teknolojilerine yatırım yapan Alef Aeronautics CEO’su Jim Dukhovny geldikleri son noktayı ve paylaşırken, Xiaomi de yeni elektrikli aracı SU7’yi otomobil meraklılarına sunuyor. Uçmaya ne kadar hazırız bilmiyorum ama Avrupa’da özellikle hava taşımacılığından kompakt araçlar için mevzuatlar hazırlandı ve yakın zamanda ulaşım seçeneklerimizi kökten değiştirebilirler.
    China Mobile standında ise gözlüksüz 3D teknolojilerine dair yeni ürünleri deneyimleme şansı buldum ve giyilebilir teknolojilerin revaçta olduğu bu dönemde daha farklı ürünlerinde karşımıza çıkacağını görüyoruz. Karma gerçeklik teknolojilerindeki son dönemdeki artış bu tip ürünlerin daha sık karşımız çıkacağını da bir nevi ortaya çıkarmış durumda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Etkinlikte hologram teknolojileri geliştiren Holoconnects ile Barcelona Deniz Müzesinde gerçekleştirilen Showstoppers etkinliğinde Amsterdam‘da bulunan şirket yöneticileriyle ilk hologram toplantısını gerçekleştirme şansı da yakaladım. Pazarlama birim yöneticilerinden Marc Hiemstra ile bir görüşme gerçekleştirdik. Bu teknolojinin gelişimiyle, iletişim çeşitliliği alanında bir çok bariyerin aşılarak farklı deneyim kapılarının aralanacağını belirtiyorlar. Ortam ve ambiyansa dair koku ve duyulara hitap eden çeşitlilikler de eklenirse iletişim dünyasında daha etkileşim odaklı bir ürün olduğunu düşünüyorum.

    MWC Barcelona’da ülkemizden de birçok kurum ve teknoloji şirketi yeni ürünleriyle etkinlikte yer alıyorlar. Turkcell, Türk Telekom, Turkic Tech, Istanbul Ticaret Odası ve BTM Istanbul, startuplarıyla geliştirdikleri yeni çözümlerini paylaşıyorlar. Soğuk zincir ve gıda teslimatı alanında akıllı kutular geliştiren Mobiqu da, fuarın ilgi çeken Türk girişimleri arasında yer alıyor. Yakın zamanda iyi dağıtım uygulamaları ile aşı, ilaç veya tıbbi ürünlerin, GDP mevzuatı ile taşınması süreçleri hayatımıza girecek. Bu sebeple gıda tazeliği veya tıbbi ürünlerin bütünlüğünün bozulmaması sürecine uygunluk da çok önem taşıyacak. Bu konuya yakın zamanda özellikle odaklanarak gelecek yeni teknolojileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Etkinlik çok farklı teknolojilerle izleyicileri meraklandırırken özellikle yapay zeka ile olan birliktelik, yaşamımız için artık kaçınılmaz görünüyor.